Česko bude na mezinárodním workshopu o šetrné energetice zastupovat ALIES

Aliance pro energetickou soběstačnost (ALIES) bude spolu s MPO a MŽP reprezentovat ČR na tchajwanském mezinárodním workshopu. Zástupci 24 zemí světa budou debatovat o rozvoji šetrných zdrojů energie.

tisková zpráva

8. 10. 2017

Aliance pro energetickou soběstačnost se v příštích týdnech zúčastní prestižního mezinárodního workshopu o šetrné energetice, který se koná na Tchaj-wanu. Bude zde prezentovat mimo jiné úspěšné domácí projekty obnovitelných zdrojů a svoji vizi pro další rozvoj odvětví šetrné energetiky v ČR. Společně s ALIES se mezinárodního setkání zúčastní ještě zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva životního prostředí. Celkem si organizátor, kterým je Tchajwanský mezinárodní fond pro spolupráci a rozvoj, pozval na třicet jednotlivců z vybraných zemí světa.

„Nominace ALIES tchajwanskou vládou na tento workshop dokazuje, že nevládní organizace mají nezastupitelné místo ve vytváření a zavádění energetické politiky. Jsou navíc ideální platformou pro síťování firem, státu a dalších zájmových skupin. Pevně věřím, že si z Tchaj-wanu přivezeme nové inspirace a podněty, jak českou energetickou debatu i koncepci posunout dál,“ řekl Ondřej Šumavský, analytik Aliance pro energetickou soběstačnost.

Tchaj-wan je zemí s více než 90procentní závislostí na dovozu energetických paliv. I proto si během několika posledních let vytyčil hned několik cílů v oblasti rozvoje obnovitelných zdrojů, zvýšení energetické soběstačnosti, energetické účinnosti a redukce emisí CO2. Prestižní workshop má za cíl seznámit jeho účastníky se zajímavými technologickými řešeními dekarbonizace i s politickými opatřeními tchajwanské vlády, která má mimo jiné za cíl nahradit svých 6 jaderných reaktorů obnovitelnými zdroji do roku 2025.

Tchajwanská vláda má propočítáno, že nová odvětví přinesou na ostrov tisíce nových pracovních pozic a čistější vzduch v milionových městech, jako Taipei nebo Kaohsiung.

„Zvolená řešení z oblasti obnovitelných zdrojů, akumulace energie nebo podpora výzkumu a vývoje inovací v oblasti nízkouhlíkových technologií mohou inspirovat také evropské státy nebo města. Transformace tchajwanské energetiky může být také příležitostí pro české firmy,“ upřesnil Ondřej Šumavský cíle společné akce.

Na akci se objeví zástupci 24 zemí, jako například Brazílie, Indie, Argentiny nebo Srbska. Očekává se tedy program nabitý zahraničními zkušenostmi s rozvojem šetrných zdrojů energie po světě včetně hlavních výzev jednotlivých zemí.

Konkrétní projekty, které budou na workshopu představeny:

  • 100% obnovitelné budovy ve městě Kaohsiung
  • Pingtung county: 100% obnovitelný okres – technologie a budoucí vize
  • bioplynová stanice – vepřín poháněný obnovitelnými zdroji
  • plovoucí solární farmy
  • EcoMobility světový festival – ukázka solárních projektů
  • Taipei – návštěva nejvyšší zelené budovy světa



Z návštěvy Ondřeje Šumavského budou profitovat i čtenáři našeho serveru Obnovitelně.cz. Ondřej je součástí naší redakce a ze své cesty připraví několik zajímavých textů. Určitě se tedy vyplatí Obnovitelně.cz sledovat přímo na webu nebo alespoň na našem Facebooku.

Zdroj: ALIES.cz