Bojíte se polského hovězího? Máme pro vás 5 alternativ k masu

Aféra se závadným polským hovězím, které se dostalo na evropský trh z jatek, kde poráželi nemocné krávy, vás možná přesvědčila, že je na čase omezit konzumaci masa.

Kristýna Vobecká

14. 2. 2019

Zejména masa neznámého původu. Jak však nahradit důležitý zdroj proteinu, železa a vitamínů skupiny B? Nabízím vám několik alternativ, jak se do budoucna vyhnout vadnému masu z pochybných jatek.

Tofu

Velmi dobře známou náhražkou masa, nejen mezi praktikujícími vegetariány a vegany, je sója. Nejznámějším zpracováním sóji je potom tofu, což je vlastně sójový sýr vyrobený ze sójových bobů. Tofu pochází původně z Číny a v asijské kuchyni je také velmi oblíbené, protože se jedná o bohatý zdroj rostlinných bílkovin a má neutrální chuť. 100 gramů tofu obsahuje zhruba 11,5 gramů bílkovin, pro srovnání 100 gramů kuřecích prsou v syrovém stavu obsahuje 24 gramů bílkovin. Tofu je k dostání v přírodní formě nebo v různých variacích – uzené, marinované, kořeněné atd.

Tempeh

Další variantou sójové náhražky masa je tempeh. Jedná se o sójový produkt pocházející z Jávy, kdy jsou celé sójové boby vystaveny fermentaci, což vede ke vzniku ušlechtilé plísně. Tempeh se od tofu liší nejen svou výrobou, ale také složením. Díky fermentačnímu procesu se zvyšuje stravitelnost obsažených proteinů a vlákniny. Mezi sójovými produkty je proto tempeh považován za nejstravitelnější variantu.

Tempeh také obsahuje mnoho vitamínů, neobsahuje cholesterol a díky fermentaci obsahuje živé kultury a působí pozitivně na vaše střeva jako probiotikum. To samozřejmě platí pouze v případě, že omezíte jeho tepelné zpracování. Tempeh seženete syrový, uzený nebo smažený a 100 gramů tempehu obsahuje zhruba 20 gramů bílkovin.

Vajíčka a výrobky z nich

Jedno vejce zhruba o váze 50 gramů obsahuje 6 gramů bílkovin. Jedná se také o důležitý zdroj energie a živin. Při konzumaci jednoho vejce přitom přijmete pouze 72 kalorií, a pokud si hlídáte váhu, je možné konzumovat pouze vaječné bílky, které jsou hlavním nositelem obsažených bílkovin. Na druhou stranu žloutek je zase důležitým zdrojem vitamínu D. Samozřejmě u vajec nastává stejná situace jako u hovězího, v ideálním případě je dobré jíst vajíčka pouze z bio a volných chovů, kdy se slepice mohou volně pohybovat a chovat se co nejpřirozeněji.

Alternativou k vajíčkům jsou potom různé výrobky pouze z vaječných bílků. Jedná se o český produkt nazvaný Šmakoun – bílou hmotu vyrobenou pouze z čistých vaječných bílků. 100 gramů Šmakouna obsahuje 14 gramů bílkovin a tato potravina je nízkokalorická, k dostání na trhu v různých slaných i sladkých variantách.

Cizrna

Luštěniny obecně jsou velmi vhodným a zdravým zdrojem bílkovin. Za nejkvalitnější luštěniny je považována cizrna neboli římský hrách, která se v poslední době stala také oblíbenou v Česku. A není se čemu divit: je chutná, stravitelná a její užití je velmi univerzální. Hodí se jak do salátů a pomazánek, tak třeba do omáček či polévek.

100 gramů cizrny obsahuje 8 gramů bílkovin a mimoto je bohatým zdrojem vápníku, železa, fosforu, hořčíku a zinku. Obsahuje také vitamíny B15, B2, B6, E, C a provitamín A. Cizrna je také přirozeně bezlepková a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Velmi oblíbeným produktem z cizrny je hummus, což je studená výživná pomazánka výborné chuti k pečivu či zelenině.

Quinoa

Superpotravina quinoa nebo také merlík chilský už zaujala i české milovníky zdravé výživy. Nejčastěji na trhu sežene semena rostliny v černé, červené nebo bílé barvě. Quinoa je přirozeně bezlepková, lehce stravitelná a obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin potřebných pro lidský organismus. Je také bohatá na sacharidy ve formě škrobu, bílkoviny a vitamíny skupiny B, vitamín C, fosfor, vápník, hořčík, železo nebo zinek. 100 gramů nevařené quinoy obsahuje zhruba 14 gramů bílkovin a její využití je pestré. Jíst ji můžete za studena v salátech, jako přílohu či samostatně ve formě různých slaných i sladkých kaší.

BIO hovězí

Pokud přece jenom nevydržíte bez masa, a my vám to rozhodně nemáme za zlé, kupujte bio hovězí maso s jasným původem, a to ideálně z českých farem. Maso z ekologického zemědělství obsahuje nižší koncentrace dvou nenasycených mastných kyselin (myristové a palmitové), které jsou spojeny s vyšším rizikem kardiovaskulárních chorob.

Poslední výzkumy navíc potvrdily, že hovězí bio maso prokazatelně obsahuje o 50 % více prospěšných omega-3 mastných kyselin než hovězí maso z konvenční produkce. Krávy chované v režimu ekologického zemědělství mají více pohybu a žijí v co nejpřirozenějších podmínkách. Před porážkou také nejsou vystaveny takovému stresu a do masa se jim nevyplavuje adrenalin.  Bio maso můžete kupovat ve specializovaných obchodech nebo přímo na farmách.

Zdroje: Kalorické tabulky, Independent, Bio hovězí, iDnes