Mechové stromy CityTree se pustily do boje se znečištěním ovzduší ve městech

Znečištění ovzduší trápí obyvatele řady světových měst. S netradičním inovativním řešením přišla berlínská společnost Green City Solutions – místo časově náročného sázení stromů vyvinuli mechovou instalaci sloužící jako vzdušný filtr. Dokáže absorbovat prachové částice, oxidy dusíku i oxidu uhličitého a čistí tak vzduch.

Klára Čápová

4. 7. 2017

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) způsobuje znečištění vzduchu až sedm milionů předčasných úmrtí za rok. Jak naznačují například prognózy OSN, do roku 2050 budou dvě třetiny celosvětové populace žít ve městech. I proto se zdá být vyčištění vzduchu ve městech stále naléhavější záležitostí.

Také čtěte:



Čistička vzduchu vytváří ze smogu šperky



Bioreaktory na fasádách domů umí čistit vzduch i generovat energii

Vedle úsilí o redukci samotných zdrojů znečištění je jedním ze zavedených způsobů snížení znečištění ovzduší sázení stromů, jejichž listy zachycují a pohlcují škodlivé částice. Výsadbě stromů však mohou bránit místní podmínky a trvá roky, než je strom vyroste.

S řešením proto přichází tvůrci z berlínského startupu Green City Solutions. Prohlašují, že jejich jeden „mechový strom” CityTree má environmentální přínos až 275 skutečných stromů.

Filtrace vzduchu, posezení a nabíjení pro elektrokolo

Mechové stromy CityTree ale ve skutečnosti vůbec nejsou stromy. Jsou to mechové kultury. „Mech váže jednotlivé látky, oxidy dusíku a oxidu uhličitého a vytváří cenný kyslík. Zároveň také ochlazuje okolní vzduch,” stojí na stránce společnosti Green City Solutions. Každá instalace je zhruba tři metry široká, čtyři metry vysoká, je zasazená do hloubky dvou metrů. Jednotlivé instalace mohou kromě mechové clony zahrnovat i lavičku, LED obrazovku, wi-fi hotspot nebo nabíjecí stanici pro elektrokola.

A jak vše funguje? Velké plochy mechu instalované v každé cloně CityTree cirkulují vodu a minerály, ze vzduchu vytáhnou látkové částice a absorbují prach, oxid dusičitý a další plyny. Podle tvůrců z Green City solutions je CityTree schopné pohltit kolem 250 gramů částic za den a přispívá tak k zachycení skleníkových plynů odstraněním až 240 tun oxidu uhličitého ročně. „Mechové kultury mají listovou plochu mnohem větší než jakákoli jiná rostlina. To znamená, že díky nim můžeme zachytit mnohem více škodlivin a znečišťujících látek," řekl pro CNN spoluzakladatel Green City Solutions Zhengliang Wu.

Celá konstrukce je zcela autonomní a vyžaduje minimum údržby – solární panely zajišťují elektřinu a o zavlažování se stará systém čerpající dešťovou vodu z nádrže. Součástí jsou také speciální senzory, které monitorují zdraví mechu pomocí údajů o vlhkosti půdy, teploty a kvality vody.  „Uvnitř instalace máme také senzory znečištění, které pomáhají kontrolovat kvalitu okolního vzduchu a řeknou nám tak, jak účinný strom je." vysvětlil Wu. Zhengliang Wu byl součástí týmu, který přišel s konceptem a před čtyřmi lety instaloval první CityTree v Bruselu.

CityTree pomáhá čistit Brusel, Hong Kong i Glasgow

Příběh CityTree ale začal ještě dříve, první myšlenky se zrodily před jedenácti lety. Wu se jako student Drážďanské technologické univerzity potkal s mechanickým inženýrem Victorem Splittgerber a architektem Dénesem Honusem. Dohromady je svedl společný zájem o environmentální problémy měst a po studiích tak na univerzitě rozjeli workshop udržitelného městského designu zaměřený na nové způsoby, jak se s těmito problémy vypořádat.

K trojici přátel se před čtyřmi lety připojil Peter Sänger, absolvent výrobního managementu pro zahradnictví a svými znalostmi dal potřebný impuls k vytvoření projektu CityTree a jeho první instalaci.

Firma Green CitySolutions doposud úspěšně nainstalovala 20 stromů ve městech jako je Oslo, Paříž, Brusel nebo Hong Kong, každý v ceně přibližně 25 000 dolarů. V současnosti CityTree vznikají také v italské Modeně a u příležitosti National Clear Air Day (Národní den čistého vzduchu) minulý čtvrtek byly dva nainstalovány ve skotském Glasgow.

Co se týče znečištění vzduchu, je Glasgow podle WHU jedním z nejpostiženějších měst ve Spojeném království – například na Hope Street dosahuje znečištění oxidem dusičitým 65 mikrogramů na metr krychlový, přičemž dovolený limit je 40 mikrogramů. Vedení města se proto snaží podpořit i nové způsoby řešení problému znečištění. A CityTree je podle Anny Richardsonové z městské rady obrovskou vzpruhou. „Dali jsme si za cíl udělat z Glasgow jedno z nejudržitelnějších evropských měst a tak vítáme příchod CityTree – je působivé, jak využívá integrovanou technologii k filtrování škodlivin a zlepšování kvality vzduchu kolem nás a zároveň dodává veřejnosti informace o okolním prostředí,“ řekla Richardsonová internetovému deníku Evening Times.

Ne všichni jsou ale podobně optimističtí. Expert na znečištění vzduchu z King‘s College v Londýně Gary Fuller považuje koncept městského čističe vzduchu za možná až příliš ambiciózní. „I kdybychom měli perfektní čistič vzduchu, bylo by velmi těžké dostat do kontaktu s ním okolní vzduch. Například nečistoty z výfukových plynů jsou vertikálně rozptýleny do dálky několika kilometrů," uvedl pro CNN a dodal, že by bylo lepší soustředit síly spíše na to, aby znečištění vůbec nevznikalo, možná zavedením méně znečišťujících městských autobusů.

Tým z Green City Solutions si je podle svých slov tohoto problému vědom a právě proto pečlivě vybírá konkrétní lokality každého CityTree. „Záměrně vybíráme místa s hustou dopravou, kde vzduch tolik neproudí. Také testujeme vlastní ventilační systém, který by měl pomoci, aby škodlivé látky proudily vzduchem ke stromu," objasnil Wu.

Městské stromy CityTree by mohly být v blízké budoucnosti představeny i v chudších zemích, ve kterých bývá zvýšená hladina látek znečišťujících ovzduší. Země jako třeba Indie jsou pro Green City Solutions jednou z cílových lokalit. Do budoucnosti také chtějí rozvíjet stávající technologii CityTree. „Konečným cílem je zahrnout ji do existujících budov. Sníme o vytvoření klimatické infrastruktury, která umožní regulovat, jaký vzduch a také jakou teplotu máme ve městech,“ prohlásil Wu.

Zdroje: CNN, Who.int, eveningtimes.co.uk, globalconstructionreview.com, futurism.com