Planetární dieta chrání vás i svět: jezte méně masa, vajec a více zeleniny

V současné době je více než kdy dříve důležité zdravé a uvědomělé stravování, které prospívá našemu zdraví, a přitom má minimální dopady na životní prostředí. Mezinárodní nezisková organizace Světový fond na ochranu přírody (World Wildlife Fund - WWF) proto zveřejnila plán pro tak zvané planetární stravování, nebo dietu chcete-li, kdy to, co jíme, může významně přispět ke snížení produkce skleníkových plynů a zamezit vymírání volně žijících živočichů.

Kristýna Vobecká

26. 11. 2020

Planetární dieta, kterou podle WWF můžeme praktikovat všichni a prospívat tím každý den nejen svému zdraví, ale také planetě má potenciál snížit produkci skleníkových plynů minimálně o 30 %, eliminovat vymírání živočišných druhů o 46 %, omezit vytěžování zemědělské půdy o 41 % a předejít předčasným úmrtím o 20 %. Základem tohoto globálního stravovacího rámce, který se však lokálně vzhledem k místním rozdílům liší, je dosáhnout stavu, kdy všichni lidé na planetě mají přístup ke zdravému a výživnému jídlu a snížit přitom negativní dopady potravinového řetězce na životní prostředí.

Lepší stravování pomáhá bojovat proti virům i ztrátě biodiverzity

„Bylo prokázáno, že hlavními původci šíření infekčních nemocí, jako je COVID-19, jsou neudržitelná přeměna krajiny v zemědělskou půdu, intenzivní chov zemědělských zvířat a ilegální obchod s divokými zvířaty často určenými pro lidskou konzumaci. Planetární dieta je proto win-win stravovacím vzorcem, který má pozitivní vliv na lidské zdraví a malé environmentální dopady. Nejedná se však o univerzální řešení vhodné pro všechny, ale o lokálně upravené scénáře na základě společných ukazatelů,“ uvádí autoři planetární diety z organizace WWF v tiskové zprávě.

Mezi společné jmenovatele planetární diety přitom patří přizpůsobivost této diety v lokálním kontextu, produkce zdravých potravin bez negativních dopadů na životní prostředí, omezení nadspotřeby jakýchkoli potravin a podpora biodiverzity.

“Stravovací návyky se mohou změnit jen na lokální úrovni, proto je důležité přeložit globální problematiku do národních analýz. Není zde univerzální řešení vhodné pro všechny. Pro představu některé země potřebují zásadně snížit konzumaci produktů živočišného původu, přičemž jiné zase bojují s podvýživou obyvatel. Zdraví a životní prostředí však musí být posuzovány společně,“ řekl hlavní autor studie pro planetární dietu a vedoucí výzkumník WWF Brent Loken.

Planetární kalkulačka vám to spočítá

WWF zveřejnila kalkulačku, kde si každý může projít svou individuální planetární dietou podle země, ze které pochází a dietních preferencí. Kalkulačka vám ukáže, v čem máte ve stravování nedostatky a jakých potravin byste měli ubrat, nebo naopak přidat, abyste chránili své zdraví i planetu. Součástí kalkulačky je také zobrazení pozitivních dopadů planetární diety na lokální úrovni a vhodný nákupní košík. Standardní český jedlík by podle současné národní spotřeby měl snížit spotřebu živočišných výrobků, a to červeného masa, vajec a mléčných výrobků. Omezit by se měl také ve spotřebě cukru, alkoholu, kávy a čaje.

Do svého jídelníčku by měli Češi naopak zařadit více ovoce a zeleniny, ryb, jejichž spotřeba je u nás velmi malá, oříšků a dalších semen a také obilných potravin. Výsledkem praktikování této planetární diety by v rámci Česka mělo být snížení produkce skleníkových plynů, zvýšení biodiverzity a omezení vytěžování úrodné půdy.

Konec odlesňování kvůli potravinám

“Smyslem planetární diety je, aby každé rozhodnutí v rámci naší spotřeby, ať už z pozice jednotlivce, nebo na národní nebo regionální úrovni mělo vliv na náš přírodní svět. Potenciál politik zemí EU bohužel zatím není na tomto poli dostatečně prozkoumán, a proto vyzýváme instituce EU, aby posílily opatření v rámci strategie ekologického zemědělství Farm to Fork s důrazem na zákon, který jednou pro vždy ukončí odlesňování řízené EU,“ řekl Andreas Baumüller, šéf sekce přírodních zdrojů pro Evropu ve WWF.

Podle WWF je EU zodpovědná za více než 10 % z celosvětového ničení lesů, a to v důsledku dovozu potravin jako je sója, palmový olej, káva a kakao. S praktikováním planetární diety však můžete na základě analýzy WWF začít již dnes a v rámci pandemické situace prospět alespoň svému zdraví. Pozitivní dopady na životní prostředí jsou potom příjemným benefitem pro všechny.

Zdroj: WWF, Planet-based diets

FOTO: Gareth Hubbard