Bojovat proti pytlákům můžete i z obýváku: ochraňte divoká zvířata v africké buši

Zvýšená aktivita pytláků v době covidové ohrožuje divoká zvířata v africké buši. Jihokorejský výrobce telefonů Samsung se proto v rámci propagace svých nových telefonů rozhodl na tento problém zaměřit a během dvou následujících měsíců bude pomocí své techniky monitorovat dění v africké buši. Ve dne, v noci, 24 hodin denně. A vy se můžete stát součástí této mise a sledovat živý přenos z Balule, která je součástí slavného Krugerova národního parku v Jihoafrické republice.

Ilegální obchod s divokými zvířaty a části jejich těl dosahuje hodnoty 72 miliard dolarů ročně. Na černém trhu je vysoká poptávka zejména po nosorožčích rozích, které mají aktuálně větší cenu než zlato nebo po slonovině. Pro představu zabíjí pytláci v Africe denně zhruba 96 slonů a v 80. letech 20. století se počet afrických sloních stád snížil asi o 80 %. Počet nosorožců dvourohých se potom od roku 1960 snížil o 97,6 % a v JAR umírá kvůli rohům jednorožec každých 22 hodin. Druh nosorožce dvourohého severozápadního v roce 2011 dokonce vyhynul a za hlavní příčinu bylo úřady označeno pytláctví. Ohrožené jsou však také africké šelmy. Lvi jsou v současnosti považováni za ohrožený druh a lví populace se za posledních 21 let snížila o 43 %.

Covid ovlivnil i růst pytláctví a ilegálního obchodu z divokými zvířaty

Z velké části jsou za nelegálním lovem zvěře organizované zločinecké skupiny vybavené moderní technikou, takže dokážou sledovat a zabít velké množství zvířat naráz. Oběťmi jsou však také strážci národních parků, průměrně při pokusu o ochranu divokých zvířat umírají dva strážci týdně. Současné koronavirová pandemie však situaci ještě zhoršila, uzavření hranic, zásadní pokles cestovního ruchu a škrty ve financování ochránců africké přírody se projevují růstem pytláctví. Pro místní obyvatele se stává jediným způsobem obživy a omezené možnosti strážců parků podporuje nelegální komerční lov divokých zvířat.

Na tuto problematiku proto upozorňuje společnost Samsung, která používá své nejnovější telefony pro 24 hodinové živé přenosy z africké buše. Výrobce telefonů se spojil s firmou Africam, která již mnoho let přenáší živé přenosy z odlehlých a panenských částí afrického kontinentu. Africam instaloval telefony na čtyřech stanovištích v rezervaci Balule, která patří k nejohroženějším částem Krugerova parku, a tím zlepšil své pokrytí v buši. Live streaming probíhá nepřetržitě na stránkách Samsung a sledující mohou správcům parku hlásit výskyt pytláků přímo v prohlížeči.

Sledujte práci Black Mambas v živém přenosu

Telefony Samsung byly vybaveny také členky proti pytlácké jednotky Black Mambas, která je tvořena pouze ženami. Black Mambas operují na hranici rezervace o rozloze 62 tisíc hektarů a jejich cílem je udělat z území Balule místo, kde je pytláctví natolik obtížné, že se pytlákům prostě nevyplatí. Mimoto jsou členky jednotky v rámci komunity velmi respektované a motivují ostatní k tomu, aby chránili přírodu a divoká zvířata. Během hlídání hranic rezervace používají Black Mambas také maskovaný džíp, který je rovněž vybavený telefonem Samsung s live přenosem. Celý svět je tak může vidět při jejich každodenní práci. Získané záznamy z telefonu navíc poslouží jako kvalitní důkaz pro policii a soudy v rámci potírání a trestání pytláckých aktivit. Aktivitu ženské proti pytlácké jednotky můžete přímo podpořit při sledování živých přenosů z buše. Ve videu je umístěna ikona donate.

Projekt Wildlife Watch bude trvat zhruba dva měsíce od 3. března do 8. dubna a podle Samsungu je jeho hlavním cílem upozornit na pytláctví a problematiku ohrožených živočišných druhů maximální počet lidí. „Naše životy se v poslední době stále častěji přesouvají do virtuální sféry, a tím pádem ještě lépe vidíme, nakolik moderní technologie dokážou dát lidi dohromady za dobrým účelem. Projekt Wildlife Watch je toho skvělým důkazem – naše telefony díky němu získávají novou funkci a my doufáme, že si získá dostatek příznivců. Nejenže tak podpoříme ochranu divoké zvěře v jejím přírodním prostředí, ale ještě dáme lidem možnost, aby si je v pohodlí domova prohlíželi a dozvídali se o nich vše potřebné,“ řekl v oficiálním prohlášení Mark Notton, ředitel evropské divize mobilních zařízení Samsungu.

Přestože jde jihokorejskému výrobci elektroniky v kampani zejména o uvedení špičkových vlastností nových telefonů a jejich kamer, které zvládnou snímat zvířata ve dne i v noci, je tato aktivita záslužná. Pomůže v covidové době upozornit na pozapomenuté problémy životního prostředí, které v posledním roce média příliš nezajímají. Ty totiž s Covidem nezmizely.



Zdroje: Samsung, BlackMambas, AWF, SaveTheRhino

FOTO: se souhlasem Samsung

Autorka: Kristýna Vobecká