Největší větrná farma na světě vyrobí elektřinu pro šest milionů domácností

V následujících letech vyroste u severovýchodního pobřeží Anglie největší námořní větrná farma světě. Unikátní projekt bude využívat také jednu z aktuálně nejvýkonnějších technologií větrných turbín.

Martin Prax

2. 1. 2021

Výstavba větrné farmy Dogger Bank začala na začátku loňského roku. Celkový výkon má dosáhnout 3 600 megawattů. Projekt je rozdělen do tří etap pojmenovaných Dogger Bank A-C. První dvě části budou osazeny větrnými turbínami od společnosti GE nazvané Haliade-X. Každá má výkon 13 megawattů. Pro finální část projektu, Dogger Bank C je pak počtá s využitím větrných turbín Haliade-X se zvýšeným výkonem na 14 megawattů.

Turbíny Haliade-X o výkonu 14 magawattů disponují rotorem o průměru 220 metrů a jsou vysoké 248 metrů. Jedna lopatka měří 107 metrů a vítr se může opřít o plochu 38 000 metrů čtverečních. V prosinci 2019 zařadil časopis Time větrnou turbínu Haliade-X mezi jedny z nejlepších vynálezů roku.

“Tyto přední větrné turbíny nám pomohou dodávat elektřinu z obnovitelných zdrojů s nejnižšími možnými náklady pro miliony lidí po celé Velké Británii,” uvedl viceprizident projektu Dogger Bank Halfdan Brustad.

Charakteristiky větrné turbíny Haliade-X jsou přitom ohromující: podle společnosti GE jedno otočení lopatek vyrobí takové množství elektřiny, jaké průměrná britská domácnost spotřebuje během dvou dnů. Haliade-X společnosti GE uvádí kapacitní faktor - nebo poměr skutečné energie vyrobené při maximálním možném výkonu - 60 až 64 procent, což je o 5-7 procentních bodů více než průmyslový standard. Provoz jedné této větrné turbíny může ušetřit zhruba 52 000 tun uhlíkových emisí, což odpovídá emisím generovaným 11 000 vozidly ročně. Po svém dokončení pak bude větrná farma Dogger Bank schopná vyrobit elektřinu pro 6 milionů domácností. Jen tento projekt větrných elektráren na moři se postará o 5 % spotřeby energie v Británii.

Výstaba první fáze projektu s 13megawattovými turbínami začne v roce 2013. Instalace 14megawattových turbín v rámci realizace třetí fáze projektu má začít v roce 2025 a celá farma bude v provozu během roku 2026. Společnost GE Renewable Energy se také postará o přivedení čisté elektřiny z větrné farmy na pevninu prostřednictvím podmořského kabelu o délce 220 kilometrů.

Technologie od společnosti GE bude využita také na pobřežních větrných farmách v USA. Větrné turbíny Haliade-X vyhrála například soutěž o dodávku pro projekt Vineyard Wind, což má být 800megawattový větrný park poblíž Martha's Vineyard v Massachusetts.

Zápas o větrné giganty

GE se přetahuje o prvenství ve vývoji největší větrné turbíny se společností Siemens Gamesa. Ta nabízí na trhu větrnou turbínu pro námořní větrné farmy označenou SG 14-222 DD s lopatkami dlouhými 108 metrů. Očekává se, že prototyp této větrné turbíny pro námořní větrné farmy bude dokončen během roku 2021 a do komerční výroby se dostane během roku 2024.

Siemens uvádí, že provoz jeho jedné 14megawattové turbíny umožňuje pokrýt roční spotřebu přibližně 18 000 průměrných evropských domácností. Přibližně 30 pobřežních větrných turbín SG 14-222 DD by pak stačilo k dodávkám roční spotřeby španělského města Bilbao. Provoz jedné větrné turbíny během 25 let zamezí vzniku 1,4 milionu tun emisí CO2.

Siemens Gamesa nabídl tyto větrné turbíny úspěšně například v USA. Projekt CVOW (Dominion Energy Coastal Virginia Offshore Wind), ve kterém mají být využity počítá s celkovým výkonem větrné farmy 2 640 magawattů. Po dokončení bude větrná farma vyrábět elektřinu, jako by ročně spotřebovalo 650 000 amerických domácností. Výroba čisté energie z větru pak pomůže snížit emise o 3,7 milionu tun ročně ve srovnání s výrobou energie spalováním uhlí. Půjde o vůbec první projekt využití větrné energie na moři ve federálních vodách USA. Stejná větrná turbína má být využita také v projektu u pobřeží Anglie, který připravuje společnosti innogy. Větrná farma Sofie Offshore bude mít celkový výkon 1 400 megawattů.

Třetím významným hráčem na poli námořních větrných turbín je společnost Vestas. Její větrné turbíny dominují pozemním instalacím, přesto se nezvdává ani projektů na moři. Může nabídnout turbínu o výkonu 9,5 megawattů. Například 77 těchto větrných věží je využito v nizozemském projektu Borssele III / IV. V následujících letech pak budou využity v rámci projektů u pobřeží Francie či Skotska.

Představené projekty GE a Siemens ukazují, že rozvoje větrné energetiky ve světě se významně pandemie koronaviru nedotkla. Odvětví může těžit z inovací, díky kterým se podařilo producentům větrných technologií snížit náklady o 50 procent za uplynulých pět let. To posunulo námořní větrné farmy mezi řešení, na které se lze spolehnout v rámci dekarbonizace globální ekonomiky a postupného útlumu spalování uhlí.

Zdroje: ge.com, offshorewind.biz

Titulní foto: GE - prototyp Haliade-X GE