Štíty pro lékaře vytvořili za pouhý týden. Teď je může využít celý svět

V pátek přistálo v Praze letadlo s první dodávkou ochranných pomůcek draze nakoupených v Číně. Nejdůležitější věc pro zdravotníky, respirátory s nejvyšší ochranou, však nepřiletěly. Experti současně upozorňují na riziko vytvoření závislosti na dodávkách z Číny. Opět zde platí, že krize je příležitost pro šikovné tvůrce a do hry vstupují řešení, která lze vyrobit přímo v Česku.

Martin Prax

21. 3. 2020

Doslova fascinující rychlostí vytvořil plexisklový štít pro zdravotníky přední světový vývojář v oblasti 3D tisku Josef Průša ve své společnosti Prusa Research. Pro výrobu štítu se rozhodli kvůli možným slabinám tisku respirátorů. Jak Josef Průša vysvětlil na svém facebooku obával se možných slabin - například těsnosti vzhledem k tvrdému materiálu 3D plastů.

“Během našeho výzkumu jsme hledali ochranné prostředky, které je možné bezpečně tisknout – a v první fázi jsme se rozhodli soustředit na ochranné obličejové štíty, které používají lékaři. Přes Facebook se k nám dostala informace, že čeští lékaři uvítají, když se k nim dostanou obličejové štíty a že na internetu už existuje povedený model,” napsal Josef Průša na svém blogu. Tento návrh pak vlastním vývojem optimalizovali, aby se dal snadno tisknout ve velkých počtech kusů.

S vývojem začali v pondělí 16. března. Během pouhých tří dnů odladily prototypy, které projednali s Ministerstvem zdravotnictví a první testovací série byla vyrobena již 19. března. “V pátek (20. 3.) jsme vytiskli a lékařům doručili 1600 ochranných štítů,” oznámila pak Prusa Research 3D printers na svém facebooku.

Štíty pro zdravotníky z 3D tiskárny

Aktuální produkce narostla na 2000 kusů denně. Prusa Research k tomu může nabídnout zázemí své 3D tiskový farma, která je s 500 tiskárnami největší na světě. Kapacitou navíc pomáhá zvýšit česká komunita 3D tiskařů. Návody na výrobu a 3D modely jsou zveřejněné na stránkách společnosti (odkaz níže).

Právě Průša věří, že otevřené řešení nabídne rychlé řešení pomocí komunity v daném místě. „Idea spočívá v tom, že všechny potřebné návody a postupy zveřejníme na internetu a 3D tiskařská komunita pak bude moct nabídnout výrobu štítů lokálně těm nejpotřebnějším,” uvedl Josef Průša v tiskové zprávě.  

V praxi by to mohlo vypadat tak, že se komunita tiskařů domluví s místním praktickým doktorem nebo zubařem a začne mu štíty dodávat. Takový systém může fungovat po celém světě. „Už nyní nás kontaktují profesionálové z některých států USA, z Velké Británie nebo Bulharska,” dodává Josef Průša.

Lékaři nebo další profesionálové, kteří trpí nedostatkem pomůcek a chtějí se zapojit do testování, se mohou přihlásit na stránce http://www.prusa3d.cz/covid19 napřímo. V jednoduchém formuláři vyplní svůj požadavek a Prusa Research jim následně štíty zdarma doručí. Firma takto plánuje rozdat desítky tisíc kusů a zapojit do procesu i dobrovolníky z řad 3D tiskařů (viz níže). 

Zapojte se 

Prusa Research také spustili novou designérskou soutěž. Hlavním cílem je rychle vytvořit každodenní nezbytné věci, které mohou během karantény dojít, nebo které ušetří potenciálně nebezpečnou cestu do obchodu. Ale i věci, které budou nadále užitečné až se věci vrátí k normálu. Více o soutěži na stránkách společnosti.



Zdroje, odkaz na návody: Tisková zpráva

Foto: Prusa Research