Čtyři jednoduché tipy, jak donést domů nákup a šetřit planetu

Známe to všichni: cestou z práce skočíme koupit pár věcí do obchodu a až u poklady si vzpomene, že nemáme nákup do čeho dát. Máme pro vás pár tipů na udržitelná řešení, která především sníží množství odpadů.

Martin Sedlák

23. 7. 2017

Institut cirkulární ekonomiky připravil pár jednoduchých rad, které vám mohou pomoci vyhnout se utrácení za zbytečné plastové nebo papírové tašky. „Nejlepší je ta taška, kterou používáte co nejdéle a ve které toho za celý její životní cyklus odnesete co nejvíce. Není nic jednoduššího a přijatelnějšího pro životní prostředí a vaši peněženku než to, že si odnesete nákup ve vlastní plátěné tašce nebo síťovce, která teď zažívá znovuzrození,“ prozrazuje svůj jednoduchý návod na předcházení vzniku odpadu Soňa Jonášová z Institutu cirkulární ekonomiky.

Čtyři pravidla pro spokojené nakupování:

  • Naplánujte si svůj nákup dopředu a podle toho si vezměte i dostatek tašek na jeho odnos.
  • Mějte malou prostorově úspornou tašku vždy po ruce. Hodit se vám bude nejen na nákup potravin, ale i jakýchkoliv předmětů denní potřeby.
  • Vybírejte i materiál, ze kterého je taška vyrobena. Nejekologičtější jsou tašky, které používáte co nejdéle. Volte kvalitní textil nebo si tašku ušijte sami ze starého textilu.
  • Obdarujte taškou na více použití i svoje známé. Pomůžete tak šířit myšlenku prevence vzniku odpadů, a navíc jim jistě uděláte radost.

    

     

Sáčky nebo síťovky

Od začátku roku 2018 navíc vstoupí v povinnost zpoplatnění plastových tašek. Cílem je právě motivovat spotřebitele k ústupu od používání jednorázových tašek, které pak často končí na skládkách. Česko tak dohání Francii nebo Itálii, kde k podobnému kroku přistoupili již v roce 2011.

Alternativou k plastu možná pro někoho překvapivě nejsou ani tašky papírové. V náročnosti na spotřebu vody nebo energie jsou dokonce podle Institutu cirkulární ekonomiky papírové tašky horší než plastové. Dvě české firmy se však chytly příležitosti. V jejich nabídce jsou využitelné, a především udržitelné alternativy k běžným plastovým nebo papírovým sáčkům a taškám. Podívejte se, jak mohou vypadat designové a přitom k životnímu prostředí přátelské tašky:

Frusack: nakupujte, po dosloužení kompostujte

Skvělou alternativou k jednorázovým igelitkám a sáčkům jsou kompostovatelné sáčky Frusack, se kterými v loňském roce zvedly pozornost dvě české studentky. Jejich sáčky na ovoce, zeleninu nebo pečivo jsou založeny na organické tkanině, která se na rozdíl od mikroténových sáčků rozloží v kompostéru. Ještě před tím, než doslouží, je lze opakovaně použít. V e-shopu Frusacku koupíte pět sáčku za necelou pětistovku a hřát vás může příjemný pocit, že snížíte spotřebu mikroténových sáčků, které se v přírodě rozkládají až tisíc roků.

Česká síťovka: skladná česká klasika

Legendární síťovka přišla na trh již v roce 1926 a stojí na jednoduchém principu: pevná, lehká a skladná taška, ve které si odnesete téměř cokoliv. Česká síťovka se tak vrací ke kořenům, a jak sama firma na svém webu uvádí, jde o ručně šitý produkt podle vlastních registrovaných vzorů a podstatná část se i ručně barví. Síťovka myslí i na druhé, a proto spolupracuje s mnohými chráněnými dílnami po celé České republice. Super pevnou síťovku můžete mít již za necelých 90 korun.

Zdroje: zajimej.se, mzp.cz