Jednorázové plenky mají alternativu. Jmenují se po bojovnících Sumo a jsou z mořských řas

Nejen čerství rodiče vědí, jak velkým tématem jsou dětské plenky a přebalování. Německá designérka proto vytvořila atraktivní alternativu k jednorázovým plenám. Tou jsou pleny na vícero použití pojmenované Sumo. Pleny jsou vyrobené z materiálu nazvaného SeaCell, který je kombinací mořských řas a eukalyptu.

Přestože jednorázové pleny nabízejí dětem i jejich rodičům vysokou míru komfortu, odpad z nich je značně problematický. Každý den je v zemích EU vyhozenou téměř 17 milionů použitých jednorázových plen. Pleny jsou vyrobené z kombinace polymerů absorbujících vlhkost, syntetických tkanin, plastů a škodlivých toxinů. Nelze je tedy vytřídit a jejich rozložení trvá zhruba 500 let. Hromaděním použitých plen na skládkách také vznikají další skleníkové plyny. Běžné pleny jsou navíc často agresivní pro citlivou dětskou pokožku a stále není jasné, jestli mikroplasty v plenkách dětem neškodí.

Ekologické plenky jako závěrečná práce na škole designu

Německé designérka Luisa Kahlfeldt se proto tento problém snažila vyřešit v rámci své magisterské práce na prestižní škole designu Ecole cantonale d'art de Lausanne (ECAL), kterou byl právě prototyp dětské plenky na vícero použití. Název Sumo si produkt zasloužil, protože v těchto plenách děti vypadají jako malí bojovníci sumo. Plenka byla v roce 2019 také oceněna v rámci soutěže o nejlepší práce studentů designu a inženýringu James Dyson Awards.

"Mám opravdu ráda jednoduchost a přírodní vzhled plenky. Na trhu s dětskými produkty je to zatím něco velmi ojedinělého, často zde najdete pouze klišovité barvy a potisky s kreslenými postavičkami,“ řekla autorka designu plenky online magazínu Dezeen. Pří vytváření vzhledu plenek Sumo spolupracovala designérka s Německým institutem pro výzkum textilu a vláken a během vývoje produktu experimentovali s různými druhy textilu. Kahlfeldt hledala ideální materiál vhodný pro miminka a jejich citlivou pokožku. Plenky mají přírodní barvu a jsou zdobené barevnou stuhou, která se zavazuje okolo pasu.

Kombinace mořských řas a eukalyptu je vhodná pro citlivou dětskou pokožku

Minimalistická plenka je vytvořena ze tří vrstev materiálu SeaCell. Jemná absorpční vnitřní vrstvy, absorpčního jádra a vodotěsné vnější vrstva plenky, která brání prosáknutí a úniku veškerých tekutin. Díky tomu, že je materiál pro plenky vyroben z kombinace mořské řasy a eukalyptu je antibakteriální a bohatý na antioxidanty, což je prospěšné pro dětskou pokožku. Výhodou také je, že mořské řasy jsou jednoduché na pěstování a produkci. Mimoto použití pouze jednoho materiálu pro výrobu plenky je mnohem jednodušší pro následnou recyklaci. "Neuvěřitelná hebkost použité tkaniny a její antibakteriální vlastnosti z ní dělají perfektní materiál pro použití ve styku s citlivou a nahou dětskou pokožkou,“ vysvětlila Kahlfeldt pro magazín Dezeen.

Během vývoje plenky bylo také výzvou, jak vyřešit elasticitu materiálu bez použití umělých gumiček. Řešením je nakonec metoda pletení přírodních přízí, díky které má materiál 20% elasticitu. Vodotěsnost plenky zajišťuje zase technologie EcoRepel švýcarské společnosti Schoeller, která nijak neovlivňuje ekologické vlastnosti plenky. Vodotěsná vrstva navíc odolá odření i praní v pračce.

Plenky Sumo budou k dostání na německém trhu v létě tohoto roku. Soudě dle reakcí na sociálních sítích se alternativní dětské plenky setkávají s pozitivní odezvou budoucích rodičů, kteří se již těší, až budou moct své potomky do plenek z biologicky rozložitelného materiálu na vícero použití přebalovat. „Opravdu věřím, že tento projekt může mít pozitivní vliv na životní prostředí a přinést sociální i finanční benefity rodinám,“ uvedla autorka Sumo na Instagramu.

Zdroje: Dezeen, Sumo