Ostrovní systém na samotě u lesa: hájenka bez elektřiny se rozsvítí díky solární energii

Ke staré kamenné hájence nevedou sítě s elektřinou. Dům ukrytý v hlubokých hvozdech lesa prochází rekonstrukcí, která mimo jiné zajistí také elektřinu pomocí instalace obnovitelného zdroje energie. Naše fotogalerie vám odkryje její kouzlo.

Martin Prax

13. 10. 2018

Takzvaný ostrovní systém, tedy kombinaci zdrojů energie, které umí zajistit dostatek elektřiny nejen pro svícení, ale i elektrospotřebiče jako v běžné domácnosti, navrhla společnost SOLARHOME s.r.o. „Energii dodávají solární panely o celkovém výkonu téměř 15,44 kilowattů. Sluneční elektřina se spotřebuje přímo nebo se ukládá do baterií s využitelnou kapacitou 16,2 kilowatthodin. Obnovitelný zdroj pak zálohuje dieselgenerátor,“ představuje základní součásti energetického řešení Ondřej Dlabaja ze společnosti SOLARHOME s.r.o.

„Solární panely jsme na základě požadavků majitelů hájenky zvolili tmavé. Jde o vysoce účinnou technologii, umístěnou na střeše domku, který slouží jako dílna a garáž. Po otestování systému můžeme výkon fotovoltaické elektrárny zvýšit využitím dalších vhodných střech,“ doplňuje Ondřej Dlabaja technické detaily ke zvolenému řešení.

Tmavá barva ladí se současným rázem hájenky. Celá instalace není viditelná z příjezdové strany, spatřit ji můžete pouze při pozorném zkoumání střech. Vidět je také z vedlejší hospodářské budovy, kde je technické zázemí.

Pokud není solární elektřina spotřebována přímo, ukládá se do tří baterií s celkovým využitelným výkonem 16,2 kilowatthodin. Vzhledem k tomu, že se plánuje prozatím rekreační využití hájenky, mělo by Slunce dobít akumulátory pohodlně během týdne. Systém zatím testuje především parta stavebníků a montážníků.

Vedle obnovitelné energie ze Slunce a baterií může dům využít záložní systém s dieselagregátem. Majitelé se tak nemusí bát, že by během studených zim zůstali bez energie.

Teplo i teplou vodu pak dodá automatický kotel na dřevo. Okolní lesy nabízí dostatek i této obnovitelné energie. Do nádrže na vodu je také možné pomocí topných těles ukládat přebytky energie ze solárních panelů v případě, že jsou baterie plně nabité. Tím se hlavně v měsících, kdy je dostatek sluneční energie utlumí činnost kotle a sníží spotřeba dřeva.

Veškeré komponenty systému lze dálkově ovládat. Monitoring nabízí pohled na denní výroby a spotřeby z VRM portalu Victron Energy, stav systému z řídící jednotky Victron Color Control GX a monitoring elektrocentrály.

Foto: Marie Bartošová / SOLARHOME s. r. o.