Zdravé bydlení přinese zeleň v bytě a dobré sousedské vztahy komunitní zahrady

Dostatek zeleně má mnoho pozitivních přínosů pro lidské fyzické i duševní zdraví, pomáhá odstraňovat škodlivé látky z ovzduší, reguluje vlhkost a v neposlední řadě plní dekorativní funkci. Šanci na vlastní zelenou plochu mají i ti, kteří bydlí v bytových domech. Nemusí se spoléhat jen na květináče, příležitostí jsou také stále oblíbenější komunitní zahrady na společných prostorách okolo vašeho domu.

Martin Prax

22. 6. 2020

JRD má v motivacích pro rozvoj zelených ploch jasno: pokud budete dostatečně věnovat pozornost správnému výběru rostlin do vašeho bytu a následné péči o ně, odmění se vám řadou přínosů pro vaše fyzické i duševní zdraví. To se podle JRD pozitivně odráží na lidské psychice, a přínosem je zmírnění negativních dopadů dlouhodobého stresu na lidský organismus. K přirozeným přínosům rostlin ve vnitřních prostorách pak patří také produkce kyslíku, regulace vzdušné vlhkosti a redukce prašnosti v bytě. Rostliny také pomáhají odstraňovat škodlivé látky, které se uvolňují z laků, barev a elektrospotřebičů. Domácnost může vsadit také na jedlé rostliny, které jsou pak ideálním doplňkem pro čerstvou kuchyni.

„Při správném výběru vhodných pokojových rostlin získáte přírodní lékárnu, čističku i zvlhčovač vzduchu. Tušili jste například, že aloe vera je nejen léčivou a hojivou bylinou, ale také celodenním producentem kyslíku, jehož skvrnité listy vás upozorní na zvýšené množství škodlivých látek v interiéru? Nebo že lopatkovec zvyšuje vzdušnou vlhkost a břečťan, tchynin jazyk a zelenec zase dokážou ze vzduchu odfiltrovat řadu alergenů a toxinů, včetně formaldehydu? Promyšleně zvolené rostliny vám tak pomohou k výraznému zkvalitnění vnitřního prostředí domova i k zpestření jídelníčku. A o zeleň nemusíte přijít ani v případě, že máte jen malý obytný prostor. Domluvte se se sousedy a využijte společné prostory domu, přilehlý pozemek či park,“ radí Jan Řežáb, majitel JRD.

Komunitní zahrádka: prostor k budování sousedských vztahů

Stěny bytu však nemusí znamenat nepřekonatelnou hranici pro vaše zahrádkářské touhy. Pokud bydlíte v bytovém domě a rádi zahradničíte, můžete se spojit s vašimi sousedy a zkusit zvelebit okolí čtvrti. „Mnoho domů má dnes park, vnitroblok nebo alespoň zelenou plochu, na níž se mohou sousedé sdružovat a věnovat se společně různým volnočasovým aktivitám. Část tohoto prostoru lze vyhradit pro zahradničení: rozdělit ho na jednotlivé záhonky, obhospodařovat společně či osadit speciálními truhlíky. Právě tento typ komunitní zahrádky vznikl u rezidenčního projektu Zelená Libuš, kde jsme instalovali deset vyvýšených záhonů a kompostér se speciálním pletivem proti hlodavcům. Může zde proto probíhat zcela ekologická výsadba,“ říká Michaela Dudáčková, konzultantka udržitelného developmentu ve společnosti Kokoza, která zároveň spolupracuje s JRD jako komunitní koordinátorka.

Zelené střechy a parky: kousek přírody v developerských projektech

Moderní developeři však myslí na možnost vzniku zelených ploch již při projektování nových čtvrtí nebo bytových domů. Díky jejich otevřenému přístupu dnes vznikají zelené plochy, z nichž mohou mít užitek i další obyvatelé místní lokality a které navíc přispívají ke zlepšení životního prostředí: např. parky a zelené střechy nebo fasády.

Takový projekt můžeme v podobě zelené střechy, vinice a parku najít v rámci projektu JRD Císařská vinice. Autorem je známý krajinář a zahradní architekt Ferdinand Leffler z ateliéru Flera. Další projekty JRD na veřejnou zeleň také nezapomněly: park v rezidenčním areálu Ecocity Malešice se vzrostlými stromy z vlastní lesní školky ve Vlašimi nebo vegetační střecha u projektu Zelená Libuš. „Střechy pokryté vegetací mají mnoho funkcí, které zdaleka nezahrnují pouze tu estetickou. Zároveň totiž přispívají k absorbování prachových částic, zlepšení zvukové a tepelné izolace, zadržování dešťové vody, rozvoji místní biodiverzity a snížení intenzity vyzařování na sousední plochy. Ochlazováním stavby a okolního vzduchu tak narušují vznik efektu tzv. městského tepelného ostrova,“ vysvětluje Jan Řežáb.



Zdroj: TZ JRD

FOTO: JRD (komunitní zahrada Zelená Libuš)