Nejroztomilejší poštovní auto je elektromobil ve službách Jejího Veličenstva

Britská královská pošta dostane nové nákladní vozy. Budou moc elegantní, na silnici nepřehlédnutelné a hlavně budou elektrické.

František Mašek

2. 9. 2017

Už dnes Royal Mail používá vozy firmy Arrival z Branbury v elektrickém provedení. Jde ale vlastně o přestavbu klasických nákladních aut na elektropohon, což má několik zásadních nevýhod. Nové vozy tak jsou komplexně projektovány jako elektrické. Mají jednolitou aerodynamickou karoserii, bohaté prosklení pro dobrý rozhled a nákladní prostor přístupný jak zvenčí, tak i z kabiny.

Zatímco současné vozy používá firma na standardní rozvážky, nové vozy budou ve zkušebním provozu jezdit mezi distribučními centry. Dojezd 160 km na jedno nabití je tak více než dostatečný. Vozy nebudou stejné. Jejich nosnost se bude pohybovat v rozmezí 3,8 až 8,2 tuny a testovat budou právě poměrová čísla v zatížení, dojezdu a výkonu.

Cena aut by měla být srovnatelná s těmi s naftovými motory. Ovšem vzhledem k tomu, že Velká Británie už dávno vyhlásila boj proti neekologickým automobilům a nedávno dokonce oznámila úplný postupný odklon od aut se spalovacími motory, ušetří elektrovozy na poplatcích za provoz neekologických aut. A ty nejsou v Británii a hlavně v centrech některých měst vůbec nízké.

Zdroj:MyRoyalMail.com, BusinessInsider.com