Nastane Konec doby plastové? Dozvíte se 16. listopadu v Brně

Plasty jsou tématem letošního roku. Na boj proti plastovému znečištění oceánů vyplouvají inovativní řešení a i firmy v Česku se hlásí k hledání náhrad za jednorázové výrobky z umělé hmoty. Bude nám tedy stačit přestat používat plastová brčka a igelitky, nebo musíme udělat nejen v Evropě víc?

Martin Prax

5. 11. 2018

Komponovaný večer, který proběhne v pátek 16. listopadu v Brně v Tržnici Brno na Zelném trhu, napoví, jak můžeme přispět k řešení světového problému v našem každodenním životě. Zjistíte zde, zda dokážeme žít bez plastu a jak ho můžeme nahradit v módě, designu i v běžném provozu. Povíme vám také, co na problém s plastovým odpadem říká evropská politika.

Akci pořádá Kancelář Evropského parlamentu ve spolupráci se Svazem moderní energetiky a za podpory portálu Obnovitelně.cz. „Zveme vás na BEZplastovou party, kde se dozvíte odpovědi a pobavíte se přímo v centru Brna i bez plastových kelímků. Akce začne provokativní talkshow, ve které vyzpovídáme přední českou designérku Annu Marešovou, ekologa Ivo Kropáčka i zástupce Evropského parlamentu. Naváže módní přehlídka brněnských návrhářů a studentů ekodesignu. Vstup na celou akci je zdarma,“ představuje komponovaný večer Kristýna Vobecká z organizačního týmu akce Konec doby plastové?

„Návštěvníci naší akce mohou také celý večer využívat bezplastový bar, kde vám drink nalijí i do vlastního nádobí, prodají bezednou skleničku a studený bufet naservírují na recyklovatelné nádobí,“ dodává Kristýna Vobecká.

BEZplastu – talkshow i módní přehlídka

Páteční večer na téma plastů zahájí provokativní talkshow se zajímavými osobnostmi s jasným názorem na plastovou problematiku a celkové snížení spotřeby. Za udržitelný design se představí designérka Anna Marešová, jejíž projekt Whoop.de.doo získal prestižní ocenění Red Dot. Za odbornou veřejnost bude mluvit Ivo Kropáček z Hnutí Duha. Jak celkově omezit plasty a spotřebu v běžném životě přednese Alvin Korčák z blogu Minimalisticky a o šetrném přístupu v módě bude mluvit návrhář se zaměřením na ekotextil David Severa. Plastovou politiku Evropské komise přijede představit Luděk Niedermayer, český zástupce v Evropském parlamentu a své řešení v oblasti recyklace PET lahví představí také zástupce Karlovarských vod. Celou talkshow bude provázet Ondřej Cihlář známý z uskupení VOSTO5 a polovina moderátorské dvojice pražské talkshow Kupé v lese.





Jak vypadá „Konec doby plastové?“ podle brněnských návrhářů a studentů módy ukáže druhá část komponovaného večera v podobě módní přehlídky zajištěné brněnskou Nadací Veronica. Ta již počtvrté vyzvala lokální designéry i studenty oděvního designu k upcyklaci – vytvoření zcela nových modelů z odpadního textilu a materiálu z dobročinných obchodů nadace.

Své běžné i upcyklované modely inspirované právě tématem recyklace plastů představí návrháři Hana Kubešová, Klára Židková, studio Severa a studentky oboru Ekotextil design ze Střední školy umění a designu. K nim se připojí americká umělkyně s českými kořeny Sonya Darrow, která ve své tvorbě pracuje s textilem, výšivkami či krajkou. Během přehlídky se představí zhruba 40 originálních kousků. Upcyklované modely vytvořené pro tuto výzvu bude možné po přehlídce vydražit v rámci živé benefiční aukce. Výtěžek z aukce rozdělí Nadace Veronica na projekty ochrany přírody a krajiny a zlepšení životního prostředí na jižní Moravě. 





Vstup je zdarma a bude co pít i na co tančit

Po celou dobu konání akce budou moci návštěvníci procházet výstavu na téma cesty plastu, která bude připravena společně se společností Mattoni, a v rámci celého večera budou představena také další bezplastová řešení využitelná v každodenním životě.

„Vstup na akci je zdarma a doufáme, že účastníci s námi zůstanou i po skončení hlavního programu. K tanci i poslechu bude hrát DJka a bezplastový bar bude otevřen až do poslední skleničky,“ uzavírá Vobecká.

Akce Konec doby plastové? se koná 16. listopadu od 18:00 v Tržnici Brno, Zelný trh 14, ve třetím patře. Více informací najdete v oficiální události na Facebooku na tomto odkazu.

Autor fotografie: Nadace Veronica.