Moderní technologie ve službách domácností

Startupy přináší novou energii a svěží vítr do všech oblastí našich životů. Bez jejich působení by spousta technologií, které jsou dnes běžně využívány, nikdy nespatřila světlo světa.

Martin Pivoda

5. 10. 2020

Dlouhá desetiletí patřila energetika spíše ke konzervativním oborům, založeným na velkých korporacích. Ovšem novinky ve vývoji technologií a rakový růst startupů přinesl nová řešení a nové společnosti, které nabízí domácnostem chytrá řešení pro úsporu nákladů za energii a současně nachází modely pro náhradu fosilních zdrojů.

Moderní technologie ve službách domácností

Ve spojení s energetikou si většinou představíme velké energetické giganty nebo obří elektrárny, které fungují už celá desetiletí stále stejně. Startupy mají naopak pověst dynamických společností, které mění svět z minuty na minutu – právě díky nim se přelomová technologická řešení dostávají z laboratoří až k lidem, kterým můžou sloužit. Jenže i v energetice dochází ke změnám a domácnostem čím dál více začíná záležet na tom, kolik za energii zaplatí, a zda pochází z obnovitelných zdrojů. Ve světě i v České republice proto vzniká v posledních letech celá řada společností, které díky přelomovým technologiím přináší lidem pohodlí, úspory a ekologickou energii.

Že úspory energie rozhodně neznamenají méně pohodlí je také hlavní myšlenkou německého startupu Tado. Ten dodává chytré termostaty, které zajistí ve všech místnostech optimální teplotu pro každou denní dobu. Systém dokáže reagovat i na venkovní počasí nebo otevření okna a řídit ho můžete pomocí intuitivní mobilní aplikace. Díky ní si můžete vytápění domácnosti naprogramovat na míru svému dennímu rytmu, nebo je přímo ovládat. Pohodlí tak pocítíte pokaždé, když se ráno probudíte do vyhřáté domácnosti nebo když se vrátíte z týdenního výletu na lyžích do domu, který se těsně před vaším příjezdem zahřeje na příjemnou teplotu – a stejné pohodlí ucítí i vaše peněženka.

Nevyhazujte energii!

Příkladem startupu, který dokázal přizpůsobit technologické řešení přímo na míru potřebám domácností, je i izraelský HomeBiogas. Ten totiž přišel s uživatelsky jednoduchým a designově atraktivním zařízením, které využívá organický odpad k výrobě energie. Ze zbytků od vaření a dalších odpadků přístroj vytvoří bioplyn, který díky napojení na topení a další spotřebiče rovnou využijete třeba k ohřevu vody nebo k vaření.

Díky úspěšné kampani na crowdfundingové platformě Kickstarter se produkce rozběhla naplno a HomeBiogas již dodal domácí bioplynky do desítek tisíc domácností ve více než 90 zemích světa. A není se čemu divit – běžná domácnost totiž může podle statistik vyprodukovat od 6 do 10 kg biologicky rozložitelného odpadu denně. Tento odpad by za normálních okolností přišel vniveč, v lepším případě by byl uložen do kompostéru. Domácí bioplynka jej dokáže přeměnit na dostatek energie například pro 2 až 3 hodiny vaření. Navíc nepřijdete ani o kompost, protože zařízení tvoří jako vedlejší produkt i roztok sloužící jako zahradní hnojivo.

bezDodavatele ušetříte peníze i životní prostředí

Na první pohled nenápadný, o to více však progresivní je český startup bezDodavatele. Nabízí totiž domácnostem možnost úplně obejít tradiční velké dodavatele elektřiny, kteří zákazníkům nabízejí energii vyrobenou z fosilních zdrojů. Právě uhelné elektrárny jsou ale jedním z největších zdrojů znečištění ovzduší v Česku. Těžba uhlí v rozsáhlých uhelných pánvích je navíc náročná pro zdejší krajinu. Startup bezDodavatele naopak nabízí pouze čistou elektřinu, vyrobenou českými výrobci energie z obnovitelných zdrojů. Ačkoliv bezDodavatele nemůže zajistit, že domácnostem poputuje do zásuvek pouze zelená elektřina, dokáže domácnosti s výrobci zelené elektřiny propojit finančně. To domácnostem dává jistotu, že platby za spotřebovanou elektřinu míří malým lokálním výrobcům zelené elektřiny ze slunce, větru nebo vody.

Pozadu ale nezůstává ani s dodávkami zemního plynu. Ten sice není obnovitelným zdrojem a při jeho spalování vznikají emise CO2, je ale lepší alternativou než tuhá paliva. Pro minimalizaci dopadu na životní prostředí se ale bezDodavatele rozhodlo kompenzovat vzniklé emise podporou projektů, které naopak ke snížení emisí v ovzduší přispívají. Díky velkoobchodním cenám elektřiny i plynu tak bezDodavatele spojuje finanční úspory s podporou životního prostředí.

Kromě toho navíc startup plánuje i dodávky chytrých elektroměrů a plynoměrů, díky kterým budete mít spotřebu plně pod kontrolou. Díky společnosti bezDodavatele a dalším start-upům se proto konečně blýská na lepší časy i v energetice.

Zdroje: tado.com, obnovitelně.cz, bezDodavatele

FOTO: Brian Babb