Káva z laboratoře a recyklovaných surovin. Kofeinem vás však nakopne

Bezkávová káva Atomo Coffee obsahuje kofein a vypadá jako běžná káva, jen omezuje negativa pěstování kávy a snižuje uhlíkovou stopu tohoto byznysu. Vzniká v laboratoři z recyklovaných surovin v americkém Seattlu a brzy bude možné ji koupit také ve verzi celých zrn.

Startup Atomo Coffee založili přátelé Andy Kleitsch a Jarret Stopforth. Vedou tým potravinářských vědců a chemiků, kteří dva roky hledali vhodnou a udržitelnou alternativu k běžné kávě. „Rádi naši značku vnímáme jako Teslu mezi kávami. Než vstoupila Tesla na trh, nebylo možné sehnat luxusní a výkonné auto, které by nebylo poháněno naftou. Stejně tak, než vzniklo Atomo, jste neměli možnost sehnat kávu, která by nebyla spojena s odlesňováním,“ řekl Stopforth agentuře Bloomberg, který posledních dvacet let pracoval v potravinářství a developmentu. Kleitsch již rozjel několik podnikatelských záměrů a pracoval jako produktový manažer ve společnosti Amazon.

Káva vyrobená z recyklovaných surovin vás nakopne jako běžný šálek kávy

Atomo Coffe je tzv. molekulární káva, která obsahuje kofein a chutná i vypadá podobně jako běžná káva připravená z kávových zrn. Na rozdíl od běžné kávy je však vyrobena z recyklovaných surovin, jako jsou slupky ze slunečnicových semínek, melounová semínka, listy a stonky rostlin nebo dokonce kosti. Tyto suroviny by za normálních okolností skončily na skládkách a podle zakladatelů startupu je káva vyrobena z 95 % z recyklovaných surovin. Ty potom prochází patentovaným chemickým procesem, jehož cílem je získat molekuly napodobující chuť a vzhled běžné kávy. Důležité také je, že káva Atomo nejen vypadá a chutná jako běžná káva, ale také obsahuje kofein. Kávová alternativa obsahuje 100 miligramů kofeinu na jeden šálek kávy, přičemž běžný šálek kávy obsahuje 96 miligramů. Mimoto obsahuje také antioxidanty a polyfenoly, které jsou pro lidské zdraví prospěšné a obsažené v běžné kávě.

„Více než 60 druhů rostlin přirozeně obsahuje kofein. Naším cílem je získat kofein co nejvíce udržitelným způsobem,“ píšou zakladatelé značky Atomo na oficiálním webu. A proč byste tedy měli pít kávu, která chutná jako káva, vypadá jako káva, ale není vyrobena z kávy? Protože běžná kávová produkce má negativní dopady na životní prostředí a výraznou uhlíkovou stopu. Pěstování kávy v rozvojových oblastech vede k odlesňování a kácení pralesů. Pěstitelé kávy také často pracují za nevyhovujících etických podmínek a z výsledné kávové produkce získávají pouze setinu její ceny. Sami zakladatelé Atomo Coffee byli překvapeni, že pěstování kávy patří hned za kakaem k největším producentům emisí v zemědělské produkci.

Atomo míří do amerických kaváren i do domácích presovačů

Zakladatelé Atomo Coffee se aktuálně snaží navázat partnerství s výběrovými kavárnami, které se v ideálním případě snaží o snižování své uhlíkové stopy. Rozšíření „nekávové“ kávy do kaváren závisí také na rychlosti obnovy kavárenského odvětví po koronavirové pandemii. Podnikatelé proto zvažují prodej kávy online přes e-shop. Otázkou úspěchu tohoto záměru samozřejmě je, jak nekávová káva skutečně chutná. Podle agentury Bloomberg je šálek Atomo Coffee překvapivě svěží, příjemný a zanechává sladkost na patře. Postrádá totiž lehkou hořkost, kterou člověk od tradiční kávy čeká.

Majitelka seattleského potravinářského řetězce Cone and Steiner Dani Cone, který jedná s majiteli značky Atomo o potenciálním partnerství, řekla agentuře Bloomberg, že je chuť kávy Atomo překvapivě uspokojivá. Sama přiznala, že byla k molekulárně vyráběné kávě zprvu velmi skeptická a uvedla, že věří, že si tato káva své zákazníky najde. Je podle ní ideální volbou pro zaměstnané lidi, kteří se zajímají o životní prostředí a hledají kávu se snadnou přípravou.

Atomo Coffee v letošním roce oficiálně vstupuje na trh. Nejdříve v podobě plechovek s cold brew a dále zakladatelé plánují prodávat také instantní verzi kávy, mletou kávu a dokonce celá zrna molekulární kávy.



Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: ve spolupráci s Atomo Coffee