Startuje zálohový systém na kávové kelímky. Dost bylo zbytečného odpadu

Problém jednorázových kelímků na kávu a množství nerecyklovatelného odpadu, který vytvářejí, řeší projekt Otoč kelímek. Po vzoru Německa zavádí do českých kaváren první zálohový systém na vratné kelímky. Projekt se rozjel na začátku prosince a využít možnosti zapůjčení kelímku můžete již na 43 místech po celé České republice.

Kristýna Vobecká

9. 12. 2018

„V České republice se každý rok spotřebuje zhruba 350 milionů jednorázových a obtížně recyklovatelných kelímků na nápoje. S naším systémem se snažíme toto číslo snížit na minimum,“ uvádí na svých stránkách autoři projektu Otoč kelímek. Projekt vznikl v Olomouci, odkud jeho autoři pochází, a je do něj zde zapojeno přes dvacet kaváren.

V oběhu je přitom přes tisíc kelímků a dle autorů projektu si zákazníci na vracení kelímků zvykli. Doba trendu vratných kelímků navíc přeje, EU dlouhodobě volá po omezování jednorázových plastů a plastového odpadu, ze kterého se stal celosvětový problém. Klasické jednorázové kelímky na kávu jsou přitom v podstatě nerecyklovatelné, protože se často jedná o lepené materiály – směs papíru a plastu, které ani nejde v českých podmínkách dost dobře vytřídit.  

Kelímek vraťte klidně neumytý, kdekoli to půjde

V praxi funguje zapůjčení kelímku jednoduše, v seznamu zapojených kaváren najdete tu vám nejbližší, objednáte si zde kávu a řeknete si o vratný kelímek. Za kelímek zaplatíte vratnou zálohu 50 Kč a můžete jej vrátit v kterémkoliv z dalších zapojených podniků v síti Otoč kelímek. Při vracení kelímku nepotřebujete žádnou účtenku nebo potvrzení a můžete jej vrátit klidně i neumytý. Buď dostanete peníze zpět, nebo vrácený kelímek vyměníte za nový a čistý. Pokud na vrácení kelímků budete průběžně zapomínat, nevadí. Vrátit jich můžete na jednom místě i více najednou a lhůta pro vrácení není nijak omezena.

Vratné kelímky jsou vyrobeny z plastu, konkrétně z polypropylenu, neobsahují BPA a autoři projektu slibují, že jeden vratný kelímek dokáže nahradit až 500 jednorázových. Vratné kelímky budou v kavárnách zapojených do sítě Otoč kelímek umývány v běžném provozu s dalším nádobím. Otočit kelímek mohou milovníci kávy zatím pouze v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Zlíně a Jeseníku. Autoři projektu však aktivně vyzývají další zájemce o zapojení do sítě, aby se přihlásili ke spolupráci: „Spolupracujeme se všemi – kavárny, pekárny, čajovny nebo třeba školy. Čím více partnerů v systému máme, tím je vše pohodlnější i pro vás.“

Inspirace z Německa

Myšlenka systému vratných kelímků na kávu pochází z německého Freiburgu, kde ji šíří iniciativa Freiburg Cup. Vratný kelímek zde dostanete v síti zapojených kaváren za zálohu 1 euro a jinak je princip stejný jako v případě projektu Otoč kelímek. Česká republika je tak druhou evropskou zemí, která zálohový systém zavádí, a doufáme, že se do zálohového systému zapojí také další evropská města.

Zdroj: Otoč kelímek, Aktuálně