Vláda nás zruinuje, bojí se majitel solární elektrárny

Poslanecká sněmovna nyní projednává novelu zákona o obnovitelných zdrojích energie. Ta zpětně mění garantované podmínky a diskriminuje právě fotovoltaiku. „Nevím, jak zvládneme splácet úroky. Asi zkrachujeme,” říká Josef Pulíček, který má dvě solární elektrárny na střeše kozí farmy na Jablonecku.

Lucie Schovancová

4. 3. 2021

Kozí farma v dnešní době není úplně běžná záležitost. Jaké byly vaše podnikatelské začátky a jak si stojíte v současnosti?

Naši farmu jsme založili s manželkou v roce 1990 a do dnešní podoby jsme ji vybudovali takřka od nuly. Když jsme začínali, měli jsme tři kozy. Postupem času jsme zvýšili počet dobytka na více než tisíc kusů. V současnosti máme asi 700 koz a 400 dojných ovcí. S manželkou a i synem nyní hospodaříme na farmě o velikosti asi 200 hektarů.

Jak se na vašem podnikání promítla pandemie koronaviru?

Na naší farmě jsme dříve pravidelně pořádali různé exkurze a prohlídky a ročně nás navštívilo na dvacet tisíc návštěvníků. Dopady jsou tedy vysoké. V květnu a červnu jsme měli na každý den nasmlouvané školy, ale nikdo k nám nepřijel. I závěr prázdnin už byl návštěvnicky slabší. A poté to začalo nanovo. Přál bych si, aby se situace už konečně zlepšila.

Na farmě máte nainstalované dvě střešní elektrárny. Jak využíváte vyrobenou energii?

Celkově máme tisíc solárních panelů o výkonu 200 kWp. Nainstalované jsou na střeše bývalého teletníku a dalších budov farmy. První solární elektrárna má výkon 66 kW. Je v režimu zeleného bonusu a slouží nám na provoz farmy a výrobu mléčných výrobků. Ročně tak uspoříme okolo 200 tisíc korun. Druhá elektrárna o výkonu 130 kW je v režimu přímé dodávky do sítě.

Kdy jste si elektrárny pořídili?

Pro fotovoltaiku jsme se rozhodli v roce 2009. Na výstavbu elektrárny jsme si sjednali u banky úvěr na patnáct let s tehdy obvyklým úrokem 6 procent za rok. Nebylo to jednoduché, přece jen to byla věc nová a neznámá, ale šli jsme do toho. Řekli jsme si s manželkou, že po 15 letech, až se úvěr doplatí, zbyde něco na nové stroje a zařízení na modernizaci farmy. Do celé výstavby fotovoltaiky a všech úvěrů jsme šli s jistotou a garancí státu na 20 let.

Novela zákona o podporovaných zdrojích energie prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně a v současnosti ji projednává hospodářský výbor. Zásadní změnou je stanovení maximální výnosnosti jednotlivých obnovitelných zdrojů, v případě fotovoltaiky na 6,3 procent. Jak by se schválení novely dotklo vás?

Pokud by byla novela schválena v současné podobě, tak by to znamenalo, že z provozu solárních elektráren získáme peníze tak akorát na zaplacení úvěrů bance. Ohrožen by byl celý provoz farmy, museli bychom propouštět některé zaměstnance. Celkově jich nyní máme jedenáct. A vyloučeno není ani to, že bychom celou farmu museli zavřít. Nebyli bychom totiž schopni doplácet úvěry z výnosů zemědělské činnosti.



Jaké máte plány do budoucna?

No, v budoucnu jsme chtěli začít skladovat vyrobenou energii v bateriích, abychom zajistili provoz farmy v zimě a v noci. Pokud dojde ke krácení výnosů z fotovoltaiky na úroveň zaplacených úroků bance, všechny naše plány padnou. Po všech retroaktivních opatřeních, kterým jsme v minulosti čelili, jsme rádi, že jsme schopni vůbec včas splácet úvěry.

Máte vy osobně nějaké možnosti, jak se novele bránit?

Osobně s tím nemohu nic moc dělat, jsem jen běžný člověk. Proto jsem rád za aktivitu asociace, která zastupuje nás, podnikatele s fotovoltaikou, a snaží se zamezit schválení plánované novely v podobě, kterou momentálně prosazuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, a která by měla zásadní dopad nejen na naši farmu.

Vyhrocená debata o fotovoltaice se českou společností táhne už léta. Jak ji vy osobně vnímáte?

Opravdu tomu nerozumím. V roce 2008 o nás psali v tisku, jak jsme pokrokoví a byli jsme příkladem dalších zájemců o obnovitelné zdroje. V roce 2010 už byla situace zcela opačná. Kdyby ten příběh nebyl smutný, byl by k smíchu.

Autor: Lucie Schovancová

FOTO: se souhlasem Solární asociace