Šest tipů pro školáky – jak lze studovat obnovitelně a šetrně

Prázdniny nenávratně skončily a všem studentům i žákům začala školní docházka. Neznamená to jen nové povinnosti a pevnější řád, ale také velké nákupy školních potřeb, což je často stres a zátěž hlavně pro rodiče. Zkuste to letos jinak, víc v klidu a s ohledem na životní prostředí. Opět vám poradíme jak.

Kristýna Vobecká

16. 9. 2018

Vybírejte šetrné školní pomůcky z bezpečných materiálů

Základem nákupu šetrných školních potřeb je omezit veškeré nebezpečné materiály a řídit se heslem: Méně je více. Zkuste se vyhnout školním pomůckám z PVC, které mohou obsahovat nebezpečné ftaláty. Nekupujte parfémované gumy nebo psací potřeby, které jsou napuštěné chemií a mohou spustit u dítěte alergickou reakci.

Preferujte fixy, barvy a lepidla, které neobsahují organická rozpouštědla a jsou vyrobené na vodní bázi. Stejně tak vybírejte nelakované tužky a pastelky, jsou lépe rozložitelné a nebudou obsahovat toxická barviva. Jednoduše vybírejte školní potřeby z takových materiálů, které jsou pokud možno přírodního (ideálně českého) původu z obnovitelných zdrojů a vydrží vašemu dítěti co nejdéle.

Omezte plastové obaly

Naučte své děti omezovat jednorázové plasty a obecně plasty tam, kde je velmi jednoduché je nahradit šetrnější alternativou. Plastové obaly na sešity nahraďte papírovými. Obaly si můžete vyrobit společně se svým dítětem ze starších čísel jeho oblíbených časopisů nebo z pomalovaného starého papíru. Fantazii se meze nekladou.

Pokud vás však představa večera stráveného vyráběním obalů zrovna nenaplňuje nadšením, v obchodech můžete najít obaly s označením Ekologicky šetrný výrobek vyrobené ze sběrového papíru, které jsou připravené pro přímé použití.

Domácí chutná nejvíc

Žijeme v hektické době a je nám jasné, že se vám večer předem nechce chystat komplikované svačiny, ale občas to zkuste. Použijte čerstvé a lokální suroviny, dětem o jídle vykládejte, ochutnávejte ho spolu a zkuste v nich k jídlu vytvořit vztah.

Dejte jim šanci ochutnat opravdové jídlo a vysvětlete jim, proč je tohle jídlo lepší než rychlé smažené a přeslazené řešení za pár korun. Třeba budou potom mít menší tendenci jídlo vyhazovat a kupovat si fastfoodové pochoutky v jednorázových obalech z plastu.

Vybavte děti znovupoužitelnými obaly

Kupte svým dětem znovupoužitelné lahve a naučte je lahve pravidelně plnit a používat. Na trhu seženete různě tvarované lahve, barevná pouzdra i poutka, která budou bránit tomu, aby lahve někde ztratili. Kromě omezení používání jednorázových pet lahví budete v dětech také pěstovat správné návyky v dodržování pitného režimu.

Do barevných a zábavných obalů můžete dětem balit také svačinu. Sehnat můžete různě barevné boxy, krabičky, plátěné sáčky nebo celé piknikové sety s vidličkou i ubrouskem. Alternativ, jak se vyhnout obyčejnému plastovému pytlíku na jedno použití, najdete v současnosti opravdu dost.

Recyklujte potřeby z minulého roku

Nikde není psáno, že musíte každý rok kupovat úplně novou školní výbavu. Projděte znovu věci z minulého roku a zkuste vybrat ty, které si zaslouží další šanci. Můžete je různě vyspravit, nebo je naopak prezentovat jako vintage či retro. Zkuste také různé skupiny na Facebooku nebo servery ke sdílení věcí a vyměňujte věci, které jsou vašemu dítěti už malé, za ty vhodnější. Platí to jak o aktovkách, penálech nebo cvičkách, ale také o dětském oblečení obecně.

Nemusíte každou sezonu nakupovat nové oblečení, zkuste se podívat na e-shopy s použitým značkovým oblečením, které je stále ve skvělém stavu a vašim dětem poslouží stejně jako nové oblečení, které po sezoně vyhodíte. A pamatujte, čím kvalitnější věci koupíte, tím déle vašemu dítěti vydrží.

Škola hrou – třídit se vyplatí

Každý start je dobrý pro osvojení nových návyků. Zkuste to i se startem letošního roku a vysvětlete svým dětem, proč je recyklace materiálů přínosná a proč zbytečná nadprodukce odpadu naopak ubližuje přírodě a planetě. Udělejte si z recyklace hru – slibte dětem za vytřídění tašky odpadu odměnu, zapojte je do domácích záležitostí a dejte jim na starost třeba třídění papíru.

Choďte spolu odpad vyvážet, vysvětlujte, proč používáte různé materiály a k čemu jsou a kam potom putují. Ukažte dětem, kde končí nevytříděný odpad, a naopak, co lze vytvořit recyklací materiálů. Naučte je o takových věcech přemýšlet, aby pro ně v budoucnosti bylo třídění odpadu přirozeností a stejně tak ohleduplnost vůči přírodě. Podobně je můžete začít vzdělávat o původu energií. Vysvětlete svým dětem, kde se bere elektřina, kde se bere uhlí a proč jsou obnovitelné zdroje šetrnější k přírodě.

Zdroj: Arnika, autor fotografie: Anna Samoylova, Unsplash