Izrael vyhlásil válku skleníkovým plynům. Pomoci mu má spolupráce s arabskými státy

Stránky světového tisku plní konflikt mezi Židy a Palestinci. Válka v ulicích zastínila plán židovského státu zásadně redukovat emise skleníkových plynů do poloviny století a ještě více podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů energie.

Martin Prax

26. 5. 2021

Plán Izraele má za cíl snížit emise během tohoto desetiletí o 30 procent ve výrobě elektřiny a do roku 2050 až o 85 procent v celé energetice. Aktualizované cíle jsou podle deníku Jerusalem Post dvakrát tak ambicióznější, než byl izraelský závazek při přistoupení k Pařížské klimatické dohodě.

„V rozvoji solární energie za posledních pět let Izrael zvýšil výrobu ze dvou procent na téměř deset. Současně jsme se zavázali, že do konce tohoto desetiletí budou obnovitelné zdroje energie dodávat více než třetinu izraelské elektřiny,” uvedl k izraelským plánům v rozvoji čisté energetiky premiér Benjamin Netanjahu na nedávném klimatickém summitu pořádaném prezidentem USA Joe Bidenem.

Plán vychází z roční intenzivní práce ministerstva energetiky, které zpracovalo zhruba dva tisíce možných scénářů na základě technických a ekonomických vstupů, kritérií energetické bezpečnosti a podobně. Nyní plán prochází veřejným připomínkovým procesem.

Energetický plán Izraele mimo jiné počítá s rozvojem solární energetiky, kterou chce zvýšit ze současných zhruba 4 tisíc megawattů na 16 tisíc do roku 2030. K fotovoltaice by měla přibýt dostatečná kapacita akumulace. Ministerstvo kalkuluje s vybudováním úložišť energie o výkonu až 150 tisíc megawattů. Nechybí ani podpora inovativních řešení, která rámuje rozvoj vodíkového hospodářství, zachytávání uhlíku nebo podpora inovativních forem solárních panelů. Uhlí má pak v izraelské energetice skončit do roku 2025. Díky tomu se podaří snížit emise oxidu uhličitého z elektřiny o necelé čtyři tuny na obyvatele.

Ve světle současného konfliktu s Palestinci možná překvapí, že Izrael pro naplnění svého plánu spoléhá na arabské státy. Ministr energetiky Yuval Steinitz na tiskové konferenci při představení dakarbonizačního plánu oznámil, že je Izrael na začátku jednání se sousedními zeměmi o možné spolupráci na budování solárních elektráren. Jde například o Jordánsko a Egypt, které nabízí dostatečně velké plochy pro budování solárních elektráren, z nichž by právě mohl židovský stát nakupovat čistou elektřinu.

Ekologické organizace působící v Izraeli upozorňují, že by plán snižování emisí mohl být ještě ambicióznější. Například podle tamní pobočky Greenpeace sází Netanjahuova vláda příliš na zemní plyn.

Moderní energetická řešení

Izrael dlouhodobě staví na podpoře startupů, takže nepřekvapí, že může do budoucna svou energetickou přeměnu stavět také na vlastních inovacích.

Jednou z nich je izraelská společnost Utilight, která vyvinula inovativní metodu 3D tisku solárních článků. O svém řešení tvrdí, že umožní výrobu fotovoltaických panelů rychleji a levněji než u dnes běžně používaných křemíkových článků.

Novější společnost Solaris Synergy vyvinula plovoucí fotovoltaický systém. Design plovoucí konstrukce je navržen tak, aby umožňoval škálovatelné výkony instalace. Lze ji využít na jakýkoliv typ vodní plochy, což redukuje náklady. Řešení tedy může být využito na sladké, slané nebo odpadní vodě.

Raycatch se pak věnuje digitální diagnostice solárních elektráren. Firma vyvinula inovativní systém pro online správu fotovoltaik, který využívá umělou inteligenci, automatizuje a optimalizuje provoz solární elektrárny a umí odhalit potenciální problémy výroby. Díky tomu provozovatelům zlevňuje provoz solárních parků. Systémy izraelské společnosti využívá například německá společnost BayWa r.e.

Izraelský startup Ecoppia vyvíjí specializované roboty, které čistí solární panely na velkých fotovoltaických elektrárnách. Robot pracuje automatizovaně a bez použití vody. Současně při čištění sbírá data, která jsou pak využita při optimalizaci provozu elektrárny. Loni získala společnost strategickou investici ve výši 40 milionů dolarů od americké společnosti CIM Group zabývající se správou nemovitostí.

Akumulaci energie se pak věnuje startup Chakratec. Mezi jeho řešení patří nabíjecí stanice, která využívá princip setrvačníku. Obejde se tak bez chemických bateriových článků. Zajímavostí je, že s tímto startupem spolupracovala také Škoda prostřednictvím své společnosti zaměřené na inovace Škoda Auto DigiLab Israel Ltd.

Autor: Martin Prax

FOTO: Hannah Schafer, Arava Power (ilustrační foto z výstavby solárního parku v Izraeli)