Přírodní klimatizaci může mít každý dům. Instalaci lze zvládnou bez odborné firmy

Česká společnost LIKO-S patří k předním světovým producentům přírodních klimatizací. Loni představila první živou halu, kterou zvládnou uchladit zelené plochy na střeše a retenční jezírko. Na Zelený čtvrtek pak jako první společnost ve střední Evropě spousila internetový prodej zelených stěn a střech, které si může každý namontovat svépomocí. Pomocí zeleně lze domov domov ochladit a zlepšit ovzduší uvnitř i kolem domu, uvádí společnost LIKO-S.

TZ Liko-S (redakčně upraveno)

9. 4. 2020

Standardizované řešení zelených střech a vertikálních zahrad, které přináší česká rodinná firma  LIKO-S, je hotový produkt určený k samostatné instalaci. Tím zaniká potřeba se spoléhat na realizaci ze strany dalších firem, což v důsledku také šetří čas a výrazně snižuje náklady pro zákazníky. „Tento systém nabízí lidem možnost vytvořit z každého domova či kanceláře přírodní oázu, která plní nejen funkci okrasnou, ale bude také ochlazovat okolí, vytvářet zdravější klima, zvlhčovat ovzduší nebo také snižovat prašnost. Cílem bylo nabídnout systém, který za nízké náklady poskytne zdravější prostředí pro lidi a také pomůže okolní přírodě,“ řekl Libor Musil, zakladatel společnosti LIKO-S a držitel Environmentální Ceny Josefa Vavrouška.

Modulární systém zelených stěn PlantBox je možné používat jak v interiérech, tak exteriérech. Podle nově spuštěného elektronického obchodu jsou náklady na Zelené střechy od 534 Kč/m2 a vertikální zahrady od 2717 Kč/m2. 

Jednotlivé truhlíky nepotřebují podpůrnou konstrukci, jednoduše se skládají na sebe a přichytí se ke stěně. Díky vysoké modularitě se tak přizpůsobí každému prostoru a hodí se do bytů, domků, na balkón i zahradu. „Uvnitř domácnosti zelené stěny zlepšují ovzduší, venku zase poslouží jako vertikální zahrada, kde lze pěstovat bylinky a zeleninu, a tím si zároveň ochladit okolí domu,“ upřesňuje Musil. Nové řešení je navíc ekologické a velice snadné na údržbu. Truhlíky zelených stěn jsou vyrobené ze 100% recyklovaného plastu a mají zabudované samostatné kapilární zavlažování, do kterého je třeba doplňovat vodu pouze jednou za 2 až 4 týdny.

Jednoduchou montáží svépomocí se kromě zelených stěn vyznačuje také systém zelených střech. Komponenty na míru lze v novém internetovém obchodě pořídit i v malém množství, a tak se dají i nevelké střechy o několika metrech čtverečních úsporně ozelenit. Koncoví uživatelé mohou vybírat z několika typů zelených střech, jež jsou dle druhu použití buď extenzivní, které jsou skladbou vegetace téměř bezúdržbové, nebo intenzivní, na kterých se dá vytvořit vlastní zahrada. Zelené střechy jsou nejen krásné, ale i funkční a šetří peníze. 

Zachycují dešťovou vodu, fungují jako účinná izolace a vytvářejí nový užitný prostor. Jejich nesmírnou výhodou je také schopnost snižovat radiaci tepla. Zejména v horkých letních měsících, kdy se vzduch nad budovami ohřívá až na teplotu 80°C, dokážou zelené střechy snížit teplotu až o 45°C. „Na zelené stavby se specializujeme již dlouhou řadu let. Sami žijeme a pracujeme v našich zelených budovách, výhody takových staveb jsme si tak vyzkoušeli na vlastní kůži. Nyní můžeme touto cestou zelené stěny a střechy poskytnout široké veřejnosti a dát tak lidem možnost ozelenit si stávající domov,“ dodává Musil a zároveň zve všechny zájemce k návštěvě zeleného areálu firmy LIKO-S ve Slavkově u Brna v době, kdy to už bude možné.

FOTO: LIKO-S