Nová velmoc v solární energetice. Izrael plánuje projekty za miliardy dolarů

Izraelská vláda na začátku června oznámila, že do deseti let dosáhnou využití solární energetiky na 30 procent dodávek elektřiny. Vláda očekává, že plán přinese investice do rozvoje čistých zdrojů energie ve výši 23 miliard dolarů.

Martin Prax

9. 6. 2020

Izrael nabízí vhodné podmínky pro instalací solárních elektráren díky dobré sluneční intenzitě. Fotovoltaika má zatím celkový výkon přibližně 1 200 megawattů. Dá říct, že zatím chytře vyčkávali, až bude fotovoltaika levné řešení pro masové nasazení. To začíná právě v této době. Tamní vláda podporuje nové instalace na střechách pomocí výkupních cen, ale země využívá také výběrová řízení pro větší systémy. Podle současných vládních plánů se dá čekat rychlý rozmach nových solárních instalací.

Solární zotavení

Ekonomika Izraele se potýká podobně jako jiné státy s dopady pandemie koronaviru. Vláda koncem dubna oznámila plán investic do energetické a vodní infrastruktury, který má pomoci zemi restartovat hospodářství. Očekává, že vyvolá investice za více než 25 miliard dolarů. Z nich je 6,5 miliardy určeno pro financování nových solárních projektů o celkovém výkonu 2 000 megawattů. Vedle finanční pomoci ve výši 144 milionů dolarů (500 milionů ILS) chce izraelská vláda odstranit bariéry bránící dalšímu rychlému a efektivnímu rozvoji fotovoltaiky. Stát bude také investovat do posilování elektrárenského vedení a baterií pro akumulaci energie.

V oblasti decentralizované energetiky pak Izrael podporuje výstavbu střešních solárních elektráren s cílem zvýšit jejich celkový výkon až na 1 600 megawattů. Jako hlavní nástroje pro podporu malé fotovoltaiky využívá Izrael garantovaný výkup po dobu 25 let nebo systém net-metering (tedy využití sítě jako baterie). Zájemce si pak může vybrat, jaký z nástrojů pro svůj projekt zvolí. Pro ilustraci: solární instalace do 15 kilowattů měly podporu cca 3 Kč za každou vyrobenou kilowatthodinu.

Rovněž zjednodušil procesy pro připojení budoucích projektů do sítě, zlepšil podmínky financování a reguloval instalaci solárních generátorů na střechy domácností, komerčních a průmyslových zařízení, veřejných budov, parkovišť, pergol, vodních nádrží a ryb rybníky.

Desetiletí ve znamení Slunce

Začátkem června ministr energetiky Yuval Steinitz oznámil nový plán vybudovat 16 000 megawattů solárních elektráren. Díky tomu se Izrael přiblíží na téměř třetinový podíl solární energetiky na dodávkách elektřiny do roku 2030.

Dlouhodobě chce vláda vsadit zejména o obnovitelné zdroje doplněné zemním plynem. Uhlí by mělo v izraelské energetice postupně skončit - termín je stanoven na rok 2026. Fotovoltaika a zemní plyn mají posílit energetickou nezávislost země. Pomocí zemního plynu dnes pokrývá Izrael asi 64 procent své spotřeby, na solární elektrárny připadá zhruba 5 procent.

Naopak díky realizaci vládního plánu bude čistá elektřina vyrobená pomocí sluneční energie pokrvat během špiček až 80 procent energie. Aby se to podařilo, plánuje Izrael posílit také své investice do baterií pro ukládání energie. Pomocí rozvoje moderní energetiky dosáhne snížení znečištění ovzduší o 93 procent oproti roku 2015.





Zdroje: reuters.com, renewablesnow.com

FOTO: Arava Power Company