Dánský startup vymyslel trenky, co šetří energii. Nemusí se prát celé týdny

Jedním z cílů obnovitelné energetiky je, aby se vlastně energie muselo vyrábět co nejméně. Tedy omezovat zbytečnou spotřebu, jak jen to jde. Některé projekty v tomto směru lze označit jako spíše úsměvné, reálné snížení spotřeby energie je ale jednou z nejúčinnější zbraní v konkurenčním boji mezi komerčními firmami i státy - výdaje na energie totiž stále rostou.

Tomáš Vondra

24. 10. 2018

Jedním z největších žroutů energie v domácnostech jsou elektrické pračky; přece jen roztočit velký buben plný prádla nasáklého litry vody nějakou tu energii vyžaduje. Řada společností se tedy snaž přijít s materiály které by vyžadovaly co nejméně praní.

Spodky jako rodinné stříbro

Se zajímavou myšlenou přišel dánský startup Organic Basics. Jeho zakladatelé uvažovali o tom, jaké prádlo se pere nejvíc, a spotřebuje tedy nejvíc energie. Logická odpověď zní spodní prádlo - průměrný obyvatel bohatých zemí si ho mění jednou denně, takže se pere skoro pořád. A proto Dánové přišli s konceptem spodního prádla, které se může nosit celé týdny, aniž by se pralo. Zdá se vám to trošku nehygienické? Omyl!

„Naším cílem je udržitelná móda. Tradiční způsob nakupování, nošení, praní a zahazování předraženého spodního prádla je nehorázné mrhání zdroji,” tvrdí šéf startupu Mads Fibiger. Jeho esem v rukávu je stříbro. Tento vzácný kov je antibakteriální, což se ví už dlouho, ostatně právě proto ho používá třeba NASA ve vesmíru, aby pomocí něj čistila vodu pro astronauty.

Všechno je recyklované

Dánské trenky jsou vybavené stříbrnými částečkami, které jsou schopné zničit až 99,9 % všech bakterií a zápachu v látce. „Prostě to funguje, doopravdy. Můžete naše prádlo nosit mnohem déle, než ho budete muset prát. Ušetříte peníze i čas, snížíte spotřebu vody i energie,” popisuje výhody „stříbrných trenek” Fibiger.

Aby toho nebylo málo a toto spodní prádlo poskytlo zadostiučinění i těm nejpřísnějším vyznavačům udržitelného způsobu života, všechno je vyrobené z recyklovaných materiálů. Tyto spodky navíc nejsou žádnou teorií, Dánové přišli na trh s první kolekcí už před rokem. A protože bylo vyprodáno skoro dřív, než se trenky dostaly na pulty obchodů, přišli designéři letos s novou kolekcí, která je údajně lepší jak po stránce estetické, tak i té technologické. A aby toho nebylo málo, ke spodkům přidali i ponožky a trička.

Hlavním zdrojem materiálu je recyklovaný nylon, který toho spoustu vydrží, a pochází z Itálie, kde se předtím používal k průmyslovým účelům.

Zdroj: Business Insider