Surfaři přesvědčili londýnské centrum, aby se zřeklo jednorázových plastů

Londýnské obchodní centrum Canary Wharf bude do roku 2020 bez plastů. Rozhodlo o tom vedení společnosti, které chce přispět k tomu, aby byznys i další společenští aktéři výrazně omezili používání jednorázových plastů.

František Marčík

31. 8. 2018

Majitelé Canary Wharf (CWG) oznámili v rámci své dvanáct měsíců trvající kampaně #BreakingThePlasticHabit (Zbavit se plastů), že celá obchodní čtvrť bude do roku 2020 bez jednorázových plastů. Rozhodli se tak připojit k iniciativě Surfers Against Sewage (Surfaři proti splaškům) britské charitativní organizace na ochranu moří a oceánů.

Surfers Against Sewage chce do roku 2020 založit celkem 125 velkých skupin, které přestanou používat jednorázové plasty, ať už na místní, sousedské úrovni, nebo v podnikatelských kruzích či na úrovni správy obcí a měst. Skupina CWG je prvním obchodním centrem, které si tento závazek vzalo za svůj a k iniciativě se připojilo.

Skupina CWG se konkrétně zaměří na pět oblastí: správu a rozhodování, podporu místních podnikatelů, zapojení všech jednotlivců a skupin, pořádání společných osvětových akcí a vytvoření koordinačního centra. Zároveň se zavázala, že bude spolupracovat se všemi maloobchodníky, kteří působí v komplexu Canary Wharf, na tom, aby nahradili minimálně tři jednorázové plastové obaly ekologicky šetrnými variantami či se zbavili jednorázových plastů úplně.



 



Skupina CWG již dříve spustila první systém svého druhu v Británii, který tisícům návštěvníků umožňuje vracet jednorázové plastové nápojové obaly a plechovky. A zároveň stanovila ambiciózní cíle udržitelnosti. Zavázala se také, že do roku 2030 budou všechny její budovy uhlíkově neutrální, sníží se v nich spotřeba vody a zvýší se podíl energie z obnovitelných zdrojů.



 





 



Canary Wharf je velké finanční centrum v Londýně, které leží na Ostrově psů (Isle of Dogs) v bývalých londýnských docích. Součástí celého komplexu jsou také donedávna tři nejvyšší britské mrakodrapy. Canary Wharf je označováno za novodobého následníka londýnského City.

Kancelářské prostory Canary Wharf se rozkládají na celkové ploše 1,5 milionu metrů čtverečních. Pracuje v nich kolem 105 tisíc zaměstnanců a tento počet by se měl v následujících deseti letech zdvojnásobit. Sídlí zde známé bankovní či mediální instituce, například banky Citigroup, HSBC, Barklays či zpravodajská agentura Reuters.