Skutečně je nutné se koupat každý den? Sprcha je téma pro experty i celebrity

Médii a sociálními sítěmi v poslední době hýbe téma frekvence koupání, které rozvířily americké celebrity. Herci Ashton Kutcher a Mila Kunis ve svém podcastu uvedli, že se rozhodně nekoupou každý den a děti umývají pouze ve chvíli, kdy je na nich viditelná špína. Přidal se také herec Jake Gyllenhaal, který přiznal, že koupání považuje za čím dále méně důležité. Než začnete krčit nos, pojďme si říct, jak to skutečně s frekvencí koupání je s ohledem na zdraví a životní prostředí.

Sucho a nedostatek vody trápí čím dál větší část naší planety, což ještě zhoršují rostoucí teploty a extrémními výkyvy počasí v důsledku klimatických změn. Šetřit vodu je tak dobré pro vaši peněženku i pro životní prostředí. Jak se tedy správně a udržitelně umývat?

Sprcha nebo vana?

Podle serveru Innovate-eco proteče ve standardních podmínkách ve sprše 9,5 litru za minutu, takže průměrná 5minutová sprcha vám vezme 47,5 litrů vody. Napuštění vody potom za standardních podmínek znamená 80 litrů vody. Dá se tak říct, že sprchování je pro životní prostředí ohleduplnější, ale samozřejmě záleží na tom, jak dlouho se budete sprchovat.

10minutová sprcha totiž spotřebuje 95 litrů vody, což je více než 1 napuštěná vana. Nejlepší variantou je proto rychlá sprcha v chladnější vodě, abyste šetřili energii nutnou na ohřev vody. Pro vaši představu – 5minutová sprcha uvolní do atmosféry zhruba 0,9 kilogramu oxidu uhličitého a 10minutová sprcha 1,8 kilo oxidu uhličitého. Druhotným efektem je potom kontaminace vody chemikáliemi ze šampónů a sprchových gelů, nemluvě o mikroplastech používaných v různých peelinzích.

Umývejte pouze strategická místa a šetřete svou pokožku

Koupání může mít i negativní vliv na lidskou pokožku. Kůže má za běžných okolností ochrannou bariéru, která však častým umýváním může být narušena. „Pokožka je naší bariérou, která byla vyvinuta tak, aby nás chránila před chorobami a toxiny, a není uzpůsobena tomu, aby byla vystavena umývání každý den,“ řekla profesorka Sally Bloomfield z London School of Hygiene and Tropical Medicine pro server Huffington Post. Profesorka dodala, že každodenní umývání může odplavit přírodní oleje z naší pokožky a narušit její přirozenou rovnováhu a základní ochranné vlastnosti.

Umývání sice zvyšuje osobní komfort, ale není podle ní nutné jej praktikovat každý den. Dává tím za pravdu i zmiňované herečce Mile Kunis, která v rozhovoru uvedla, že si tělo neumývá každý den mýdlem, ale očišťuje pouze strategická místa, čímž myslela ty části těla, které se nejvíce potí. „Většina tělesného zápachu pochází buď z oblasti podpaží nebo z oblasti genitálií. A tyto citlivé oblasti je možné jednoduše umývat každý den, ale není přitom nutné umývat celé tělo,“ upřesnila pro Huffington Post profesorka a dodala, že osobní hygiena je samozřejmě pro udržení příjemného tělesného pachu důležitá, ale je možné s ní pracovat.

Časté umývání není nutné ani v době koronavirové pandemie

Důležitým faktorem v diskusi o frekvenci umývání je také fyzická námaha, které je člověk během dne vystaven. Jsou samozřejmě profese, při jejichž výkonu je nutné se umývat každý den. Například dělnické profese, lidé pracující s masem nebo popeláři. A pravidelná sportovní aktivita nebo letní období také vyžaduje častější sprchování právě s ohledem na zvýšenou produkci potu. Frekvenci umývání však není podle profesorky Bloomfield nutné zvyšovat ani v době pandemie covidu. Případný přenos viru se týká pouze rukou, nikoli celého těla. „Je důležité zachovat pravidelnou hygienu rukou. Vir můžete chytnout pouze na ruce, nechytíte ho na celém těle. Riziko přenosu na vašem těle je velice malé, musíte pouze zabránit přenosu viru z rukou na vaše dýchací cesty,“ uvedla na pravou míru profesorka.

Časté umývání nepotřebují ani děti, které by se podle Americké akademie dermatologů měly umývat pouze párkrát do týdne, a miminka potom nepotřebují více koupání než jednou týdně. To opět dává za pravdu výše jmenovaným celebritám, protože herec Ashton Kutcher se přiznal, že své děti myje pouze ve chvíli, kdy jsou viditelně špinavé. Jinak v tom nevidí žádný smysl. Závěrem tedy platí, nemusíte se umývat každý den. Stačí ošetřit strategická místa. Sprchovat se můžete jednou za dva nebo tři dny, a to ideálně rychle. Poděkuje vám vaše pokožka i životní prostředí.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Unsplash