Rekordy solárních instalací: dva miliony domácností využívají v Německu energii slunce

Solární panely jsou symbolem proměny energetiky. Cena fotovoltaických panelů spadla od roku 2010 o 80 % a staly se tak nejdostupnějším zdrojem energie nejen pro velké investory, ale i pro domácnosti.

Martin Prax

7. 12. 2020

Německo staví dlouhodobě svou energetiku na postupném rozvoji obnovitelných zdrojů. V zemi se budují velké solární parky pomocí tržního mechanismu, ve kterém zájemci soutěží o podporu a vyhrávají ji ti s nejnižší nabídkou. Souběžně však náš západní soused nezapomíná na stabilní rámec pro budování decentralizovaných zdrojů v domácnostech. Letos na podzim dosáhlo Německo milníku 2 miliony solárních domácností. Malé domácní elektrárny podporuje německý systém pomocí výkupních cen. Solární střešní systémy do 10 kW mohou získat zhruba v přepočtu zhruba 2,6 Kč za každou kilowatthodinu.

Podle Německé solární asociace vyrobí solární panely nainstalované na střechách obytných domů ročně přibližně 50 miliard kWh čisté elektřiny. Takové množství elektrické energie odpovídá spotřebě 17 milionů průměrných domácností. Data Spolkové síťové agentury (Bundesnetzagentur) Německo ukazují, že jen v říjnu přibyly do sítě nové solární elektrárny o celkovém výkonu 421 MW. Od začátku roku pak vzrostl instalovaný výkon německých fotovoltaik o 3,9 tisíce MW. Ke konci října tak celkový solární výkon Německa představoval 52,7 tisíc MW.

Globálně úspěšný zdroj

Německo je první stát v Evropě, který pokořil metu dvou milionů solárních instalací na domech. Ovšem v globálním měřítku ho předběhla již v roce 2018 Austrálie. Přitom v roce 2008 bylo u protinožců jen zhruba 20 tisíc solárních střešních elektráren. Dynamický rozvoj a pokles ceny fotovoltaických modulů však otevřel solární energii prostor pro nebývalý rozvoj. Dá se říct, že v průměru každou minutu přibylo v Austrálii šest střešních solárních panelů.

Metu dvou milionů solárních instalací pokořili také v USA. Stalo se tak v roce 2019, ovšem jde o součet malých střešních elektráren, velkých solárních střech i fotovoltaických parků. Levné solární energii se ve Spojených státech dařilo, a to i navzdory prezidentu Donaldu Trumpovi. Vzhledem k tomu, že se zvolený prezident Joe Biden hlásí k potřebě snižování emisí a ve svém programu podporoval právě růst obnovitelných zdrojů, se dá předpokládat, že právě fotovoltaika dál skokově poroste.

„Američané využívají místní energii slunce ve velkém měřítku, aby snížili účty za elektřinu, vytvořili pracovní místa, snížili znečištění ovzduší a vytvořili lepší budoucnost pro své děti a vnoučata,“ uvedl k úspěchu fotovoltaiky v USA Adam Browning, výkonný ředitel společnosti Vote Solar. „Tento pozoruhodný pokrok je skutečným americký příběh úspěchu, který umožnili zákazníci, lidé ze solárního průmyslu, politici, a inovátoři. Ukazuje nám, jak daleko ještě můžeme jít, pokud jde o důležitý přechod k čisté energii,“ dodal Adam Browning.

Experti předpokládají, že by USA mohly dosáhnout 4 milionů solárních systémů do tří let. Růst fotovoltaika v USA navíc již dávno není doménou jen slunné Kalifornie. Například ještě před čtyřmi lety v energetice konzervativní Jižní Karolína byla pomalu rostoucím solárním trhem s pouhými 1160 instalacemi. V roce 2019 již dosáhl počet solárů na více než 18 000 solárních systémů.

Český trh a pozvolný růst

Během prvních osmi měsíců letošního roku vzniklo více než 2 700 nových střešních solárních elektráren na rodinných a bytových domech. To je téměř stejné množství, jaké se postavilo během celého minulého roku. Na zvyšujícím se zájmu domácností se odráží stabilní a předvídatelné prostředí pro získání podpory, roste také zájem o instalace solárních elektráren na střechách firem. Rekordně úspěšná výzva však skončila bez navázání nového programu.

Stále levnější solární elektrárny potvrzují svou rostoucí oblibu také u českých domácností. Ty díky čisté energii ze slunce mohou ušetřit tisíce korun ročně. „Instalace nových solárních elektráren se nepropadly ani během zastavení ekonomiky v důsledku pandemie koronaviru. Solární energetika tak potvrzuje, že je ideálním řešením, které pomáhá vytvářet pracovní místa a podporuje restart ekonomických aktivit v regionech,” hodnotí dosavadní výsledky programu Nová zelená úsporám Jan Krčmář, předseda představenstva Solární asociace.

Máte zájem stát se součástí solárního národa a pomoci snižovat spotřebu uhlí? Zjistěte, zda se vám solární energie vyplatí.



Zdroje: pv-magazine, seia.org,

FOTO: Solární střechy ve Freiburgu, Německo (Andrewglaser)