České domácnosti trápí hluk z ulice. Klíčem je dobrá volba zateplení

Nezávislý laboratorní test ukázal, že rozdíly mezi dvěma nejvíce používanými izolanty podkrovních bytů – minerální vatou a PUR pěnou – mohou být výrazné.

Martin Prax

17. 8. 2021

Podle ankety, kterou si nechala zpracovat Asociace výrobců minerální izolace, si 44 procent Čechů stěžuje na pouliční rámus a v součtu 56 procent na hluk od sousedů. Nejvíce trpí obyvatelé budov, které jsou dvacet a více let staré a zatím neprošly renovací či rekonstrukcí. Hluk má na svědomí kromě řady chorob a psychických problémů také horší výsledky školáků. Nejhorší situace je v Praze a Středočeském kraji. Obranou je lepší odhlučnění bytu. Zvuková izolace střechy je prioritou zejména v městské zástavbě. Kvalitní odhlučnění střechy domu totiž podstatně zvyšuje komfort bydlení. Při výběru tepelného izolantu proto srovnávejte kromě tepelněizolačních vlastností i zvukovou neprůzvučnost. Jaká řešení jsou však ta nejvíce účinná?

Laboratoř Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB), samostatný vysokoškolský ústav ČVUT, se zaměřila na schopnost izolantů snižovat přenos hluku a nepropouštět teplo. Experti z UCEEB nastavili pro všechna zkoumaná řešení férové podmínky: model šikmé střechy zateplili stříkanou PUR pěnou v celkové tloušťce 260 mm a minerální vatou v téže tloušťce. Ostatní použité materiály byly identické.

Minerální izolace nabídne tišší prostředí

Měření zvukové izolace ukázalo, že zateplení vatou splní požadavky normy i v hlučnějším prostředí, a to až o 14 dB hlučnějším, než kolik by zvládla utlumit PUR pěna. Minerální vata podle výsledků UCEEB ve skladbě střechy účinně pohlcuje zvuk a zvyšuje vzduchovou neprůzvučnost celé skladby. Minerální vata tedy účinně zamezuje průniku hluku do interiéru.

„Taková střecha je vhodná zejména všude tam, kde se předpokládá vyšší hluková zátěž, například v městské zástavbě. Izolant s horšími akustickými vlastnostmi může postačit v tišším prostředí anebo pro izolaci skladů či garáže,“ shrnuje výsledky měření Jiří Nováček z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB). Měření laboratoře UCEEB zjistilo, že střecha se stříkanou PUR pěnou má váženou neprůzvučnost 39 dB, zatímco střecha s minerální vatou 53 dB.

Požadavky na zvukovou izolaci obvodových plášťů budov, které uvádí ČSN 73 0532, závisí na ekvivalentních hladinách akustického tlaku A před obvodovým pláštěm v denní a v noční době.

„Zatímco střecha s PUR pěnou (bez střešních oken) splňuje požadavky, pokud hladina akustického tlaku A venku nepřesahuje asi 59 dB v noční době, střechu s minerální vatou (bez střešních oken) lze obecně použít i v prostředí až o 14 dB hlučnějším. Pro střechu se střešními okny lze očekávat rozdíl přibližně od 2 dB do 7 dB, v závislosti na akustických vlastnostech a velikosti oken,“ dodává Jiří Nováček.

PUR pěny jsou hořlavé

Laboratoř UCEEB testovala také další vlastnosti izolačních materiálů: hořlavost a tepelněizolační charakteristiky. V případě schopnosti tepelně izolovat jsou výsledky obou řešení téměř shodné, mírně lépe vychází minerální izolace. V případě hořlavosti je pak bezpečnější minerální izolace, které je nehořlavá. Naopak PUR pěny jsou hořlavé. PUR pěny patří nejčastěji do třídy D nebo E, tedy mezi hořlavé výrobky, které přispívají k vývoji požáru a navíc při něm uvolňují velké množství vysoce toxického kyanovodíku.

Autor: Martin Prax (s využitím publikace výsledků laboratorních testů publikovaných na stránkách AVMI.cz).

FOTO: ve spolupráci s AVMI