Zima je tady. Tenhle hotel jako ze Hry o trůny neroztaje ani v létě

Proslulý ledový hotel ve Švédsku využívá enviromentálně šetrné technologie. Pomáhají tepelná čerpadla i fotovoltaické panely.

Lukáš Bašta

22. 8. 2017

Pakliže hltáte poslední sérii populárního seriálu Hra o trůny, kdy zima konečně dorazila do Westerosu, máme pro vás ideální tip na dovolenou – hotel ve Švédsku, který je celý z ledu. Ne vždy tomu ale takhle bylo. Velké „iglú“ postavili nedaleko švědského města Kiruna již v roce 1990. S každým jarem však hotel roztál a s každým podzimem zase vznikl. Pro zakladetele hotelu ve vesnici Jukkasjärvi šlo v podstatě o sisyfovskou práci.

Chcete vyhrát pobyt v netradičním hotelu? Zapojte se do naší fotosoutěže!

 



Hlavním stavebním materiálem hotelu, který vznikl za přispění architektů a designerů z celého světa, jsou ledové kvádry a lisovaný sníh. Vnitřní teplota jeho pokojů, baru nebo kaple se proto pohybuje v rozmezí -5 °C až -7 °C. Zdejší areál však tvoří také mnoho vyhřívaných místností a objektů, ve kterých se udržuje běžná pokojová teplota – hosté zde naleznou například útulné chatky, restauraci či dokonce saunu. V průběhu let proto v hotelu a přilehlých budovách instalovali tepelná čerpadla a fotovoltaické panely, aby zajistili energeticky úsporné a ekologické vytápění i chlazení vybraných objektů. Icehotel 365 se tak stal zajímavým příkladem trvale udržitelného projektu v severských zemích, při jehož realizaci a provozu se plně využívají obnovitelné zdroje energie. Díky chladicímu systému napájenému energií z fotovoltaických panelů funguje již 365 dní v roce.

Při hledání vhodného zdroje jejich vytápění hrálo podstatnou roli snížení uhlíkové stopy projektu, druhořadá však nebyla ani otázka ekonomické efektivnosti celé investice. V roce 2000 zde proto proběhla instalace prvního tepelného čerpadla NIBE systému země-voda, které následně doplnilo 13 dalších s výkonem až 40 kilowattů. Některá byla umístěna v nových budovách, jiná nahradila již existující, méně účinné zdroje vytápění.

Tepelné čerpadlo systému země-voda odebírá energii ze země pomocí kolektorů uložených v mělké hloubce, hlubinných vrtech nebo na dně vodní plochy. Při instalaci dvou studní může používat teplo ze spodní vody, její teplota se však musí pohybovat nad 4 °C.

„V současnosti již tepelná čerpadla NIBE – především typ F1345 – vytápějí areál ledového hotelu o celkové ploše přes 5 000 m². Tento model funguje velmi efektivně a není závislý na fosilních palivech, což zcela minimalizuje emise CO2 vypouštěné do ovzduší. Pro využití v bytových domech, komerčních objektech nebo veřejných budovách s velkou potřebou tepla ho předurčuje rovněž energetická třída A+++, díky níž je jeho provoz velmi úsporný. Dané zařízení je navíc možné pro zvýšení výkonu propojit do kaskády s dalšími typy tepelných čerpadel, případně ho instalovat v kombinaci se solárními systémy,“ vysvětluje Jiří Sedláček, ředitel prodeje české divize skupiny NIBE.

Ten také dodává: „Nedávno vznikl nový koncept hotelu, který souvisí právě s fotovoltaickými panely NIBE. Až do minulého roku totiž byla tato turistická atrakce závislá na klimatických podmínkách – po jarním tání ji bylo nutné realizovat znovu. Vloni však vedle původního hotelu vyrostla nová budova vybavená výkonným chladicím systémem napájeným energií z fotovoltaických panelů NIBE, který umožňuje její celoroční provoz.“

Zdroj: tisková zpráva NIBE