Nabídka čistě elektrických vozů Volvo se rozšiřuje o novou variantu

Aby podpořila svou ambici pomoci co nejvíce lidem s přechodem k plně elektrickým osobním vozům, představila automobilka Volvo Cars jednomotorovou variantu svého čistě elektrického kompaktního SUV Volvo XC40 Recharge.

Petra Doležalová

3. 9. 2021

Volvo XC40 Recharge vybavené jedním motorem a pohonem předních kol rozšíří portfolio čistě elektrických modelů značky Volvo a přispěje k vydláždění další části cesty, v rámci níž švédská automobilka usiluje o to, stát se do roku 2030 výrobcem výhradně plně elektrických vozů. S touto ambicí souvisí i plán představit v následujících letech celou rodinu nových čistě elektrických modelů.

Nové Volvo XC40 Recharge s jedním motorem představuje již druhou čistě elektrickou variantu modelu XC40, čímž se připojí k modelu XC40 Recharge Twin, které je, jak již název napovídá, opatřeno dvěma motory. Zmíněná varianta s jedním motorem bude vybavena akumulátorem o kapacitě 69 kWh, přičemž nabídne výkon 231 koní a předpokládaný dojezd na jedno nabití kolem 400 km (hodnota vychází z testovací metodiky WLTP). Akumulátor vozu bude možné prostřednictvím rychlonabíjecích systémů nabít z 10 % jeho kapacity na 80 % přibližně během 32 minut.

„Přidáním jednomotorové varianty modelu XC40 Recharge rozšíříme naši řadu čistě elektrických modelů o další atraktivní nabídku,“ uvedl technický ředitel společnosti Henrik Green. „Zákazníci nyní získají možnost vybrat si mezi dvěma odlišnými variantami modelu XC40 Recharge – stejně jako u nedávno uvedeného modelu Volvo C40 Recharge.“

Obě varianty modelu XC40 Recharge prošly od svého úvodního uvedení v loňském roce celou řadou různých změn provedených v rámci softwaru a pohonné jednotky, čímž došlo ke zlepšení efektivity a prodloužení dojezdu. To ve výsledku znamená, že si budou zákazníci bez ohledu na svůj styl řízení užívat citlivé reakce silného pohonného ústrojí a výborně vyvážený výkon. O uvedená vylepšení nepřijdou díky aktualizacím na základě vzdáleného přístupu ani zákazníci, kteří si již Volvo XC40 Recharge zakoupili.

Nové Volvo XC40 Recharge s jedním motorem je nyní v prodeji na vybraných trzích, přičemž bude v rámci nové obchodní strategie společnosti Volvo Cars stejně jako všechny ostatní čistě elektrické modely Volvo dostupné k objednání online prostřednictvím webových stránek volvocars.cz.

„Po úspěchu, který jsme oslavili s naším prvním modelem XC40 a poté i s modelem XC40 Recharge, s nadšením rozšiřujeme nabídku pro náš model XC40 o další variantu,“ prohlásil Lex Kerssemakers, ředitel pro globální obchodní operace. „Protože pozorujeme, že čistě elektrická vozidla i nadále preferuje stále více zákazníků, očekáváme, že se tato nová varianta stane velmi populární především na některých z našich klíčových trhů, přičemž chceme zájemcům o naše vozy umožnit, aby si je mohli koupit, kdekoli se nacházejí.“

Obě varianty modelu XC40 Recharge budou dodávány s nabídkou služeb Volvo Care a na vybraných trzích také s pneumatikami Recharge. Služby programu Volvo Care zahrnují položky, jako jsou servis, záruka, silniční asistenční služba, pojištění a také nabídku možností pro nabíjení v domácích podmínkách. Díky této nabídce nabývá pořízení elektrického vozu na ještě větší atraktivitě a vyšším komfortu bez ohledu na to, zda se zákazníci rozhodnou pro formu předplatného, nebo pro přímé zakoupení vozu.

Pneumatiky Recharge představují součást standardní výbavy na trzích severní a střední Evropy. Jedná se o jednu sadu pneumatik, které zajišťují bezpečnou jízdu v širším spektru povětrnostních a silničních podmínek než samostatné letní nebo zimní pneumatiky. Mimoto pneumatiky Recharge dvakrát ročně uleví zákazníkům od starostí s výměnou a ve srovnání se zimními pneumatikami se mohou pochlubit nižšími emisemi CO2.

Obě čistě elektrické varianty Volvo XC40 Recharge vycházejí z našeho nejlépe prodávaného malého prémiového SUV XC40, které se stalo prvním modelem Volvo, jenž získal prestižní ocenění Evropské auto roku.

Volvo XC40 Recharge nabízí zákazníkům zbrusu nový, intuitivní infotainment systém řízený operačním systémem Android. Disponuje bezprecedentními možnostmi osobního nastavení a novými integrovanými technologiemi a službami Google, jako jsou hlasové ovládání Google Assistant (dostupnost ČJ závisí na společnosti Google), navigace Google Maps a obchod Google Play.

Mimoto bude vůz prostřednictvím vzdáleného přístupu přijímat rozsáhlé aktualizace softwaru a operačního systému, což je něco, co automobilku Volvo Cars posouvá do popředí v rámci automobilových konektivních služeb. Vozy Volvo XC40 Recharge se tedy budou postupem doby dále vyvíjet, což znamená, že po opuštění továrny nebudou ve své vrcholné formě, ale budou mít potenciál dále se zlepšovat.

Nové jednomotorové Volvo XC40 Recharge půjde do výroby letos na podzim, přičemž se bude vyrábět v továrnách společnosti Volvo Cars v belgickém Gentu a čínském Luqiao. Na vybraných trzích jej bude možné objednávat ještě v roce 2021.

Autorka: Petra Doležalová, Volvo Car Czech Republic

FOTO: Volvo Cars