Zdravá úvaha nad spotřebním košem, aneb nad čím se zamyslet před dveřmi obchodu

Nakupování vás možná baví, dokonce vás v současné době i uklidňuje. Veškeré nové věci, a nemusí jít pouze o oblečení, však nejen něco stojí, ale také je musel někdo z něčeho vyrobit. A to vše stojí energii, materiál, vytváří emise, odpad a za dané zboží mnohdy ani nezaplatíte jeho skutečnou cenu, která by mohla pokrýt reálné náklady na práci a veškeré externality.

Zeptejte se proto sami sebe na těchto 7 otázek, než si koupíte něco nového.

Opravdu tohle potřebuji? Nevlastním již něco podobného nebo dokonce stejného?

Často se stává, zejména ženám, že si kupují dokola stále ty stejné věci. Poté, co si s velkou radostí domů přinesete nové černé rifle, možná zjistíte, že ve skříni již máte jedny takové. Než si něco koupíte, dvakrát, nebo raději třikrát, se zamyslete, jestli tuto věc skutečně potřebujete. Někdy také může dojít k tomu, že jakmile uspokojíte nutkavou potřebu si tu věc koupit, přestanete ji potřebovat. Jak z toho ven? Než si něco koupíte, a je jedno, jestli jsou to boty, svetr nebo spotřebič do domácnosti, dejte si od dané věci odstup a zkuste žít aspoň týden bez ní. A jestli budete přesvědčeni, že danou věc potřebujete i po delší době, asi ji opravdu potřebujete.

Skutečně se mi to líbí a bude se mi to líbit i za měsíc?

Další variantou jsou unáhlené nákupy, do kterých se pouštíte například ve výprodejích nebo když máte špatný den a myslíte si, že nákupem něčeho pěkného se vám zlepší nálada. Jenže za pár dní zjistíte, že ty šaty ve výprodeji sice stály o polovinu méně, ale vůbec vám nesluší. Nebo to triko, které jste si koupili hlavně, abyste si něco koupili, se vám k ničemu nehodí. Řešení? Nakupujte s rozmyslem, když jste v klidu a v pohodě. U každé věci, kterou si kupujete, si představte, jestli s ní dokážete žít dalších několik let. To se týká třeba nábytku. Budete si na ten růžový plastový stolek odkládat kafe každý den po dalších mnoho měsíců? Ne? Tak si ho nekupujte. Fakt.

Nemohu sehnat stejnou věc z druhé ruky?

Nemyslíme tím zrovna spodní prádlo, ale jinak je dnes možné veškeré oblečení, nábytek, potřeby pro děti, auta, elektroniku koupit již použité, ale stále funkční. Nejen, že tak ušetříte, ale také nebudete planetu zatěžovat dalšími odpady. Hledat můžete na různých bazarech, skupinách na sociálních médiích, ale také na blešácích nebo v klasických secondhandech.

Byl tento produkt vytvořen za etických a udržitelných podmínek?

Kupujete něco, co bylo vytvořeno za etických podmínek? Je to z udržitelného materiálu? A je to dostatečně kvalitně řemeslně vytvořené? Není to pouze nějaká náhražka vytvořená v Číně dělníky, kteří pracují za menší než minimální mzdu a jejich zaměstnavatelé je doslova sdírají z kůže? A co vlastně o tomhle produktu víte a co o něm dokážete zjistit? Jestli je na visačce napsáno Made in China a 100 % polyester, tak se vraťte k otázce číslo dvě.

Mohu si to dovolit?

Tohle je skutečně zajímavá otázka, nejen z ekonomického ale také z etického hlediska. Samozřejmě pokud se musíte kvůli koupi nové věci zadlužit a není to otázka života a smrti (do této kategorie řadíme zejména věci související se zdravím, bydlením a zdrojem výdělku), není to rozhodně rozumné si ji kupovat. Ale je také důležité se zamyslet nad tím, jestli si novou věc můžete dovolit z environmentálního a sociálního hlediska. Asi není úplně žádoucí kupovat si auto na naftu se spotřebou 12 litrů na 100 kilometrů. Stejně tak se obejdete bez krvavých diamantů z Afriky, krokodýlí kabelky, norkového kožichu, pravého ruského kaviáru nebo prášků na potenci vyrobených z nosorožčích rohů.

Jaká je skutečná cena za nošení této věci?

S pojmem Cost per wear jste se možná již setkali. Používá se ve spojitosti s fast fashion, kdy si můžete jednoduše vypočítat skutečnou cenu oblečení, které si kupujete. Například u již zmiňovaných šatů z výprodeje, které vás stály 499 Kč a po jednom nošení zjistíte, že vám opravdu nesedí a hodíte je do popelnice na použitý textil, je jejich cena za jedno nošení 499 Kč. Naopak u šatů od lokálního návrháře v ceně 3000 Kč, které mají nadčasový design a vezmete si je na různé akce třeba 80 krát během několika let, bude jejich cena za jedno nošení 37,5 Kč. A to se vyplatí,

Seženu obdobný produkt, který méně škodí životnímu prostředí?

Teď si prostě všechno objednáte online, ale za normálních podmínkách si můžete vybrat, jestli si něco objednat z USA nebo si to koupit v obchodě na vaší ulici. Také si můžete například u elektroniky vybrat, jakou má energetickou třídu a v případě například pračky, jakou má spotřebu vody. Nemluvě o autech. Můžete mít auto s nižší spotřebou, nebo třeba v jeho hybridní verzi s menší produkcí emisí. Dětské hračky také můžete koupit od českých firem a vyrobené ze dřeva nebo mohou být vyrobené z plastu v Číně. Stejně tak můžete volit značky, které se chovají eticky, před těmi, které se tak jen tváří.

Nezapomínejte na to, že máte moc rozhodovat svým nákupem o životním prostředí. A to i tak, že žádný nákup nakonec neuděláte.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Pixabay