Vítězství borovice z Vysočiny: je Evropským stromem roku

Evropskou soutěž Strom roku 2020 vyhrála chudobínská borovice z České republiky. Borovice, která je symbolem zatopené vesnice Chudobín a roste na skalnatém výběžku levého břehu vírské přehrady, získala přes 47 tisíc hlasů v internetovém hlasování. Český strom byl oceněn poprvé od konání ankety a předběhl ostatní stromy téměř o polovinu hlasů.

Kristýna Vobecká

19. 3. 2020

Strážkyně údolí, jak se také chudobínské borovice přezdívá, roste na skále nad údolím původní vesnice již od doby Marie Terezie. Borovice shlíží na údolí již 350 let a byla svědkem vysídlení vesnice Chudobín v roce 1955 a následným zaplavením přehradou Vír. Chudobínská vesnice tak zůstala na své skále, kdy se tyčí nad vodní hladinou přehrady, jako jediný pozůstatek zaniklé vesnice. Tento oficiální příběh české borovice zřejmě ocenili také hlasující v letošním ročníku ankety Evropský strom roku. Anketa se koná od roku 2011 a hodnotí stromy ze 16 zapojených evropských zemí. Cílem ankety je ocenění stromů z hlediska jejich spojení s historií místa a posílení zájmu veřejnosti o příběhy, které je možné z národních krajin vyčíst. 

Nové stromy a vyhlášení online

Podle národního pořadatele ankety Nadace Partnerství se zástupci mikroregionu Bystřicko zavázali vysázet v okolí přehrady Vír stejný počet stromů, jako je počet hlasů, který borovice v soutěži získala. Místní se tak mohou těšit na 47 226 nových stromů. „Účast v anketě Evropský strom roku 2020 nám přinesla ohromné množství příjemných zážitků. Tím prvním z nich byla příležitost zúčastnit se tohoto prestižního klání, ve kterém bylo veřejnosti představeno šestnáct nádherných stromů se zajímavými příběhy. Dalším krásným zážitkem byl samotný průběh ankety, zájem ohromné spousty lidí o hlasování i o další aktivity,“ uvedl k účasti v anketě starosta Víru Ladislav Stalmach, který spolu s dalšími strom do soutěže přihlásil.

Na druhém místě ankety se umístil chorvatský jinan stojící ve městě Darvur nedaleko místního hradu již 242 let s počtem 28 060 hlasů a třetí místo získal osamělý topol z Ruska, který podle pověsti ve vesnici Har-buluk zasadil tibetský mnich, s 27 411 hlasy. Vyhlášení výsledků ankety mělo původně proběhnout v prostorách Evropského parlamentu, ale vzhledem k uzavření hranic, jej pořadatelé uspořádali online na této stránce. „Přemýšleli jsme, jak zprostředkovat šestnácti evropským komunitám radost z výsledků. Nakonec jsme spojili příběhy stromů a osobní svědectví prvních tří finalistů do videa, které mohou nyní sledovat a sdílet mezi sebou fanoušci stromů bez ohledu na hranice a karantény,” uvedla Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Pokud byste chtěli vítěznou borovici obdivovat osobně, najdete ji na Vysočině na levém břehu přehrady Vír. Můžete tak posoudit, zda je pověst, že u borovice hrává čert na housle pravdivá. Spíše se však přesvědčíte, že údolím často vane silný vítr, kterému vysoce odolná borovice vůči klimatu i zásahům člověka, již mnoho let čelí.  

Zdroje: Nadace Partnerství, Evropský strom roku

Foto: Evropský strom roku