Módní značky pomáhají v době koronaviru: vyrábí dezinfekci nebo šijí ochranné obleky

Obchody s oblečením a kosmetikou jsou po celém světě zavírány v důsledku koronavirové karantény. Některé módní značky proto své výrobní kapacity soustředí na výrobu ochranných pomůcek nutných pro boj s koronavirem.

Kristýna Vobecká

28. 3. 2020

Zara šije ochranné obleky

Španělsko je po Itálii druhou koronavirou pandemií nejpostiženější zemí v Evropě. Hlásí přes 49 tisíc nakažených a 3600 mrtvých. Majitel firmy Inditex, která vlastní španělskou nejznámější módní značku Zara nebo mezi českými teenagery oblíbenou značku Bershka a Pull&Bear, španěl Amancio Ortega již věnoval španělským nemocnicím 10 tisíc roušek a dalších 300 tisíc koupil a dovezl z Číny. Nyní firma oznámila, že kvůli epidemií zavřela téměř polovinu svých prodejen po celém světě a část své výrobní kapacity ve Španělsku bude nyní věnovat na výrobu ochranných obleků pro španělské lékaře. S výrobou obleků ve španělských továrnách Inditexu začnou, jakmile naskladní materiály a látky vhodné pro lékařské účely. Firma také zapojí své výrobní experty, aby zkusili v továrnách Inditexu zavést přímo výrobu těchto látek. 

Španělský výrobce oblečení rovněž uvedl, že zástupcům španělské vlády zpřístupnil svou rozsáhlou logistickou a dodavatelskou síť v Číně s cílem dovážet další potřebné ochranné pomůcky jako jsou roušky, rukavice, brýle a čepice. 

Místo luxusních parfémů dezinfekce

Země postižené koronavirem se potýkají nejen s nedostatkem ochranných pomůcek, ale také s omezenými zdroji dezinfekčních prostředků. Zástupci francouzské značky luxusního zboží Louis Vuitton vlastněná firmou LVMH oznámili, že budou ve svých továrnách určených původně na výrobu parfémů a kosmetiky nyní vyrábět dezinfekční gely. "Gely budou zdravotníkům k dispozici zdarma,“ uvedli zástupci LVMH v oficiálním prohlášení. 

Ve Francii, kde je aktuálně přes 25 tisíc nakažených koronavirem a přes 1300 mrtvých, zdravotníkům dezinfekční prostředky, zejména antibakteriální gely, pomalu docházejí. Ve svém prohlášení zástupci LVMH proto uvedli, že budou antibakteriální gel na bázi vody a alkoholu zdravotníkům dodávat tak dlouho, jak to bude nutné. „Cílem naší iniciativy je pomoci předejít riziku nedostatku dezinfekčního produktu v zemi a umožnit většímu počtu lidí, aby se mohli chránit proti šíření viru,“ dodali v prohlášení. 

Peníze pro potřebné od kosmetického giganta

Kosmetické značky pomáhají také finančně. Další francouzský výrobce kosmetiky L’Oréal oznámil, že prostřednictvím své nadace věnuje milion eur organizacím, které dnem i nocí pomáhají sociálně slabším občanům v těchto těžkých časech. Peníze poputují na podporu konkrétních organizací, sociálních pracovníků, a dobrovolníků, kteří obdrží balíčky s antibakteriálními gely a dalšími ochrannými pomůckami.  

"Je naší povinností v této krizové situaci přispět ke kolektivnímu úsilí. Prostřednictvím tohoto gesta chceme vyjádřit ocenění, podporu a solidaritu všem, kteří ukazují v boji s pandemií svou odvahu.“ uvedl CEO společnosti L’Oréal Jean-Paul Agon. Na tamto postoji se shodnou všechny výše zmíněné značky, které různými způsoby pomáhají v době koronavirové pandemie. Chtějí především pomoci k ochraně lidí nejvíce vystavených riziku nákazy a ocenit práci všech zdravotníků a dobrovolníků, kteří v současné situaci pomáhají zachraňovat životy. 

Zdroj: BBC, Reuters, Worldometers, Allure

FOTO: Pixabay