Kalifornie bude mít u nových domů solární střechy. Povinně

Kalifornský krok by mohl obnovitelnou energetiku posunout o mnoho let dopředu - očekává se růst technologií i celého sektoru.

Tomáš Vondra

26. 10. 2018

Kalifornie je ve Spojených státech považována za ekologicky nejvíce progresivní stát v celé zemi. Oprávněně, právě zde totiž přírodní podmínky nejvíc volají po tom, aby člověk žil s přírodou opravdu v dobrém - když se počasí vymkne z rukou, jsou následky drtivé.

Solární panely dají Kaliforňanům svobodu dýchat čistý vzduch

Není tedy divu, že právě Kalifornie dominuje snahám o nasazování obnovitelných zdrojů, podporuje udržitelnou ekonomiku a také tu najdeme nejvíc startupů s ekologickými cíli. A navíc v tom má už desetiletí podporu své vlády. Letos došlo k dalšímu kroku, který by měl stát posunout ke zcela nové metě obnovitelnosti.

Kalifornie se letos v květnu stala prvním americkým státem, který vyžaduje po všech nových domech, aby byly vybavené solárními panely na střeše. Spojené státy americké mají u nás pověst nesmírně liberální země, takže někomu může připadat podobné povinné omezování vlastníků podivné, opak je ale pravdou. Solární panely na střechách totiž dají Kaliforňanům svobodu, po níž marně touží obyvatelé většiny asijských zemí - svobodu dýchat čistý vzduch.

Všechny domy se soláry od roku 2020

O zavedení této povinnosti rozhodla Kalifornská energetická komise s účinností od 1. ledna 2020. Týká se všech domů o třech podlažích a vyšších, tedy soukromých, státních nebo firemních. Všechny tyto stavby budou muset být na střechách vybavené solárními panely, které budou zachycovat energii Slunce.

Kalifornští zákonodárci a regulátoři pochopitelně nejsou žádní dogmatici nebo fanatici, takže do zákona dali i výjimky: netýká se to logicky domů, které nemají střechu, jsou umístěné na trvale zastíněném místě anebo mají střechu tak malou, že by panely nedávaly smysl. Tyto výjimky se však týkají jen mizivého množství domů: domů bez střechy opravdu moc nenajdete...

Kalifornská energetická komise definovala i náklady na projekt. Jedna rodina zaplatí kvůli panelům o deset tisíc dolarů při stavbě nového domu navíc. Není to úplně malá částka, navíc stavaři tvrdí, že reálně to bude víc, a to mezi čtrnácti a šestnácti tisíci dolary.

Rodiny ušetří 19 tisíc dolarů

Regulátor však zároveň tvrdí, že se tyto náklady lidem vrátí, zástupci komise se nicméně se stavaři stáli neshodují, jak dlouho to bude trvat. Oficiální zpráva Kalifornské energetické komise uvádí, že pokud by se ceny energie udržely stabilní, pak by průměrná rodina ušetřila během třiceti let asi devatenáct tisíc dolarů. Jde tedy o téměř dvojnásobnou částku, než každá rodina do vybavení svého domu solárními panely investuje.

Je také pravděpodobné, že během následujících let dojde k energetickým krizím, které kvůli politické nestabilitě a nedostatku dodávek způsobí (přinejmenším dočasné) zvýšení cen fosilních paliv. V tom případě by se ušetřilo ještě výrazně více.

Nařízení pomůže snížit ceny solárních panelů

Kalifornie ale počítá i s dalšími pozitivními dopady, které její nařízení přinese. Nárůst počtu solárních panelů, které bude nutné vyrábět, zajistí jednak práci mnoha lidem a jednak v celých Spojených státech ještě akceleruje tento druh energetiky.

Například společnost SunPower, která patří k největším kalifornským dodavatelům solárních panelů, už oznámila, že odhaduje, že se počet instalací zvýší o více než padesát procent.

Hlavní přínos tohoto nařízení si tedy snad už brzy užijeme i my. Nárůst výroby totiž díky větší poptávce sníží cenu výsledného výrobku. Ceny solárních panelů by tedy mohly zhruba v horizontu pěti let začít výrazně klesat.