Vodík pomůže čistému rozvoji české energetiky, průmyslu a dopravy

Vodík má sehrát klíčovou roli v dekarbonizace evropské ekonomiky. Vodíková údolí se připravují v Nizozemsku, elektrolyzéry plánuje Německo, Francie nebo Portugalsko. Jak vstoupí téma čistého vodíku do Česka?

Aliance pro energetickou soběstačnost

5. 11. 2020

Zástupci ministerstev, regulačních úřadů, samospráv, univerzit a firem se dnes sešli na diskuzním webináři věnovaném potenciálu zeleného a modrého vodíku v České republice. Webinář navázal na nový infolist Aliance pro energetickou soběstačnost o budoucí roli vodíku v energetice, průmyslu a dopravě. Zájemci o téma vodíku se na webináři seznámili s nejnovějšími trendy a diskutovali nad možnostmi zapojení nových technologií v české ekonomice.

Vodík je nejrozšířenější prvek ve vesmíru. A právě k němu se v posledních letech upíná pozornost států uvažujících o urychleném přechodu na bezemisní ekonomiku. Vodík, který má do roku 2050 pokrývat na 24 % světové poptávky po energii, patří mezi strategické zájmy Evropské unie. Dokáže totiž vázat velké množství energie a fungovat jako její sezónní úložiště. Navíc má spoustu zajímavých aplikací v průmyslu a v dopravě.

Jaké konkrétní využití bude mít vodík v dekarbonizované ekonomice, nastiňuje nový infolist Aliance pro energetickou soběstačnost. Podle infolistu, který vyzdvihuje příklady dobré praxe v Evropě, bude vodík důležitou a podpůrnou součástí energetického mixu. Bude se prosazovat tam, kde se alternativy ukážou být v dekarbonizované ekonomice nemožné nebo jen velmi nákladné, např. jako palivo pro autobusy a kamiony nebo v ocelárnách.

Potenciál zeleného vodíku i v Česku

Tzv. Vodíková strategie, oficiální dokument Evropské komise, klade důraz především na zelený vodík. Ten se vyrábí elektrolýzou z vodní páry za pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů, tedy bez emisí skleníkových plynů. Podle Evropské komise bude cena zeleného vodíku do roku 2030 prudce klesat s tím, jak budou klesat ceny zelené elektřiny i náklady na výstavbu elektrolyzérů.

“Výroba zeleného vodíku pomůže energetické soběstačnosti a udržitelnému rozvoji i v České republice. Množství vyrobené elektřiny silně ovlivňují roční období a výkyvy počasí. Letní měsíce jsou pravidelně přebytkové a zelený vodík dává ekonomický smysl právě v době přebytku elektřiny,” uvádí Martin Madej, analytik Aliance pro energetickou soběstačnost. Čistá elektřina vyrobená po celém Česku může putovat dobře dimenzovanou přenosovou soustavou do elektrolyzérů (třeba na Ústecku nebo na Karvinsku), kde se konvertuje na vodík a ten se buď prodá a přepraví do míst spotřeby, nebo uloží pro prodej v době vyšší poptávky. Je proto potřeba v praxi co nejdříve realizovat to, co Národní klimaticko-energetický plán výslovně označuje za hlavní vrcholový cíl ČR v oblasti plynárenství: „podporovat finančně a institucionálně ... stanice na výrobu syntetických plynů a zařízení na výrobu vodíku, včetně jejich připojení do plynárenské soustavy,” doplňuje.

Potřeba sektorové spolupráce

Že i Česká republika má kapacitu pro podporu obnovitelných zdrojů akumulací do vodíku potvrzuje Martin Hausenblas, majitel společnosti Adler Czech. “Přítomnost elektrizační soustavy po dnešních uhelných elektrárnách, plynovodu Gazela uzpůsobeného k přepravě vodíku a chemické a technické základny v podobě rafinérie v Ústeckém kraji vybízí k myšlence vybudování velkého škálovaného zdroje zeleného vodíku,” myslí si Hausenblas. A první vlaštovky jsou už na obzoru. Roman Gazdík, tiskový mluvčí společnosti ČEZ, upozorňuje v infolistu na projekt instalace elektrolyzéru s příkonem v řádech desítek kW na elektrárně Ledvice, který je nyní ve fázi studie proveditelnosti.

Plné využití potenciálu vodíku pro dekarbonizovanou ekonomiku si bude vyžadovat zapojení stakeholderů napříč sektory, od dodavatelů elektřiny a surovin přes státní orgány a firmy zapojené do plynové infrastruktury až po výrobce palivových článků nebo zemědělských hnojiv. Aliance pro energetickou soběstačnost a Svaz moderní energetiky proto ve čtvrtek 5. listopadu uspořádaly diskuzní webinář za účasti zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu, státních orgánů v oblasti energetiky, samospráv, univerzit a firem, kde se o potenciálu zeleného a modrého vodíku v České republice diskutovalo.

Záznam debaty o moderném a zeleném vodíku:



Zdroj: Informační list Vodík se hlásí o slovo: alies.cz

FOTO: alies.cz