Covidové Vánoce po česku: podpořte místní producenty a podnikatele

Letošní Vánoce budou jiné. Pokud se obchody vůbec otevřou, tak budete vánoční dárky pro své blízké nakupovat v roušce a čekat ve frontách před obchodem z důvodu jejich omezené kapacity. Návštěvě vánočních trhů se letos obejde bez svařáku a někde i bez trhů celkově a o trávení vánočního volna na horách nebo v zahraničí si zřejmě můžeme nechat jenom zdát. Nemluvě o vánočních večírcích, které můžete realizovat leda přes videohovor.

Kristýna Vobecká

29. 11. 2020

Pojďme však na letošním roce najít něco pozitivního. Právě zažíváme nucené omezení spotřeby, ke kterému nás ekologové nabádají již několik let. Naše planeta si trochu uleví už je omezením leteckého provozu a dopravy a my se alespoň částečně vyhneme předvánočnímu shonu, na který si většina z nás každoročně stěžuje. Letos navíc také opravdu záleží na tom, jaké dárky svým blízkým koupíte. Česká ekonomika se v mnoha segmentech doslova zastavila a vy můžete jen koupí dárku pro vaše blízké pomoci českým producentům, výrobcům a podnikatelům. Nyní, více než kdy jindy, ukažte, že vám na původu zboží, které kupujete, záleží. Kupujte zboží, které bylo vyrobeno v Česku.

Lokální potraviny

Jídlo a pití je základ. Když začneme u alkoholu, čímž vás opravdu nechceme k ničemu nabádat, dobré víno snad potěší každého. Darovat můžete vína od malých vinařů, bio vína z Moravy nebo vína od vinařství, která jsou vám sympatická. Příjemně překvapí například biodynamická vína z Kutné hory nebo potěší chuť i design vín z mladého vinařství Plenér. Milovníka piva, kteří musí nyní popíjet doma, neurazíte speciálem z lokálních pivovarů. Zkuste Blond od Lucky Bastard a jeho višňovou verzi vhodnou i pro ženy nebo nabídku pivovaru Moravia. Pro něco tvrdšího potom můžete k Žufánkovi.

Na možnosti nákupu lokálních potravin bychom mohli napsat celý článek, nabídka v bio kvalitě nebo od lokálních producentů se stále rozšiřuje. Trvanlivější potraviny můžete vybírat například na Probio.cz, Country Life nebo Bio Nebio. Pokud byste rádi nakupovali přímo od lokálních producentů ve vašem regionu, navštivte tuto mapu nebo si projděte mapu regionálních producentů všeho možného Regiony sobě.

Příjemným vánočním dárkem jsou také čaje, v bio kvalitě například od Sonnentoru, a různé čokolády vyrobené v Česku. Zkuste Čokoládovna Troubelice, Pražská Čokoláda nebo Chocolate Hill.

Český design

Nejen jídlem je člověk živ. Do života byste si měli také přinést něco krásného, co si uchová hodnotu. Řešením jsou designové výrobky od českých designérů. Vše od potřeb do domácnosti, přes šperky až po hrnečky najdete na Czech Design. České sklo a sklářské výrobky hledejte na Skleněný shop nebo Goodby.glass a šperky například na Design Only.

Eko kosmetika z českých luhů a hájů

Nabídka kosmetiky ať už ručně vyráběné z přírodních ingrediencí, nebo přímo v bio kvalitě se na československém trhu také stále rozšiřuje. Vše od šampónů, přes krémy na pleť až po líčení najdete zde nebo na Biooo.cz. Oblíbené jsou například české značky Nobilis Tilia, Klara Rott, Smyssly nebo slovenské Mylo a Kvitok. Jednoznačnou výhodou bio kosmetiky české výroby je kvalita plná prospěšných látek bez chemie.

Hračky pro české děti

Vánoce jsem nakonec hlavně o dětech. Najít na trhu hračky, které by je potěšily a nebyly přitom vyrobené v Číně, však může být oříšek. Pěkné, vzdělávací a vkusné hračky i českého původu najdete na Agátin svět. Celá sekce je zde věnována české autorské tvorbě, která je zaměřená hlavně dětské knihy. Sekci českých hraček a her najdete také na Alza.cz a hračky české výroby všeho druhu nabízí také tento web.

Pokud vás myšlenka dárků českého původu oslovila, na sociálních médiích můžete také sledovat hashtag #darujemeceskevanoce, pod kterým označují čeští výrobci své příspěvky v letošní vánoční kampani.

Tak krásné a covidové!

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Roman Boed