Michelinská hvězda pro veganskou restauraci a veganský dům v Praze

Koronavirová krize přináší i pozitivní zprávy, například rostoucí zájem lidí o veganský a environmentálně příznivý styl stravování. Minimálně to tak vypadá podle dvou aktuálních zpráv z byznysu. Francouzská veganská restaurace získala poprvé v zemi Michelinskou hvězdu a v Praze vzniká veganský obchodní dům.

ONA – tak se jmenuje veganská restaurace ve městě Arès poblíž Bordeaux, kde se vaří pouze z potravin rostlinného původu. Zkratka ONA znamená Origine Non-Animale (neživočišného původu) a restauraci založila šéfkuchařka Claire Vallée. Původním povoláním byla majitelka restaurace archeoložkou, ale během výpravy do Thajska se začala věnovat vaření a stala se vegankou. Restauraci otevřela v roce 2016 z peněz získaných pomocí crowdfundingu a z půjčky od banky, která se specializuje na etické financování.

Nedůvěra bank ve veganské degustační menu

"Cítila jsem se jako by mě porazil vlak,“ řekla agentuře AFP, když jí z Michelinského průvodce zavolali a informovali ji o ocenění. Navíc získala také zelenou hvězdu za etické praktiky v její restauraci. Michelinskou hvězdu dostaly vegetariánské a veganské restaurace ve světě již v minulosti, ONA je však první restaurací specializovanou na rostlinné pokrmy, která toto ocenění získala ve Francii. Zemi původu Michelinského průvodce po nejlepších světových restauracích. „Hvězda je moje i vaše, přestože se to zdálo nemožné. Pokračujeme v naší cestě, která definitivně uvedla rostlinnou stravu do uzavřeného kruhu francouzské a světové gastronomie,“ vzkázala Vallé svým fanouškům na Instagramu.

Přes tento úspěch v restauračním byznysu měla veganská šéfkuchařka s financováním svého nápadu na luxusní veganskou restauraci původně potíže. Nedokázala získat půjčku u běžných bank. „Tvrdili, že vyhlídky pro veganství a rostlinné potraviny jsou moc nejisté,“ řekla pro AFP a dodala, že banky nepřesvědčila ani lokalita, kterou pro restauraci vybrala. Pokud do města Arés na jihozápadě Francie přesto někdy zavítáte, v restauraci ONA můžete ochutnat degustační menu o sedmi chodech, které obsahuje kombinace ingrediencí jako jsou jedle, hříbky, saké, celer, tonkové boby nebo jantarové pivo.

Veganský dům v pražské Černé labuti

Z obchodního domu Černá labuť v Praze se začíná stávat splněný sen všech veganů. Na jednom místě zde nově nejen nakoupí v čistě veganském obchodě s potravinami, ale také se mohou najíst ve veganských rychlých občerstveních, kde nabízí pouze pokrmy z rostlinných potravin. V obchodním domě Černá labuť již delší dobu působí bistro Loving Hut a obchod World Vegan, kde je podle majitelky nemovitosti dokonce větší výběr veganských produktů než v Německu a celkově zde milovníci rostlinné stravy najdou až 6000 produktů.

Tuto nabídku nyní doplnilo původně brněnské bistro Mooi, které prodává belgické hranolky a veganský kebab. Cílem majitelů bistra, pro něž byla Praha dalším místem, kam se po Brně chtěli rozšiřovat, je nabízet chutná veganská jídla nejen veganům, ale také všežravcům, kteří si chtějí od masa odpočinout. „Naše nabídka je stavěná tak, aby chutnala i masožravcům. Receptury pro nás vymýšlel Petr Novotný, šéfkuchař Grandhotelu Tatra. Vytvořil koncept, v rámci, kterého děláme vše z čerstvých surovin sami – a tak, abychom nic nemuseli vyhazovat,“ řekl pro Forbes zakladatel bistra Zdeněk Troš. Jejich kebab je vyroben z tzv. nemasa, což je kombinace pšeničné bílkoviny, tofu, koření a zeleniny.

V Černé labuti teď hledají další veganské koncepty, které by nabídku doplnily a pomohly zde vytvořit tzv. veganský dům. Není divu, Praha se totiž v roce 2019 umístila v žebříčku Happy Cow a zařadila se mezi nejpřívětivější světová města pro vegetariány a vegany. Podnikatelé z Černé labuti sami potvrzují, že zájem o veganské produkty již není pouze z řad turistů, ale v době koronavirové pandemie dokáži jejich tržby udržet i čeští zákazníci.

Zdroje: BBC, CNN, Forbes, CzechCrunch

FOTO: ONA,