Recyklované vzácné kovy pronikají k výrobcům luxusního zboží

Šperky Pandora budou od roku 2025 vyrobené pouze z recyklovaných kovů. Dánský výrobce oblíbených šperků Pandora se zavázal do roku 2025 vyrábět své produkty pouze z recyklovaného zlata a stříbra. Společnost uvedla, že tento krok povede ke snížení emisí o dvě třetiny v případě stříbra a až o 99 % v případě zlata.

Kristýna Vobecká

7. 6. 2020

Značka šperků Pandora patří celosvětově k největším producentů šperků pro ženy a již nyní používá zhruba 70 % recyklovaných surovin. “Musíme se více zaměřit na náš dodavatelský řetězec. Snížit produkci emisí a omezit znečištění. Doufáme, že to také vyvolá reakci u našich partnerů a zákazníků,“ uvedl CEO společnosti Pandora Alexander Lacik pro Financial Times. Podle ředitele společnosti je současnou největší výzvou navýšení dodávek recyklovaného stříbra, které je hlavním kovem využívaným pro výrobu šperků Pandora. “Poptávka po recyklovaném stříbře nebyla dosud tak veliká. My jsme však největším výrobcem šperků na světě a věříme, že naše rozhodnutí pomůže stimulovat nabídku,“ uvedl Lacik a dodal, že rozdíl mezi recyklovaným a těženým stříbrem je z hlediska ceny nevýrazný. 

Přesto v Pandoře neočekávají, že by jejich krok k větší udržitelnosti měl výrazný vliv na zvýšení prodejů, a dokonce počítají se vzděláváním zákazníků v oblasti recyklovaných materiálů, aby pochopili, že mezi recyklovaným a těženým stříbrem a dalšími materiály používanými pro výrobu jejich šperků není žádný rozdíl. 

Stříbro získané ze staré elektroniky 

V současnosti vyrábí Pandora 71 % svých stříbrných a zlatých šperků z recyklovaných surovin a přechod na 100 % produkci z recyklovaných materiálů povede k omezení produkce emisí, snížení spotřeby vody a dalších environmentálních dopadů, které těžba ušlechtilých kovů přináší. Pro představu emise vyprodukované při těžbě stříbra jsou trojnásobné v porovnání s recyklovaným stříbrem a těžba zlata vyprodukuje 600 krát více emisí než recyklované zlato.  “Potřeba udržitelných praktik v podnikání se stává čím dál důležitější a firmy musí také odvést svou část práce v reakci na klimatickou krizi a vytěžování přírodních zdrojů.  V Pandoře pracujeme s recyklovanými kovy dlouhodobě, ale nyní jsme připraveni na další krok, a to přestat používat těžené kovy úplně. Je to pro nás významný závazek, který bude přínosný pro životní prostředí a udělá naše šperky udržitelnější,“ uvedl Lacik.   

“Je správné provést tento krok a pokud to my, jako největší výrobce, můžeme udělat, není důvod, proč by nás další výrobci nemohli následovat,“ uvedl Mads Twomey-Madsen, který má v Pandoře na starost udržitelnost.  Recyklované stříbro v Pandoře hodlají získávat z různých zdrojů, mezi které patří elektronický odpad, ze kterého je momentálně recyklováno pouze 35 % stříbra a v Asii dokonce pouze 15 %. Společnost také ve svých dvou továrnách v Thajsku již dosáhla skoro 100 % výroby z recyklovaných materiálů, ale podle zástupců společnosti ještě chvíli potrvá, než se podaří přesvědčit k přechodu na recyklované kovy všechny dodavatele. Šperky Pandora se také budou během tohoto roku vyrábět ve dvou továrnách, které budou fungovat plně na obnovitelnou energii. 

“Zlato a stříbro jsou krásné materiály, které mohou být recyklovány donekonečna bez ztráty jejich kvality. Kovy těžené před stoletími jsou stále jako nové, nekazí se a nestárnou. Chceme proto vytvořit zodpovědnější cestu k výrobě dosažitelného luxusu, jakým jsou naše šperky a zabránit přitom tomu, aby tyto ušlechtilé kovy skončily na skládkách. Naší snahou je podílet se na zavedení cirkulární ekonomiky,“ uvedl CEO Alexander Lacik.

Zdroje: Financial Times, Recycling Today 

FOTO: GotCredit