Nedávejme moc lidem, kteří nevěří vědě, vyzval herec Harrison Ford

Známý hollywoodský herec Harrison Ford vyslal vážné varování. Lidstvo podle něj čelí kvůli změně klimatu největší morální krizi dneška. Ve své naléhavé řeči se tak nepřímo přidal k dalším filmovým hvězdám, které upozorňují na destruktivní politiku prezidenta Trumpa.

František Marčík

20. 9. 2018

Ford ve svém emočně vypjatém projevu chvějícím se hlasem vyzval, ať lidé po celém světě přestanou dávat moc lidem, kteří nevěří vědě. A dodal: „Anebo těm, což je ještě horší, kteří kvůli svým sobeckým zájmům předstírají, že nevěří vědě. Víme, co jsou zač, a oni sami vědí, co jsou zač. Lidé bez ohledu na to, zda jsou mocní či bez-mocní, budou čelit dopadům změny klimatu a destrukce ekosystému. Ti, kdo jsou za současnou situaci odpovědní nejméně, budou nejvíce postiženi.“ Právě to je podle slavného protagonisty filmové postavy Indiana Jonese důvod, proč změna klimatu představuje největší morální krizi současnosti.

Ford svojí řečí zjevně narážel na kroky amerického prezidenta Trumpa, který bez ohledu na absenci vědeckých důkazů odmítá lidský podíl na změně klimatu a přijímá kroky k tomu, aby USA vypověděly pařížskou klimatickou dohodu.

„Pokud neumíme chránit přírodu, neumíme chránit sebe,“ dodal Ford. Ford svou krátkou  inspirativní řeč pronesl v rámci Světového summitu za klimatickou akci (Global Climate Action Summit), který se konal v minulých dnech v San Franciscu.

Není prvním slavným americkým hercem, který veřejně vyzývá k tomu, aby se změna klimatu přestala brát na lehkou váhu a aby jednotliví lidé, firmy a vlády začali konat. Svým angažovaným přístupem dříve zaujal například známý hrdina akčních filmů Arnold Schwarzenegger, když zastával funkci guvernéra Kalifornie. Či herci a herečky Emma Thomson, Natalie Portman, Meryl Streep, Robert Redford či Johnny Depp.


Patrně nejznámějším populárním bojovníkem proti změně klimatu je držitel Oskara Leonardo DiCaprio. Ten se stal tváří OSN pro změnu klimatu, a dokonce natočil o tomto globálním problému film s názvem Je s námi konec? (Before the Flood, 2016). Ve filmu navštěvuje různé části světa postižené změnami klimatu a hovoří s řadou známých a vlivných osobností, například Elonem Muskem či Barackem Obamou. V roce 2017 o změně klimatu hovořil s tehdejším viceprezidentem USA Johnem Kerrym a nechal se v něm slyšet, že čím více o globálním oteplování ví a zjišťuje, tím vystrašenější je.