Návrhář Jean Paul Gaultier představil upcycle kolekci z použitých materiálů

Francouzský návrhář Jean Paul Gaultier ohlásil konec své kariéry návrháře haute couture (vysoké módy) a na své poslední módní show představil kolekci ve stylu upcyklace, vytvořenou ze svých starších modelů a znovu použitých látek a materiálů.

Kristýna Vobecká

1. 2. 2020

Módní show, která se uskutečnila ke konci ledna v pařížském Théâtre du Chatelet a měla symbolicky ukončit padesátiletou kariéru světově proslulého návrháře, byla oslavou udržitelnosti a diverzity. Gaultier byl již v minulosti znám svým nekonvenčním přístupem ke kráse a genderu a heslem: Každý je krásný. Muže například oblékl do sukní a jeho kolekce předváděly modelky různých tvarů i věku. Využití upcyklace je však v jeho haute couture tvorbě relativně nové a stejně tak veřejná výzva k recyklaci a umírněnosti v módním průmyslu. „Myslím si, že móda potřebuje změnu. Existuje příliš mnoho oblečení a není pro ně žádné využití. Nevyhazujte je, recyklujte je. Krásný kousek oblečení je oděvem, který s vámi žije,“ prohlásil Gaultier v tiskové zprávě. 

Sukně z kožených bund i použitých punčoch

Jak návrhář tuto výzvu skutečně myslí, předvedl na přehlídkovém mole. Pařížské publikum a potažmo celý svět překvapila kolekce složená z mnoha různých starších kousků nejen z Gaultierovi produkce. Modelky se předvedly například v sukni vyrobené ze starých kožených bund, šatech vyrobených z kožených pásků nebo z černých punčoch, slavnostních košil nebo operních rukavic. Oblíbeným prvkem Gaultierovi tvorby jsou korzety, které nechyběly ani tentokrát, vyrobené například z pánských vázanek. Samozřejmostí byla také džínovina, která patří mezi návrhářovi nejoblíbenější materiály, na přehlídce byly k vidění různě rozstříhané bundy a kalhoty našité na krinolínových obručích nebo použíté na oblečení místo krajkové dekorace. Gaultier také zrecykloval svá známá námořnická trička, army styl nebo špičatou podprsenku alá Madonna z 90. let minulého století.  

Ukázalo se, že upcyklace haute couture sluší. Trochu to sice vypadá, že k tomu stačí nůžky a velká dávka kreativity, což sám návrhář v podstatě přiznal, ale publikum tuto invenci ocenilo. „Vyvětral jsem šatníky, oživil své starší kolekce a všechny kousky, které jsem za ta léta našel na blešácích nebo nasbíral během svého cestování. Prostě jsem ze svých archivů vytvořil materiál,“ komentoval návrhář vznik své poslední udržitelné módní kolekce.  

Z nouze ctnost

Přestože nebyl v minulosti Gaultier považován za ekologicky uvědomělého designéra, používání kožešin ve svých kolekcích se vzdal až v roce 2018 s komentářem, že zabíjení zvířat pro jejich kožešinu je naprosto žalostné, sám přiznal, že recyklace oblečení ho provází celým životem. “Nejdříve jsem věci recykloval, protože jsem neměl peníze. Takže jsem třeba použil džíny a vytvořil z nich zábavné věci a totéž teď dělám se svou couture,“ prohlásil ke své kolekci vyrobené z použitých materiálů návrhář pro Vogue. 

Současně přiznal, že vztah ke znovu použitým materiálům si vybudoval již v dětství. Gaultier přiznal, že jeho matka si vyráběla sukni ze starých kalhot jeho otce. „Tak jsem se naučil, že mohu použít kus oblečení znovu a pokračovat v jeho recyklaci, což tak v podstatě dělám od své první módní show s džínovinou,“ dodal 67 letý návrhář, který se sice loučí s haute couture, ale své fanoušky ujistil, že značka Gaultier Paris nekončí a v jaké formě bude pokračovat, zůstává zatím velkým překvapením. 

„To nejlepší se teprve chystá,“ slíbil Gaultier. Tak snad to nejlepší bude opět směřovat k udržitelnosti módního průmyslu. 

Zdroj: Eluxe Magazine, Vogue, EngNews, RFI