Papež František vyzývá k odklonu od fosilních paliv a k rozmachu cirkulární ekonomiky

Hlava katolické církve papež František vyzval bohatší země, aby pomohly chudým státům financovat bezuhlíkové zdroje energie, které jsou méně škodlivé pro životní prostředí. Firmám pak vzkázal, aby investovaly do čisté obnovitelné energie dostupné pro všechny.

Kristýna Vobecká

12. 7. 2020

Výzva papeže Františka je součástí dokumentu určenému pro kněží a pracovníky církve vydaného k pátému výročí vydání papežovi encykliky Laudato Si. Dokument je souborem praktických rad, jak dosáhnout cílů popsaných v encyklice, které se zaměřují také na ochranu životního prostředí a klimatickou změnu.

"Vytvoření bezpečného, dostupného, efektivního a spolehlivého energetického systému založeného na obnovitelných zdrojích nám umožní reagovat na potřeby nejchudších obyvatel, a přitom omezit globální oteplování,“ říká papež František ve svém prohlášení a současně vyzývá katolíky k tomu, aby se vyvarovali podpory firem, které svou činností ubližují lidem a životnímu prostředí. To jsou podle papeže jak výrobci zbraní a poskytovatelé potratů, tak firmy zpracovávající fosilní paliva. Podle oficiálního webu Vatikánu Vatican News papež František navrhuje zdanění emisí CO2 a reformě dotací poskytovaných na fosilní paliva.

Cirkulární ekonomika řeší problém - špatný přístup k odpadu

Papež dále upozorňuje na nutnost podpory cirkulární ekonomiky, jejímž cílem není nadměrné využívání zdrojů, ale jejich dlouhodobá udržitelnost a znovupoužití. Podle Františka musíme překonat současný koncept odpadového hospodářství, kdy věci končí nevyužité na skládkách, ale přijmout, že vše má svou hodnotu. To bude možné pouze pokud zvládneme zkoordinovat technologické inovace, investice do udržitelné infrastruktury a růst v produktivitě zdrojů. Hlava církve proto apeluje na firmy, aby v rámci svých výrobních řetězců fungovaly transparentně, snižovaly znečištění a podílely se na dekarbonizaci energetiky a ekonomiky.

František také zdůrazňuje, že moře a oceány jsou srdcem integrální ekologie, podle tohoto směru spolu vše souvisí a papež proto označuje moře a oceány jako modré plíce země, které by měly být vládami chráněny ve jménu veřejného blaha.

Důležitou součástí papežových doporučení je také problematika klimatické změny, která má „hluboký environmentální, etický, ekonomický, politický a sociální význam a nejvíce dopadá na chudé“. Podle Františka potřebujeme nový model rozvoje založený na boji s klimatickou změnou a chudobou.

Nikdo nekoná sám

V rámci hesla nikdo nekoná sám vyzývá František k závazku o dosažení nízkouhlíkového a udržitelného rozvoje s důrazem na snížení uhlíkových emisí. Papež navrhuje konkrétní kroky k jeho dosažení, a to například v podobě znovuzalesnění Amazonského pralesa nebo vytvoření mezinárodních opatření, které pomohou ochránit tzv. klimatické uprchlíky a zajistit jim nezbytnou právní a humanitární ochranu. Rovněž naléhá na katolíky, aby pomáhali hájit práva místních obyvatel na rozhodnutí, zda si přeji, aby jejich země byla využita pro těžbu ropy a nerostných surovin a postavit se proti firmám, které ničí životní prostředí v jejich zemi a drancují přírodní zdroje.

Podle agentury Reuters se již v minulém měsíci 40 náboženských organizací ze 14 zemí světa zavázalo přestat podporovat firmy vyrábějící fosilní paliva a Vatikánská banka vydala prohlášení, že nebude do fosilních paliv dále investovat, k čemuž se přidaly i další diecézní a vzdělávací organizace.

Zdroje: Reuters, Vaticannews, CNN

FOTO: Ashwin Vaswani