Solární energetika v Česku zažívá boom. Rozvoj může ohrozit změna legislativy

Solární energetika v Česku opět zažívá boom. Instalační firmy stavějí jednu střešní elektrárnu za druhou a začínají se u nás objevovat i projekty bez dotací či nové obchodní modely. Růst fotovoltaiky nezastavila ani pandemie.

Lucie Schovancová

20. 5. 2021

Česká vláda kromě toho letos schválila rámec pro masivní podporu velkých, pozemních elektráren na brownfieldech prostřednictvím Modernizačního fondu. Nově vznikající operační program OP TAK počítá s dalším rozvojem fotovoltaiky, stejně jako třeba Národní plán obnovy.

Celý sektor však zároveň žije ve stínu připravované novely zákona o podporovaných zdrojích energie, která má potenciál poškodit tisíce firem a celý sektor fotovoltaiky na několik let vážně ohrozit.

Jaká je budoucnost fotovoltaiky v Česku?

Na témata spojená s budoucností fotovoltaiky se zaměří účastníci události zasvěcené solární energetice a akumulaci - Solární konference 2021. Hosté budou diskutovat zejména o tématech, která přináší novela zákona o podporovaných zdrojích energie, změny v energetickém zákoně, ale také kontrolách přiměřenosti podpory a startu Modernizačního fondu.

Na konferenci, která se uskuteční 25. května, vystoupí ve čtyřech blocích celá řada klíčových osobností a expertů z veřejné i soukromé sféry, včetně ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, ministra životního prostředí Richarda Brabce, předsedy Rady Energetického regulačního úřadu Stanislava Trávníčka, předsedy představenstva ČEPS Martina Durčáka či viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Daniela Beneše. Na otázky okolo “zeleného vodíku” bude odpovídat výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu Lenky Kovačovské. Diskutovat se bude o otázce, proč se v Česku nestaví víc projektů bez dotací, nebo proč velké “uhelné” firmy vidí budoucnost i v OZE. Konferenci bude moderovat Jan Fousek a Jan Krčmář ze Solární asociace, a Martin Sedlák ze Svazu moderní energetiky.

Letošní ročník konference se vzhledem k současných vládním nařízením pořádá online. Registrace je možná v tomto odkazu. Událost každoročně pořádá Solární asociace.

FOTO: Unsplash