Vaječné skořápky slouží jako materiál pro výrobu keramických obkladů

Ročně vznikne celosvětově 250 tisíc tun vaječných skořápek, které skončí jako odpad, většinou na skládkách, kde při svém rozkladu produkují hořlavý metan. Vaječné skořápky však mohou posloužit také jako solidní stavební materiál. Britská designérka s čínskými kořeny Elaine Yan Ling Ng vytvořila kolekci obkladových materiálů vyrobených právě z vaječných skořápek a vhodných téměř pro všechny interiérové povrchy.

Kolekce dlaždic je nazvaná CArrelé, což je spojení francouzského slovesa carreler, které znamená dláždit nebo obkládat, a chemické značky pro vápník CA. Chemické složení vaječných skořápek je právě to, co designérku zaujalo, když hledala vhodný materiál pro upcyklaci. „Inspirovalo mě, když jsem se dozvěděla, že zbytky z vaječných skořápek se využívají v medicíně nebo stomatologii. Pokud je tento biologický odpad vhodný pro medicínský průmysl, což dokazuje jeho úžasnou pevnost a stabilitu, tak při změně složení může být vhodný také pro použití v oborech jako architektura,“ řekla autorka nápadu pro server Dezeen.

Dlaždice bez emisí

Obklady CArellé jsou odolné vůči UV záření. Původně křídově bílý materiál je naprosto bezpečný a jednoduchý na údržbu. Díky dalším přimícháním pojiv a pryskyřice si drží svůj tvar a strukturu. Materiál lze také barvit přírodními barvivy, což dává interiérovým designérům i zákazníkům velký prostor pro kreativitu. Podle Yan Ling Ng je velkou výhodou obkladů ze skořápek také jejich nulová uhlíková stopa, protože vaječné skořápky emise uhlíku naopak absorbují. Pro porovnání: klasická výroba keramických dlaždic vyprodukuje 180 tisíc metrických tun CO2 ročně.

Designérka vyrobila udržitelné dlaždice společně s firmou Nature Squared a pro Wonderland Magazine uvedla, že je CArrelé pouze začátek mnohem většího projektu. „Pracujeme na ekosystému, který se stane součástí dlouhodobého výrobního řetězce a bude řešit současné problémy v oblasti udržitelnosti a odpadu. Mysleli jsme si proto, že vaječné skořápky budou pro začátek vhodné, protože se jedná o jasný cyklus materiálu, který navíc ovlivňuje mnoho lidí.“

Vaječné skořápky brzy také na podlahách

Samotná výroba obkladů probíhá tak, že jsou vaječné skořápky sesbírány, vyčištěny, a ještě před zpracováním surového materiálu pro výrobu je vyzkoušena jejich kvalita. Produkt CArellé je potom tvořen třemi druhy obkladových materiálů a každý z nich vyžaduje speciální přípravu. Pro metr čtvereční obkladových materiálů je potom nutné použít zhruba 3 tisíce vaječných skořápek v kombinaci s pojivovými materiály.

CArellé je sice momentálně k dostání jako obkladový materiál vhodný pro téměř všechny povrchy včetně těch zakřivených, ale jeho autoři testují použití materiálu z vaječných skořápek také pro podlahy. A designérka celou kolekci doplnila také minimalistickými stoličkami, svícny a podnosy. „Vápník (uhličitan vápenatý) je velmi důležitý zdroj, který naše příroda poskytuje a tvoří pět procent naší planety. Pokud ho dokážeme správně využívat, bude to pro nás velmi důležitá rezerva,“ řekla designérka pro Dezeen a dodala, že pokud se výrobky z vaječných skořápek na trhu ujmou, mohou mít skutečný vliv na životní prostředí, využívání odpadů pro další výrobu a recyklaci.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Tracy Wong