Domácí mazlíčci budou žrát hmyz. První startupy se snaží, aby nás zvířata nepřipravila o planetu

Že existuje jasná spojitost mezi konzumací masa lidmi a klimatickou změnou, je dobře známý fakt. Emise metanu a oxidu uhličitého ze zemědělství jsou obdobné jako ty z dopravy. Jenže méně známým faktem je, že asi dvacet procent celkové spotřeby masa po celém světě připadá na domácí mazlíčky.

Tomáš Vondra

8. 2. 2019

Samozřejmě se většinou jedná o masové produkty té nejhorší kvality, ale i tak je to ohromné množství. Jde proti tomu něco dělat a snažit se, aby i tento segment života fungoval více obnovitelně? Ano, několik startupů se o to už snaží.

Informovala o tom britská televizní stanice BBC, která upozornila, že jeden z britských výrobců potravy pro psy a kočky, startup Yora, už využívá na čtyřicet procent svých produktů hmyz. Konkrétně jde o dvoukřídlý hmyz Hermetia illucens, který nemá české jméno. Tato moucha je skvělým zdrojem proteinů, živí se zbytky potravy a rychle se množí.

Podle experta na veterinární medicínu Aartiho Kathraniho z Royal Veterinary College je to velmi funkční řešení, ale není zatím jasné, zda může fungovat dlouhodobě: „Hmyz může být velmi užitečným zdrojem proteinů,” uvedl pro BBC. „Je ale ještě potřeba více studií, které by ukázaly, jak jsou tyto živiny absorbovány psím tělem. Už nyní jsou ale k dispozici studie, které ukazují, že to funguje.”

Hlavní výhodou hmyzu oproti dobytku je, že potřebuje na kilogram získaných proteinů mnohem méně zdrojů, jako je půda, hnojiva nebo voda. Stačí mu jen kyslík a odpadky, kterých mají světové metropole v současné době víc než dostatek.

Co s vnitřnostmi?

Je tu ale jeden problém: s tím, jak společnosti bohatnou, se lidé vyhýbají vnitřnostem a přecházejí na maso ze svalů. Právě vnitřnosti se tedy často využívají na potravu pro domácí mazlíčky. Jak by se využívaly, kdyby se psí žrádlo dělalo z hmyzu? Na to nemá zatím nikdo odpověď. Možná se ale vše vyřeší samo: světoví experti v polovině ledna popsali v odborném časopise Lancet, jak by měl vypadat udržitelný jídelníček člověka 21. století - tak, aby byl zdravý, výživný a nezatěžoval planetu.

Hovězího masa je v něm jen deset gramů denně. Pokud by tedy lidé začali na takovou potravu opravdu přecházet, pak by najednou bylo málo potravy i pro psy - a hmyzí farmy by opravdu pomohly.

Problémy s kočkami

Vše, co jsme napsali o hmyzu jako potravě pro psy, ale neplatí tak úplně pro kočky. Ty jsou v jídle vybíravější; nejsou totiž schopné vytvářet si aminokyselinu taurin, kterou musí získávat z masa.

Tuto látku ale obsahují jen některé druhy hmyzu, vývoj hmyzí potravy pro kočky tedy bude zřejmě komplikovanější.

Web Inhabitat dodává, že startup Yora není v současné době zdaleka jediný, který se pokouší s hmyzími produkty pro psy prorazit. Na trhu jsou už i další hráči, kteří na tuto obnovitelnou kartu vsadili, patří mezi ně například společnosti Insectdog, Entomapetfood, EnviroFlight, Chippin nebo Wilderharrier.

Zdroje: Inhabitat, Česká televize