V USA zakázali nebezpečný pesticid. Ohrožoval těhotné ženy a jejich nenarozené děti

Administrativa nového amerického prezidenta Bidena napravuje kroky předchozí Trumpovy vlády a v minulém týdnu oznámila zákaz hojně užívaného pesticidu chlorpyrifosu, který se používá pro chemické postřiky ovoce, zeleniny a dalších plodin a je spojován se vznikem neurologických postižení u dětí.

Chlorpyrifos, jehož užívání je v zemích EU zakázáno od roku 2020, je v USA široce využíván od roku 1965. Nejčastěji pro chemické ošetření kukuřice, sóji, brokolice, jablek a další zemědělské produkce. Podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) začne nové nařízení o zákazu aplikace tohoto pesticidu na plodiny určené k jídlu platit během šesti měsíců. Nařízení je také reakcí na soudní rozhodnutí z dubna letošního roku, podle kterého mají být z používání v zemědělství staženy všechny chemikálie, pokud nebude prokázána jejich bezpečnost.

Podle odhadu environmentálních uskupení zveřejněném v New York Times toto rozhodnutí omezí až 90 % užití chlorpyrifosu v zemi. „EPA nyní podniká již poněkud opožděný krok k ochraně veřejného zdraví. Ukončení používání chlorpyrifosu v potravinách pomůže k tomu, aby děti, zemědělští pracovníci a všichni lidé byli chráněni před nebezpečnými důsledky používání tohoto pesticidu,“ řekl pro NY Times vedoucí agentury Michael S. Regan.

Pesticid poškozuje vývoj dětského mozku, a to i v případě malé expozice

Americké ekologické organizace, místní obhájci veřejného zdraví a skupiny zastupující pracovníky v zemědělství se totiž o omezení používání chlorpyrifosu snaží dlouhodobě, a to na základě studií prokazujících, že vystavení tomuto pesticidu je spojené s nižší porodní hmotností u novorozenců, sníženým IQ a dalšími vývojovými vadami u dětí. Tyto studie sledovaly působení pesticidu na prenatální vývoj dětí. Poškození vývoje mozku, opoždění vývoje motorických a smyslových funkcí nebo sociální a behaviorální dysfunkce přitom může způsobit i malá expozice pesticidů během těhotenství nebo raného života dítěte.

Do této doby však EPA umožňovala výskyt stopového množství pesticidu v potravinách. „Velmi chválíme Bidenovu administrativu za stažení tohoto nebezpečného zabijáka škůdců z trhu. Nejdůležitější ponaučení z tohoto rozhodnutí je, že doposud vláda trvala na tom, že je výskyt chlorpyrifosu v potravinách zcela bezpečný. A to až do okamžiku, kdy byl tento pesticid zakázán jako příliš nebezpečný,“ uvedl prezident americké Environmental Work Group Ken Cook v prohlášení na Instagramu.

Biden napravuje Trumpovy křivdy a vrací zpět Obamova rozhodnutí

Pesticid byl již v minulosti zakázán v několika amerických státech – v Kalifornii, na Havaji, v New Yorku a Marylandu – a k petici o jeho zákazu se připojila řada guvernérů i z dalších amerických států. Administrativa bývalého prezidenta Baracka Obamy zahájila proces zrušení používání všech pesticidů již v roce 2015, ale v roce 2020 Trumpova administrativa ignorovala doporučení EPA a pesticid znovu vrátila na trh. To potom vedlo k vlně právních výzev a petic.

„Pesticidy, jako je chlorpyrifos, pronásledují zemědělské pracovníky, zejména rodiče a těhotné ženy,“ řekla Elizabeth Strater, ředitelka strategických kampaní pro United Farm Workers of America a jedna ze signatářů petice. „Neobejmou své děti, dokud se nepřevlečou z pracovního a perou své prádlo zvlášť. Když dojde k potratu nebo když mají jejich děti vrozené vady a poruchy učení, přemýšlí, jestli je nepoškodila jejich pracovní expozice vůči pesticidům.“ Za pravdu podobným názorům dal v dubnu tohoto roku také americký soud, který nařídil Agentuře pro ochranu životního prostředí, aby do 20. srpna prokázala, že chlorpyrifos dětem neškodí, nebo jeho používání legálně ukončila. „To bylo velice neobvyklé a vypovídá to o netrpělivosti, kterou měl soud, environmentální skupiny i farmáři s prací agentury,“ řekl pro NY Times Michal Freedhoff, pracovník agentury v oblasti chemické bezpečnosti a prevence znečištění.

Užití chlorpyrifosu bude stále povoleno tam, kde se nepěstují potraviny, takže na golfových hřištích a trávnících, a také k hubení švábů a mravenců. Na rozhodnutí je rovněž očekávána kritická reakce ze strany zástupců chemického a agro průmyslu, kteří úzce spolupracovali s Trumpovou administrativou na rozhodnutí vrátit chlorpyrifos zpět do oběhu. Zákaz pesticidu je však pouze jedním z více než 100 ekologických předpisů, které Bidenova administrativa vytvořila, posílila nebo obnovila po působení Trumpovy vlády.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Pixabay