Známe prvního civilistu, který poletí k Měsíci

Dnes ve dvě hodiny v noci středoevropského času odhalil podnikatel a vynálezce Elon Musk jméno vůbec prvního civilisty, který podnikne cestu na Měsíc. Je jím japonský miliardář a filantrop Yusaku Maezawa, který by s sebou rád vzal i několik dalších umělců.

Patricie Hnátková

18. 9. 2018

Dvaačtyřicetiletý podnikatel by se na okružní jízdu kolem Měsíce měl podívat v raketě Big Falcon. Jde o nový stroj v porfoliu SpaceX, o kterém Musk začal mluvit v roce 2016.

Big Falcon Rocket ve stopách Apolla 17

Mise prvního civilisty je naplánována na rok 2023 a ráda by připomenula vůbec poslední cestu člověka na Měsíc. Tou byla mise Apollo 17 v roce 1972.

Yusaku Maezawa založil v dnešní době největší online obchod s módou v Japonsku s názvem Zozotown. Kromě obřího bohatství, které vlastní, vzbudil loni rozruch, když si na newyorské aukci koupil za 110,5 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy korun) obraz malíře Jeana-Michela Basquiata.

Díky jeho lásce k umění je proto celkem pochopitelné jeho oznámení, které padlo na tiskové konferenci. K Měsíci by totiž rád nejel sám, nýbrž s dalšími šesti až osmi umělci z celého světa.

„Až vám zavolám a pozvu vás na výlet, tak prosím řekněte jen ano,” zažertoval Maezawa. A doplnil, že jediné, co bude po umělcích chtít, bude vytvoření díla, inspirovaného Měsícem.

Maezawa podnikne cestu v 118 metrů dlouhé raketě

Do dnešního dne navštívilo Měsíc jen 24 lidí s tím, že se vždy jednalo o Američany. Stejně jako tento výlet, i některé mise Apollo vesmírný objekt pouze obkroužily.

Muskova civilní mise je nicméně založená na dosud nepostavené raketě. Proto si notorický neplnič termínů rovnou kryl záda, když prohlásil, že nyní na sto procent nemůže slíbit, že se let v roce 2023 uskuteční.

O výletu civilistů na Měsíc mluvil Musk už v roce 2017. Tehdy se ale mělo letět v raketě Falcon Heavy a cesta byla naplánována na konec letošního roku. Plány se ale změnily letos v únoru, kdy Elon oznámil, že se místo rakety Falcon Heavy bude společnost SpaceX soustředit na dokončení druhého stroje BFR, tedy Big Falcon Rocket.

Nyní americký vizionář zveřejnil i některé technické parametry. Raketa Big Falcon je dlouhá 118 metrů a její průměr dosahuje devíti metrů. Stejně jako ostatní rakety z hangárů SpaceX je jejím cílem znovuvyužitelnost, která by měla lety do vesmíru výrazně zlevnit.

Zdroje: Twitter, The Verge, BBC, New York Times