Dokonalou napodobeninu dřeva vyrobí 3D tiskárna z dřevěných pilin

Každý rok je vykáceno přes 15 miliard stromů k výrobě papíru, nábytku nebo pro potřeby ve stavebnictví. Tím vznikne milion tun dřevěných pilin, z nichž větší část končí na skládkách nebo je spálená. S tím bojuje americký startup Forust, který vyrábí z dřevěných pilin pomocí 3D tisku nové dřevěné předměty. Od nádobí přes nábytek až po části interiéru.

Startup Forust se sídlem v americkém Massachusetts byl nově odkoupen výrobní společností Desktop Metal s cílem vytvořit zelenější budoucnost. „3D tisk na zakázku s využitím přírodních materiálů mění pravidla hry. Forust uvedl na trh vysoce vyvinutou technologii, která umožňuje milionu stromů zůstat na svém místě v lese a podporuje cirkularitu naší technosféry. Zatím pouze začínáme zkoumat potenciál tohoto řešení, ale je jasné, že je obrovský,“ řekl William McDonough, architekt a autor knihy Cradle to Cradle, která je považována za počátek principu cirkulární ekonomiky.

Dokonalá napodobenina dřeva

Produkty Forust jsou momentálně vyráběny z dřevěných zbytků, což jsou velmi jemné dřevěné piliny a lignin. To je přírodní polymer obsažený v buněčných stěnách dřevin. Pro výrobu produktů je používán pokročilý software CAD pro 3D tisk a platforma pro výrobu hromadných tryskových pojiv vhodná k upcyklaci odpadu z dřevařského průmyslu, čímž vznikají pevné a udržitelné dřevěné části. V praxi tak technologie Forust vytváří vrstvy speciálně upravených dřevěných pilin, které jsou následně ošetřeny biologicky rozložitelným a netoxickým pojivem, aby z nich mohl vzniknout produkt připomínající dřevo.

Výrobky Forust lze po vytisknutí upravovat stejně jako dřevěné výrobky. Mohou být broušeny i barveny a jsou proto vhodné k výrobě nábytku, interiérových částí, například řadících pák, částí jachet a domácností, nebo běžných spotřebních výrobků. „Naše technologie dokáže přetvořit dřevěné piliny na užitečné a krásné produkty, které mají řadu využití. V interiérovém designu, stavebnictví, nábytku, architektonických produktech nebo jako produkty běžné domácí potřeby,“ řekl CEO společnosti Andrew Jeffrey pro server Green Matters.

Americký startup dokáže díky tiskové technologii vyrobit v podstatě jakékoliv napodobeniny dřeva. Momentálně jsou dostupnými dekory přírodní dřevo, dub, teak a ořech. „Naše výrobky jsou k nerozeznání od tradičně vyráběných dřevěných výrobků, které byste našli v obchodě," vysvětlil Jeffrey pro Green Matters.

Méně vykácených lesů pro udržitelný design

Environmentální přínos Forustu je přitom dvojí. Technologie Forust významně snižuje objem dřevěných pilin, které by skončily na skládkách nebo byly spáleny. Při skládkování zbytků dřeva totiž dochází k produkci vysoké koncentrace mastných kyselin, které mohou kontaminovat vodní zdroje a jsou nebezpečné pro volně žijící zvířata a mikroorganismy v půdě. Při spalování dřevěných pilin zase dochází ke znečišťování ovzduší dalšími emisemi. Výrobou dřevěných výrobků z dřevěného odpadu dojde ke snížení potřeby kácení lesů a zpomalení odlesňování naší planety.

Prvními designovými výrobky z produkce Forustu je kolekce misek a váz Vine od designéra Yvese Behára. „V použitém materiálu vidím skvělou příležitost pro cirkularitu v designu s využitím aditivního výrobního procesu,“ uvedl Behár pro server Dezeen. „Tiskárny Forustu vyrábějí produkty přidáváním vrstvy k vrstvě bez nutnosti další podpory, poskytuje nám to svobodu k vytváření komplexních geometrických tvarů, které by jinak bylo složité nebo dokonce nemožné vytvořit tradičními metodami zpracování dřeva.“

Podle CEO Forustu je výrobní proces realizován vysokorychlostními tryskami, které aplikují pojivo na každou vrstvu dřevěných pilin rychlostí více než 670 milionů kapek za sekundu a v rozlišení 1600 bodů na palec. „Velkou příležitost vidím také v přizpůsobení a dimenzování produktů pro každou objednávku, u které lze snadno provést variace. Jako designér mohu nabídnout realistický a udržitelný materiál, díky kterému mohu stále tvořit nové nápady,“ dodal autor designu pro Dezeen. První výrobky z recyklovaných dřevěných pilin jsou dostupné na oficiálním e-shopu Forustu a další produkty budou přibývat.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: se souhlasem Forust