Teenager vyhrál cenu Google s projektem na odstranění mikroplastů z oceánů

Irskému studentovi Fionnu Ferreirovi je pouze osmnáct let, a přesto se mu podařilo vymyslet řešení na odstraňování mikroplastů z oceánů a získat hlavní cenu soutěže Google Science Award 2019.

Kristýna Vobecká

24. 1. 2020

„Google Science Fair vyzývá náctileté z celého světa, aby řešili problémy, které je trápí pomocí vědy, technologie, inženýrství a matematiky,“ uvádí k vědecké soutěži pořadatel soutěže na oficiálním webu. Hlavní cenu soutěže, která oceňuje nápady studentů ve věku 13 až 18 let, získal osmnáctiletý student Fionn Ferreira z irského města Ballydehob.

Porotu soutěže složenou z odborníků napříč obory oslovil jeho projekt na odstraňování mikroplastů ze světových oceánů pomocí magnetické tekutiny nazvané ferrofluid. Ta se dokáže na mikroplasty přilepit a následně je možné ji i s nabranými mikroplasty magnetem vylovit z vody. Tekutina je netoxická a obsahuje složky oleje a magnetitu. Irský student tvrdí, že na základě stovek testů prováděných z deseti různými vzorky mikroplastů, dokázal tímto způsobem vylovit z vody 85 % a více mikroplastů. 

Plastové znečištění a magnetit

Motivací k vědeckému projektu byla pro vítěze vědecké soutěže skutečnost, že sám žije u mořského pobřeží a má o plastovém znečištění velmi reálnou představu. „Byl jsem zděšen, když jsem zjistil kolik mikroplastů se dostane do vody a následně do oceánů. A to mě inspirovalo k tomu najít řešení, jak dostat mikroplasty z vody ještě předtím, než se dostanou do moře,“ uvedl Ferreira v přihlášce svého projektu. 

V nalezení vhodné metody mu pomohl vědecký článek o použití netoxického oxidu železitého zvaného magnetit k čištění ropných skvrn. Ferreira tuto metodu aplikoval na odstraňování mikroplastů z vody, kdy do olejové suspenze, která pohltila mikroplasty, přidal magnetitový prášek a na vzniklou hmotu použil silný magnet, aby mikroplasty z vody odstranil. “Těším se, až budu moct své poznatky aplikovat v praxi a přispět tak k odstranění mikroplastů z oceánů po celém světě,“ uvedl ke svému úspěchu v soutěži.  

Mladé vědecké naděje zachraňují svět

Pro irského studenta, který mluví třemi jazyky a momentálně se připravuje na studium univerzity v Holandsku, se nejednalo o první vědeckou cenu, kterou získal. Jako pravidelný účastník soutěže pro mladé vědce vyhrál již 12 vědeckých cen a v roce 2018 po něm byla za jeho úspěchy pojmenována malá planeta. 

„Netvrdím, že můj projekt je řešením problému. Řešením je přestat úplně s používáním plastů,“ řekl Ferreira pro Business Insider. 

Pořadatelé vědecké soutěže vybrali z přihlášených nápadů mladých vědeckých talentů 24 finalistů z celého světa, které pozvali do kalifornského kampusu Mountain View k jejich prezentaci. Hlavní cenou soutěže je 50 tisíc dolarů uložených do vzdělávacího fondu vítěze. Viceprezident Googlu Vint Cerf k soutěži řekl, že každý z přihlášených projektů řešil dopady těch největších světových problémů a dodal: „Za každým ambiciózním studentem stojí jeho rodiče a učitelé, kteří ho podporují ve studiu. A tihle studenti fakt válí, takže se nemůžeme dočkat, co nás čeká příští rok.“ 

Zdroje: Google Science Fair, Business Insider, Irish Times, EcoWatch