Jedna z nejkrásnějších pláží světa je zavřená.Turisté ničili ekosystém

Pokud jste viděli film Pláž natočený podle stejnojmenné knihy, jistě si vzpomenete na záběry z nádherné pláže s bílým pískem, průzračnou vodou malebnými korálovými útesy. Ve skutečném životě se jedná o pláž Maya Bay na ostrově Phi Phi v Thajsku, kterou však dnes už bohužel nenavštívíte. Thajské úřady ji pro turisty uzavřeli. Řekneme vám proč.

Kristýna Vobecká

12. 10. 2018

Poté, co tvůrci filmu Pláž vybrali pro natáčení původních scén z knihy právě pláž Maya Bay, která byla doposud pro cizince vcelku neznámá, prohlašoval dokonce thajský ministr, že film je pro Thajsko tou nejlepší propagací. Několik let nato však thajské úřady slavnou pláž pro turisty zavřely. Nejdříve v červnu tohoto roku pouze na čtyři měsíce, ale v minulém týdnu byl zákaz prodloužen na celý rok a zatím není jasné, kdy a jestli vůbec bude pláž pro turisty znovu otevřena. Důvodem k uzavření pláže pro turisty je vysoká míra znečištění celé laguny, poničené korálové útesy a v podstatě vyhubení mořského života v okolí pláže.

Ekosystém získal dobu na zotavenou

Není se čemu divit, na pláž se údajně vydávalo  každý denaž pět tisíc turistů a připlouvalo 200 lodí. Hlavním zdrojem znečištění Maya Bay jsou přitom odpadky odhazované přímo do moře nebo na pláži, lodní provoz a zbytky opalovacích krémů. To vše zničilo až 80 % okolních korálových útesů. Ředitel kanceláře národních parků Thajska Songtham Sukswang pro agenturu Reuters uvedl: „Čtyři měsíce uzavření pláže nestačily. Potřebujeme alespoň další rok až dva nebo možná více na to, aby se zotavilo místní životní prostředí zahrnující korálové útesy, mangovníky a pláž.“

Přestože znečištění pláže probíhalo dlouhodobě během několika let, thajské úřady pláž odmítaly zavřít dřív, jelikož vydělávala ročně zhruba 400 milionů bahtů. Nyní však místní noviny na začátku října publikovaly prohlášení úřadu pro národní parky a ochranu přírody, že zákaz vstupu turistů na Maya Bay nebude zrušen, dokud se místní ekosystém nevrátí do původního stavu. Správa pláže Maya Bay už v místě zasadila tisíc nových korálů a intenzivně pracuje na obnově pláže. Přesto pokud budou thajské úřady na svém prohlášení trvat, lze předpokládat, že pláž se turistům jen tak neotevře. Korálové útesy totiž rostou opravdu pomalu – zhruba o jeden centimetr ročně.

Tropické ráje se zavírají pro turisty, může za to odpad

Maya Bay se svým zákazem vstupu turistům není v regionu jediná, okolní země bojují se stejným problémem způsobeným invazivním turismem a následným znečištěním zejména plastovým odpadem, se kterým se původně panenská příroda není schopna vypořádat. V květnu filipínský prezident Rodrigo Duterte nechal na šest měsíců zavřít hlavní turistickou destinaci ostrov Boracay. Jako důvod uvedly Filipíny obavu, že se z původně idylického písečného resortu stává žumpa. Prezident obvinil místní hotely a restaurace, které generují ostrovu značně vysoké zisky, že vypouští splašky přímo do moře a znečišťují tím původně tyrkysové vody.

Indonésie zase po zveřejnění videa, kde britský potápěč natočil sám sebe, jak plave v moři na Bali mezi tunami plastového odpadu s komentářem: „Plastové tašky, plastové lahve, plastové kelímky, plastové podtácky, plastová brčka, plastové košíky, plastové tašky, víc plastových tašek, plast, plast, tolik plastu!“ vyhlásila tzv. odpadkovou pohotovost, která znamenala intenzivní úklid pláží a pobřeží Bali během několika dní.

Podle kritiků jsou výše uvedené snahy sice chvályhodné, ale problém systémově neřeší. Pokud nedojde k omezení intenzivního turismu a z něj plynoucí obří produkce odpadu, zejména jednorázových plastů, tropickým rájům se neuleví a za pár let už to možná ani žádné ráje nebudou.

Zdroje: The Gurdian, The Guardian 2, The Hindu.com, Weforum