Za městskou dopravu můžete platit plastovým odpadem!

Světové metropole se rozhodly zatočit s plasty a znečištěním jednoduchým způsobem, motivují své občany k tomu, aby jezdili veřejnou dopravou a lístek platili recyklací plastových lahví a dalších jednorázových plastů. Ve kterých městech vás nechají jezdit městskou dopravou za kus plastu?

Kristýna Vobecká

29. 9. 2018

Čína je největším producentem plastového odpadu na světě a má na svědomí největší část plastového odpadu v oceánech.

Největší producenti plastu motivují obyvatele jízdným zadarmo

V čínském Pekingu proto instalovali ve stanicích místního metra automat na plastové lahve, do kterého stačí naházet příslušný počet lahví a poté vám dobije kredit na průkazku do metra nebo přidá minuty volání do mobilu.

Automat skenuje váhu a tloušťku lahví a podle výsledku potom určuje jejich cenu. Cena za lahev se pohybuje mezi pěti až patnácti centy a automaty jsou umístěny na nejfrekventovanějších zastávkách metra, jako je Chrám nebes, kde každý den projde okolo 60 tisíc lidí. Cílem čínské metropole je zamezit tomu, aby plastové lahve skončily na skládce, a motivovat pekingské občany k jejich recyklaci.  

Indonésie je se svými vyprodukovanými 187,2 milióny tun plastového odpadu ročně ve znečišťování oceánů hned za Čínou. V druhém největším indonéském městě Surabaja proto mohou od letošního května cestující platit za jízdu ve veřejné dopravě plastovým odpadem. Starostka města Tri Rismaharini, která byla v roce 2015 oceněna jako jedna z nejlepších starostek na světě za aktivní prosazování své sociální, environmentální a ekonomické politiky, uvedla, že vedení města Surabaja se zavázalo z odevzdaného odpadu vytvořit další užitečné věci a zabránit tak, aby plast skončil na skládkách.

„Je naším závazkem postarat se o plastový odpad, který se sám během další stovky let nerozloží,“ dodala starostka. Cestující v autobusové dopravě, kteří „zaplatí“ za jízdu plastovým odpadem, tak mohou po městě jezdit až dvě hodiny zdarma. To má obyvatele motivovat nejen k recyklaci plastu, ale také k využívání veřejné dopravy, která je ve městě zatím vcelku upozaděná – auto využívá k přepravě 75 % obyvatel a cílem starostky je dosáhnout podílu 50/50.

Za plastovou lahev lístky do kina nebo kredit na městskou dopravu

V australském Sydney vám recyklace plastového odpadu nevynese pouze jízdu veřejnou dopravou. Reverzní automaty provozované společností Envirobank určené nejen na pet lahve, ale také na hliníkové plechovky vrací po vhození obalů od nápojů uživatelům kredit ve výši 10 centů za kus. Kredit si uživatel může vybrat ve formě peněz nebo zvolit vyplacení kreditu formou různých poukázek na veřejnou dopravu, jídlo, služby, vstupenky do kina nebo na oblíbenou silvestrovskou oslavu v Sydney.

Přidanou hodnotou australských kontejnerů je, že můžete vhodit najednou až 3 tisíce kusů obalů, které automat rovnou rozdrtí. Projekt byl spuštěn ke konci roku 2017 s heslem „Vrať a vydělej“ a po celé Austrálii se nachází už 500 kontejnerů.

Turecké hlavní město Istanbul s 15 miliony obyvatel vyprodukuje každý den 17 tisíc tun odpadu a pouze 6 tun z toho končí v městských sběrných a recyklačních centrech. Vedení města se tak rozhodlo instalovat tzv. Smart Mobile Waste Transfer Machines (inteligentní mobilní stroje na sběr odpadu). Stroje budou umístěné po celém městě a do konce roku jich bude instalováno celkem sto.

Stroje používají také sken k rozeznávání odpadu jako čínské řešení a v případě vhození plastové lahve dobijí uživateli kredit na jeho Istanbulkart, což je obdoba pražské Lítačky. Kartu lze použít pro přepravu ve všech typech istanbulské veřejné dopravy a pro platbu v dalších městských službách. Instalace inteligentních strojů na odpad je pro Istanbul důležitým krokem, jelikož povědomí o recyklaci je ve městě i v celé zemi standardně velmi nízké.

Dočkáme se chytrých kontejnerů na plastový odpad, které vydávají jízdenky, také v českých městech? Můžeme jen doufat.

Zdroje: Asian Correspondent, Civil Engineer, Daily Sabah, EnviroBank