Česko skoncuje s plasty na jedno použití. Ušetří se desítky tisíc tun odpadu

Nejpozději v květnu 2021 by měl v Česku začít platit zákaz jednorázových plastů. Mezi zakázané plastové výrobky budou patřit plastová brčka, příbory, talíře, polystyrenové obaly na potraviny, jednorázové hrnky na nápoje nebo úchyty k nafukovacím balónkům.

Návrh zákona o omezení dopadu jednorázových plastových výrobků na životní prostředí vychází ze Směrnice Evropského parlamentu a rady z 5. června 2019. Český návrh zákona tak pouze převádí do českého prostředí povinnosti vyplývající z evropské směrnice. „Návrh zákona obsahuje několik druhů opatření, které se týkají různých výrobků. Vedle samotného zákazu uvádění na trh, jde zejména o požadavky na recyklaci výrobků, dále povinnost informovat zákazníky o správném zacházení s odpady až po rozšířenou odpovědnost výrobců, kteří budou mít povinnost přispívat obcím na úklid a údržbu kanalizace,“ řekl k návrhu zákona Ondřej Charvát z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí ČR (MŽP).

Nejlepší alternativou k jednorázovým plastům jsou opakovaně použitelné výrobky

Povinnost pro členské země převést evropskou směrnici do platného zákona platí od července příštího roku, jednotlivé povinnosti vyplývající ze směrnice však mají různou podobu účinnosti. V praxi to znamená, že například zákaz uvádění vybraných jednorázových plastových výrobků na trh začne platit nejpozději od července 2022. „Výrobci by tak měli mít u jednodušších opatření vycházejících ze zákona nejméně rok na přípravu, u složitějších povinností potom tři až čtyři roky,“ říká zástupce MŽP.

Podle ministerstva již nyní existuje řada alternativ k vybraným jednorázovým plastovým výrobkům, takže by pro výrobce, provozovatele ani uživatele nemělo být omezování jednorázových plastů problematické. Na trhu jsou dostupné například jednorázové výrobky z papíru nebo ze dřeva a očekáván je také rozvoj systému zálohového systému vratných nádob pro takové výrobky. Nádoby budou dostupné například na trzích, v kavárnách nebo na benzinových pumpách.

„Ministerstvo samo neplánuje radit výrobcům, jaké konkrétní řešení ve svých provozovnách mají nabídnout. Cílem předloženého návrhu je zásadní snížení objemu odpadů, které vznikají z jednorázových plastů. Z hlediska MŽP je tak rozhodně vhodnější využívat opakovaně použitelné výrobky než jednorázové plasty pouze nahrazovat jednorázovými výrobky, byť z materiálů příznivějších k životnímu prostředí,“ doplnil Charvát.

Zákaz může přinést úsporu až desítek tisíc tun plastového odpadu ročně

Obdobu zákazu jednorázových plastů si již Češi vyzkoušeli na začátku roku 2018, kdy došlo k zavedení zpoplatnění plastových tašek. Do té doby řada obchodů dávala zákazníkům k nákupu plastové tašky zdarma, což výrazně přispívalo k růstu objemu plastového odpadu. Zpoplatněním plastových tašek došlo podle ministerstva k prokazatelnému snížení jejich spotřeby. Evropská směrnice ani česká verze zákona o snížení dopadů plastového odpadu na životní prostředí si sice nestanovuje konkrétní cíl pro snížení objemu plastového odpadu, ale mezi lety 2022 až 2026 bude spotřeba jednorázových plastů v případě konkrétních výrobků sledována a dále vyhodnocována. Podle odhadu ministerstva se však zavedením zákazu bude jednat o významnou úsporu plastového odpadu. „Pokud bychom brali pouze úsporu plastového odpadu z výrobků, které bude zakázáno uvádět na trh, pak se může jednat o desítky tisíc tun,“ říká Charvát.

Novinkou plynoucí z nového zákona o zákazu jednorázových plastů bude také povinnost pro výrobce značit výrobky z plastů. Evropská komise pracuje na jednotné podobě značení těchto plastových výrobků. MŽP ji zatím nemá k dispozici, ale po jejím vydání připraví vyhlášku s konkrétními požadavky na výrobce na národní úrovni. Tato vyhláška se bude týkat nejen způsobu značení výrobků obsahujících plastové části, jedná se například o některé druhy cigaret, jejichž filtry obsahují plasty, ale také způsobu likvidace výrobku ve chvíli, kdy se stane odpadem.

Plnění nového zákona budou kontrolovat, vzhledem k jeho široké působnosti, různé oficiální instituce. „Například zákaz uvádění jednorázových plastových výrobků na trh budou mít podle druhu výrobku na starosti Česká obchodní inspekce, Státní potravinářská a zemědělská inspekce a krajské hygienické stanice,“ uzavírá Charvát.

FOTO: Brian Yurasits

Zdroj: mzp.cz