Nejlepší parťák do přírody? Tenhle stan generuje elektrickou energii a zesiluje zážitky

Hezké počasí je již skoro za dveřmi, což je výborná příležitost vyrazit do přírody. Do lesů, do hor, k vodě… A všude tam byste ocenili tenhle moderní stan.

Lukáš Bašta

7. 7. 2017

Nová generace stanů, to je Tent 3.0. Design a jeho kvality byly oceněny i na prestižní designové soutěži Red Dot. V designérském návrhu společnosti Kolon Sport se spojují ty nejmodernější technologie s přírodou. Stan dokáže generovat elektřinu ze Slunce, udržovat příjemnou teplotu nebo zesilovat zvuky okolní přírody.

Také čtěte:



Hledáte solární nabíječku na cesty? Koukněte na náš výběr!



O generování elektřiny a proudění vzduchu se stará systém Solar-Air Tube. Tyto trubky se kroutí po jedné straně stanu a mají více funkcí. Díky solárním panelům dokáží generovat elektřinu a také teplo. Toto teplo se pak využije například v zimě pro ohřev vzduchu, který trubkami proudí. V létě naopak trubky dokáží teplý vzduch ze stanu nasávat a vypouštět ven, čímž se postarají o příjemný chládek. Celý systém Solar-Air Tube totiž disponuje drobnými větráky, které vzduch uvedou do pohybu.

 

Druhou zajímavou technologií je tzv. „Sound Drum“. Jde o věc podobnou bubnu, která trčí ze střechy stanu. Jak na ní dopadají kapky deště, poryvy větru nebo zpěv ptáků, všechny tyto zvuky přírody se přenášejí a jsou zesilovány uvnitř samotného stanu. Člověk tak může mít pocit, že spí přímo v lese, ačkoliv je stále v pohodlí pod „střechou“. A nejen to, tento buben disponuje i reproduktorem a projektorem. Ty můžete spojit s aplikací v telefonu a zvuky okolí namícháte s videoprojekcí či vlastní hudbou.

A to ještě nejsou všechna překvapení, která si pro svého majitele stan přichystal. Plášť stanu je pokrytý speciální barvou, která se mění v závislosti na počasí. Jakmile tedy na stan dopadnou první kapky deště, užijete si to nejen ušima (díky zesílení zvuku uvnitř), ale i očima, jelikož stan změní svoji barvu. Pokud už hledáte peněženku a internetovou stránku, kde tento stan pořídit, zadržte. Jednalo se o designový koncept, jak by mohl outdoorový stan vypadat. Společnost Kolon jej však do prodeje neuvedla.

Zdroj: Red Dot Awards, ID+IM